Ezt olvastad már? http://trendalelke.hu Sat, 04 Apr 2020 12:55:17 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Mit tanít nekünk a vírus? http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3523-mit-tanit-nekunk-a-virus http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3523-mit-tanit-nekunk-a-virus Mit tanít nekünk a vírus?

 

A jelenlegi helyzet kialakulását több nagyobb bolygó és ezek egymásra hatása is mutatja a védikus asztrológia szerint. 

 

 

 

A folyamat elég összetett, ezért a könnyebb érthetőség kedvéért az első részben a holdcsomópontok helyzetéről szeretnék írni, mivel ez egy hosszabb időszakra kiható együttállás.

A védikus asztrológiában a két holdcsomópont a Ketu és a Rahu. 2019 márciusától 2020 októberéig a Nyilas-Ikrek tengelyen tartózkodnak. Ez arról szól, hogy gondolkodásmódunkban hogyan tudunk változni, alakulni, fejlődni. Hogy miben hiszünk, mi az igazán fontos érték, mi az, amit meg kell haladnunk, amiből ki kell már lépnünk, mert befixál egy régi állapotba. 2020. januártól a Rahu és a Ketu is átléptek egy-egy olyan holdházba, ami a saját minőségük. Ez pedig azt jelenti, hogy még erősebbekké válnak, vagyis a hozzájuk kapcsolt jelentésbeli tartalmak még jobban felerősödnek. Ez a konstelláció májusig tart.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

Azt, hogy abban fogunk szembesítést kapni, hol vagyunk beleragadva régmúlt gondolkodási formákba. Lehet ez hozott családi minta, amiből már ki kellene lépnünk. De kollektív szinten szól a politikai, vallási, ideológiai nézetek felülírásáról is. Vagyis egy szóval kifejezve: változás szükségeltetik a szemléletmódunkban! Nem lehet tovább bigott módon ragaszkodni semmilyen nézőponthoz, eszméhez, ideológiához. Akár egész világnézeteket, eszmerendszereket kell most átírnunk, megváltoztatnunk. Mert ami felé haladnunk kell egyéni és közösségi szinten is, az a nyitottság az újra. A rugalmasságot tanuljuk és azt, hogy merjünk másként gondolkodni, élni, mint ahogy eddig a szokásaink alapján tettük.

Ehhez pedig ez a járvány – akár az egészségügyi, akár a gazdasági hatásait nézzük – remek lehetőséget ad. Azért is kapjuk ezt a bizonytalanságot most minden szinten - egzisztenciálisan, anyagilag, a kapcsolati rendszereinkben, a jövőképünkben - mert így nem tudunk már a régi megszokott rendszereinkbe kapaszkodni. Ha pedig elveszítjük ezeket a biztosnak vélt fogódzóinkat, akkor nem marad más, mint az újratervezés. Ahhoz viszont kell a rugalmasságunk, ami szintén ennek az időszaknak a kihívása.

 

 

Az új jelszó: rugalmasság

 

A rugalmasság segít a bemerevedett gondolkodásmódunk lazításában. Tanuljuk továbbá ezen keresztül az alkalmazkodási képességünk fejlesztését is. A régi minták elengedése, a rugalmasság elfogadása és az alkalmazkodás elsajátítása azok az eszközeink most, amik segíthetnek a lehető legjobb módon kezelni a jelenlegi bizonytalan helyzetet. Ezt pedig tapasztalatok útján kapjuk most, mert nem elég már, ha csak elméletben vagyunk okosak.

Hiszen nézzük csak meg: sokan elveszítették a munkájukat, vagy kényszerpihenőre lettek küldve. A gyerekeknek otthon kell maradniuk és így tanulni. A személyes kapcsolatok beszűkültek a négy fal közé, a családok, párok össze lettek zárva. Nem lehet vásárolni, ami sok embernek egy kellemes pótcselekvés volt. Nincs lehetőség programokra menni, megszűntek a külső ingerek, így ha az ember nem akar „bekattani”, akkor bizony egy teljesen újfajta szemléletmódot kell elsajátítania.

 

 

Ami az egyik legnagyobb korlátozás, hogy az utazásaink lettek beszüntetve. Hát bizony, érdekes párhuzam, hogy lehet, a térben nem tudunk mozogni, kiruccani, barangolni a világba. Viszont egy szellemi utazásra jó lehet ez az időszak. Vagyis arra, hogy mindenki elgondolkodjon, hogy hogyan él, mi az igazán fontos neki, mik a valódi értékek az életében. És arra is kapunk most kellő időt, hogy kitaláljuk, min akarunk változtatni, mit szeretnénk a jövőben másként csinálni? Merthogy a régi módon biztosan nem fogunk tovább működni.

És ez nemcsak a gondolkodásmódunkat érinti, hanem a kommunikációnkat is. Mit, hogyan közvetítünk mások felé, mennyire vagyunk őszinték magunkkal és másokkal. Hát erre most bőven kaphatunk tapasztalást az összezártságban, akár akarjuk, akár nem.

Ezért tehát a legtöbbet az segíthet most, ha felülvizsgáljuk az eddigi szokásrendszereinket, gondolkodásmódunkat, mert a sok új, ismeretlen, szinte utópisztikus helyzetet azért kapjuk, hogy változtassunk. Olyan ez, mintha egy bátorságpróbán mennénk keresztül. Azért, hogy alakuljunk, formálódjunk egy olyan világnézethez, ami nem a pusztításról, hanem az építésről, előremutató és egymást támogató, egyenrangú kapcsolatok kialakításáról szól.

 

 

Dr. Kovács Fatime

holiszta

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

+36-20-362-22-88

kovacs.fatime@vipmail.hu, fatime@eleteszencia.hu 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Dr. Kovács Fatime) Női percek Fri, 03 Apr 2020 11:16:38 +0200
Beköltözik a kecskeméti színház a nappalinkba! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3521-bekoltozik-a-kecskemeti-szinhaz-a-nappalinkba http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3521-bekoltozik-a-kecskemeti-szinhaz-a-nappalinkba Fotó: Illatszertár

 

 

Fotó: Ballada a 301-es parcella bolondjáról

 

Jönnek az online előadások!

 

Április 7-től minden kedden jelentkezik négy héten keresztül a kecskeméti színház egy-egy előadásközvetítéssel, amelyet az intézmény Facebook-oldalán nézhetnek majd meg az érdeklődők. A vezetőség olyan előadásokat emelt az áprilisi online programok közé, amivel részben kárpótolhatja az elmaradt bérletes előadások nézőit. Április 7-én a Péter és a farkas zenés mesejátékot, április 14-én az Illatszertár romantikus vígjátékot, április 21-én a Ballada a 301-es parcella bolondjáról szóló példázatot tűzi műsorára a teátrum. A hónap grátiszelőadása A bohóc című monodráma lesz, amelyet április 28-án láthatnak majd az érdeklődők.

A színház ezúton köszöni az összes alkotónak, színművésznek és közreműködőnek, akik lehetővé teszik az online sugárzást, valamint az előadások közvetítését.

 

 

Best of…

 

A legemlékezetesebb, leghumorosabb, vagy éppen a leginkább szívet melengető történeteiket mesélik el a Kecskeméti Nemzeti tagjai a színház új videósorozatában. Az első részt április 2-án láthatják a rajongók.

 

 

Zenei-és balett-tartalmak, mémek és karanténnovella

 

A Kecskemét City Balett tagjai is készülnek online produkcióval: a táncművészek a közvetlen környezetük bevonásával (bútorok, tárgyak, szobarészek) készítenek egy-egy művészi mini-koreográfiát otthon. Ezekből az etűdökből áll majd össze egy hosszabb videó, ami szintén a színház Facebook-oldalán lesz elérhető a közönség számára.

A nemzeti Zenei tagozata karantén-himnuszt komponál, sőt a művészek - a táncművészekhez hasonlóan -, már táncos és zenei kihívásokat indítottak saját oldalaikon, a társulat pedig hamarosan egy karanténnovellával is jelentkezik majd. A fenti tartalmak mellett a jelenkori eseményekhez, korlátozásokhoz kapcsolódva a színház előadásainak vicces jeleneteiből készült mémekkel is találkozhatunk a közösségi oldalon, kiemelve az otthonlét előnyeit és annak humoros oldalát.

 

Videó-rejtvényben található ki a 2020/2021-es évad

 

Különleges évadbejelentés keretében derül ki idén a Kecskeméti Nemzeti 2020/2021-es évada, ugyanis videó-rejtvény formában jelenti be a teátrum a 2020/21-es évad műsorát. A Facebook-videókban a produkciók címeit ismertetik a művészek, a társasjátékból ismert mutogatás, körülírás és rajzolás ’technikájával’, így invitálva játékra a közösségi oldalt követőket, akik kommentekben küldhetik el címjavaslataikat. 24 óra elteltével a helyesen tippelt kommentelők között pedig nyereményjegyeket sorsolnak az adott előadásra. A videókról készült werkfotók a színház Instagram-oldalán láthatók.

Az első helyes megfejtés már napvilágra került: a Légy jó mindhalálig című musical lesz a nagyszíház első bemutatója.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Fri, 03 Apr 2020 10:38:16 +0200
Változik az óvodai beiratkozás rendje Kecskeméten, a 2020/2021-es nevelési évre http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3520-valtozik-az-ovodai-beiratkozas-rendje-kecskemeten-a-2020-2021-es-nevelesi-evre http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3520-valtozik-az-ovodai-beiratkozas-rendje-kecskemeten-a-2020-2021-es-nevelesi-evre Változik az óvodai beiratkozás rendje Kecskeméten, a 2020/2021-es nevelési évre

 

 

Amennyiben a szülő a kötelező felvételt biztosító (körzetes) óvodába szeretné gyermekét beíratni, abban az esetben nincs teendője. A kötelező felvételt biztosító (körzetes) óvoda 2020. április 21-ig felveszi a körzetlista alapján a felvételi körzetbe tartozó gyermekeket.

Amennyiben a szülő/törvényes képviselő nem a kötelező felvételt biztosító (nem körzetes) óvodába szeretné gyermekét beíratni, akkor kizárólag elektronikus úton, egy szándéknyilatkozat beküldésével jelezheti ezt az intézménynek. Ennek határideje 2020. április 17.

A kötelező felvételi körzettel nem rendelkező óvoda vezetője a gyermek óvodába történő felvételéről 2020. április 20-ig dönt, és erről írásban értesíti a szülőket, valamint az érintett gyermek kötelező felvételi lehetőségét biztosító óvoda vezetőjét.

A kötelező felvételt biztosító (körzetes) óvoda vezetője a hozzá eljuttatott szándéknyilatkozatok alapján a körzetébe nem tartozó gyermekek felvételéről 2020. április 30-ig hoz döntést. Az óvoda vezetője a felvételi döntésről írásban értesíti a szülőt.

Ezen az oldalon intézmények és utcanevek alapján is meg lehet keresni, hogy melyik a kötelező felvételt biztosító óvoda. Ugyanott a szándéknyilatkozat, illetve további részletes információk is elérhetők.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 02 Apr 2020 16:39:36 +0200
A hétvége online legjobbjai http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3519-a-hetvege-online-legjobbjai http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3519-a-hetvege-online-legjobbjai A hétvége online legjobbjai

 

 

MOZGÁS

 

Harminc napos kihívás az álmainkért

 

“Harminc nap épp megfelelő időtartam arra, hogy átírjunk egy berögzött szokást, megváltoztassuk hozzállásunkat, gondolkodásunkat vagy hit-rendszereinket életünk különböző területein. Számomra épp annyi ismeretlent rejt a jövő, mint számotokra! Hát miért ne lépdelnénk előre együtt, egymással karöltve? Nekem épp úgy ismeretlen a virtuális világ, az abban lévő kapcsolattartás, mint talán számodra, számotokra! Éreznünk kell mindebben a a megújulás lehetőségét és erejét! Beszélgetünk, gyakorlunk, relaxálunk, jógázunk együtt! A foglalkozások ingyenesek lesznek! Adományt köszönettel fogadok azoktól, akik megtehetik, hogy támogassák a DANU Jóga Központot. Addig is gondolkozz azon, mit szeretnél? Milyen az az ember, akivé válni szeretnél? Milyen az a világ, amit teremteni szeretnél? Miben szeretnél változást? Megújulást? Fogunk együtt teázni, reggelt indítani is a virtuális térben. Kalandra, szeretetre, az együtt egymásért erejére fel!”

Tartja: Benkő Ildikó - DANU Jóga Központ

 

 

FESZTIVÁL

 

Maradj Otthon Fesztivál

 

Klippremiertől a koncertfelvételig, felolvasásoktól a jóga streamig, túlélő tornától a főzős videóig csupa menő dolog helyet kap a virtuális fesztiválon, amely arra ösztönzi közönségét, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon. A fesztivál “fellépői” között csakis ismert és kedvelt sztárok, mint például Dr. Almási Kitti, Margaret Island, The Carbonfools, Verrasztó Dáviddal és Evelin, Ákos… A részletes programot csekkold te magad! 

 

 

KREATÍV

 

Színezz Nagy-Bán Kittivel!

 

A kecskeméti grafikus, illusztrátor #NapiSzínes hashteggel osztja meg bájos színezőit a Facebook-oldalán.

 

 

MÚZEUM

 

Virtuális séták a Műcsarnokban

 

Több mint 60 izgalmas kiállítást járhatunk be online a legkülönfélébb témákból. Ízelítő ezek közül:

  • Paolo Ventura: Velencei történet
  • ÉLET/KÉP - Keleti Éva retrospektív kiállítása
  • Cipőmágia - Experimentális cipődizájn

 

 

Pimmédia

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum is a virtuális térbe költözött, ahol verseket, prózát, meséket, interjúkat hallgathatunk, nézhetünk. 

 

 

Az álszakálltól a hipszter szakállig

 

“A belvárosban sétálva vagy egy romkocsma kertjében nézelődve több szakállal találkozunk, mint csupasz állal. Ez most a trend a férfiak körében, de egyes divatbloggerek szerint leáldozóban van a szakáll-viselet és újra a frissen borotvált arc lesz a gyakoribb. Mit tudunk a szakállról? Milyen jelentéseket hordoz? Mire utalhat viselőjével kapcsolatban? Divat vagy inkább hagyomány? Giovanni Scaliger, 16. századi humanista szerint a szakáll „a férfi legszebb és legszentebb része”. Valóban így van? Nézzük!” 

A Szépművészeti Múzeum további tematikus, virtuális túrái itt találhatók, de elolvashatjuk egy-egy híres festmény elemzését is a Remekművek fül alatt.


 

Virtuális kiállítások a Magyar Természettudományi Múzeumban

 

Végeláthatatlan és sokszínű ismeretterjesztő anyagot találunk a múzeum honlapján, blogján, Facebook-oldalán.

 

 

SZÍNHÁZ

 

Tizenkét szék lemezbemutató

 

Időpont: 2020. április 3., 19:00

 

Az Első Magyar Karantén-színház előadása

Magács László rendező, színházi producer, a TRIP hajó alapítója új vállalkozásaként egy elfeledett orosz kincset fedez fel újra – szó szerint és átvitt értelemben is. Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov szovjet-orosz írók Tizenkét szék című szatirikus regénye egy pofátlanul mulatságos kincsvadászatról feltehetőleg a magyar Rejtő Jenőt is megihlette, mégis kevesen ismerik itthon. Magács társai a kalandban Závada Péter író, Ratkóczi Huba zeneszerző, valamint Láng Annamária, Hegedűs D. Géza, Rába Roland és Vecsei H. Miklós színészek; utóbbi íróként és dramaturgként is részt vesz az alkotásban.

Az alkotók a műfaj tekintetében is vállaltan kísérleteznek: céljuk, hogy a szöveg és a zene elválaszthatatlan egységgé olvadjon össze egy sajátos koncertszínházi előadásban: a zenéről a játszó színészek és muzsikusok gondoskodnak, akik fel is vették az Ilfpetrov zenekar nevet. A dalszövegeket Závada Péter, a zenét Ratkóczi Huba írta.

Klavgyija Ivanovna nem számított infarktusra. Ám amikor mégis kopogtat a vég, az öreg Madame (Láng Annamária) megvallja vejének, Ippolit Matvejevicsnek (Hegedűs D. Géza), hogy a családi briliánsokat egy régi ülőgarnitúra 12 székének egyikébe rejtette a szovjethatalom elől. Ippolit a székek nyomába ered, miközben szemei előtt a hajdani szép napok lebegnek, amikor még nemesi marsallként masírozott a cár oldalán. Ám az utcákon már épül a szocializmus – ha más nagyon nem is -; és a kincs szaga Ippolithoz vonzza a vállalkozó szellemű papot, Fjodor atyát (Rába Roland) és a jóképű szélhámost, Osztap Bendert (Vecsei H. Miklós). A hajsza 12, nyomokban oroszos dalban bomlik ki.

Facebook esemény és támogatási lehetőség

 

 

IRODALOM

 

Irodalmi habfürdőzés

 

Időpont: 2020. április 4., 19:00

 

“Közös novellaolvasásra invitálok mindenkit. Én adom a novellákat, neked pedig nincs más dolgod, mint otthon, a fürdőkádban, illatos habok között lazulva, elolvasni őket. A két, külön erre az alkalomra kiszemelt novella címe: Romantikátlanítás, Tökfőzelék kétszer. A novellákat szombaton felteszem a Schmöltz Margit írói oldalra, de elolvasni csak a fürdőkádban ér mindkettőt! Az esemény végén szeretettel várom az élménybeszámolókat, a bátrabbaktól a fotókat!”

 

 

Művészek az Otthoni Oktatásért

 

“Járvány-helyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat. A diákok nem járhatnak iskolába. Úgy gondoljuk, segítség az irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz online.” 

A Youtube-csatornán évfolyamonként találhatjátok a videókat. 

 

 

GYEREKPROGRAM

 

Hangszerbabusgató a Leskowsky Hangszergyűjteménnyel

 

Időpont: szerda délelőttönként 10 órától

 

“Drága kis Barátaink! Szeretettel várunk Benneteket a képernyők elé a szokásos időben egy kis közös zenélésre! Kapjátok elő a csörgőket, zörgőket, lavórokat, dobozokat, kondérokat, fakanalakat, ami éppen akad otthon, és muzsikáljunk együtt!”

 

 

Csopa Ovi- és Sulikaland

 

Kémcső Jenő és Spatula Sára minden hétköznap 11-kor várja a kísérletező kedvű gyerkőcöket a Csopa Facebook-oldalán.

 

 

Tanulj rajzolni Agócs Írisszel

 

Agócs Írisz illusztrátor fázisrajzolós rajztanfolyamot indított a Facebook-oldalán. A hozzászólások döntik el, mit rajzolnak majd másnap a gyerekek. Mosomacitól a zsiráfig, csigától a krokodilig már több mint egy tucat cuki rajz megtanulható.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 01 Apr 2020 15:24:53 +0200
A kecskeméti mélyszegénység bugyrai koronavírus idején http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3518-a-kecskemeti-melyszegenyseg-bugyrai-koronavirus-idejen http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3518-a-kecskemeti-melyszegenyseg-bugyrai-koronavirus-idejen A kecskeméti mélyszegénység bugyrai koronavírus idején

 

 A Tchibo adománya (balra: Somogyi Tímea, jobbra: Kovács Néri), amely a Fodor Cukrászdáéval együtt (alább) a kecskeméti mentősökhöz került

 

Trendalelke.hu: Hány család jelezte eddig a Védőháló által pártfogolt, rászorulók közül, hogy segítségre van szüksége az egészségügyi veszélyhelyzet miatt? Mik a leggyakoribb problémák?

Somogyi Tímea Anna: Tisztában vagyunk vele, hogy most senki nincs könnyű helyzetben, de pont ezért fontos összefogni és egymás felé fordulni igazán, mert vannak, akik az alapvető szükségleteiket sem tudják maguknak biztosítani. Egyre többen kérnek segítséget tőlünk, az elmúlt héten 18 családnak segítettünk. Elsősorban azok kerültek nehéz helyzetbe a koronavírus miatt, akiknek megszűnt a jövedelemforrásuk és bevétel nélkül maradtak. Van, aki a kereskedelemben dolgozott, más szemetet válogatott vagy épp gyárban tevékenykedett. Azok helyzete, akik segélyekből és támogatásokból tudtak élni, nem nagyon változott, de az általános riadalom, az árak változásai és az intézmények bezárásai rájuk is hatnak. Azáltal, hogy az iskolák bezártak, és a gyerekek otthon vannak, a minimális tartalékokat is hamar felélik. Senki nem számolhatott előre a kialakult helyzettel.

 

A szegénység sem egyforma, de sosem kellemes

Relatív szegénység az, amikor valakinek másokhoz képest kevesebb egy főre eső jövedelme van. Ez azt jelenti, hogy másokhoz képest rosszabbul él valami miatt. Olyan túlélési stratégiái vannak, amelyek ebben a helyzetben segítik őt valahogy megélni abból, ami van. Ez egy krónikus helyzet, ami hosszú távon segíthető, elsősorban azzal, ha a hátrányos helyzetben élő képes lesz ezen változtatni és elkerülni a segélyfüggőség csapdáit. Abszolút szegénységről akkor beszélünk, amikor valaki hirtelen nem képes a létfennmaradásához szükséges minimumot elérni. Betegség, baleset, munkahely elvesztése, stb. Ilyenkor átmeneti és gyors támogatásra van szükség. Legyen mit ennie, vagy ki tudja váltani a gyógyszereket és meggyógyuljon, oxigénpalackot kapjon… Mindkettő nagyon nehéz, de teljesen másként kell segíteni ezekben a helyzetekben. A Védőhálónál mindkét esetben dolgoznak azon, hogy jobb legyen annak, aki bajban van.

 

Szerencsére sok jószándékú kecskeméti adományoz - A képen: Fodor István és Tuska Margó

 

A Védőháló Egyesület adományboltot is működtet. Nyitva vagytok most?

Adományboltunk a járványügyi veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig zárva tart, viszont rengeteget dolgozunk, mert pont most van a legnagyobb szükség a segítő munkánkra. Ha szükséges, előre egyeztetett időpontban átvesszük az adományokat a boltunknál.

Előre egyeztetni a 0670/881-1833 számon, a vedohalo.karitativ.egyesulet@gmail.com e-mail címen vagy Facebook oldalunknak írt üzenetben lehet.

 

Mi mindenre van a legnagyobb szükség jelenleg?

Egyesületünk önkéntesei kecskeméti civilek, akik nap mint nap tesznek azért, hogy ez a világ picit jobb hely legyen mindenkinek. Olyan adományokból tudjuk ezt megtenni, amit városunk lakói adományoznak nekünk, támogatva a munkánkat. Általában átveszünk minden olyan hasznos holmit, ami jó szívvel tovább adható, de most legnagyobb szükségünk tartós élelmiszerre, tisztító- és tisztálkodószerekre van.

 

Ebben a leszakadó társadalmi rétegben nem lehet egyszerű a digitális tanrend kivitelezése a szülők részéről. Hogyan működik az otthontanulás? Mi a helyzet a Hajnalcsillag Tanodával?

A tanodások digitális oktatásának legnehezebb része a távolság, a személyes kapcsolat hiánya. Az eszközök megoldhatóak, de a hátrány, amivel élni és boldogulni kellene, az itt is sokat számít. A Hajnalcsillag Tanoda is virtuális térben működik, minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a gyerekek tanuljanak otthon is. Ha ezt megszokják, nyert ügyünk van. Azt gondolom, néha már annyira unatkoznak, hogy hajlandóak erre. A szülőknek jelenleg ez a legkisebb gondja, a kilátástalan veszélyhelyzettel szinte mindenki rémülten néz szembe származásától függetlenül.

 

A napokban tisztító- és tisztálkodószereket is osztott a Védőháló

 

Mennyire informáltak a szülők és a gyerekek a koronavírus kapcsán?

A cigányok tisztában vannak a körülményeikkel és elég jól informáltak a járványról, és ha mégsem, akkor kérdeznek. Mindenki válaszokat keres és biztonságot. Én sem gondoltam, hogy egyszer még hálás leszek azért, mert megtanultam élni és valahogy boldogulni igazán nyomorúságos körülmények között is. Azt látom, alapvetően ezek a családok is tisztában vannak a kézmosás és a fertőtlenítés és a többi egészségügyi szabállyal, és be is tartják őket, amennyire csak lehetséges. A családokban több gyermek van, és pont az életkörülmények miatt kevesebb az idős ember, viszont sok a krónikus beteg. Sokan élnek egy légtérben, vezetékes víz, fürdőszoba nélkül. Erre is van megoldás, de tagadhatatlanul könnyebb az élete annak, akinek nem a kútról kell kannában hordania a vizet, vagy nem kézzel kell mosnia. Az utóbbi időben egyre többen vállaltak munkát, kilépve a segélyfüggőség csapdájából, de ebben a helyzetben sokan veszítették el az állásukat. Ez a jövedelem két-három hét múlva fog igazán hiányozni. A kieső bevételek miatti helyzet a cigány családoknál sem egyforma.

 

A roma gyerekek életében az iskola sokszor több mint gyermekmegőrzés, a háromszori étkezést is jelenti számukra. Mi a helyzet most? Működik a közétkeztetés?

Így, hogy a gyerekek otthon vannak, a minimális tartalékok hamar elfogynak. Majdnem minden iskolában lehetőség van az ebéd elhozatalára, akinek szükséges, az ezt igénybe is veszi. Szerintem ez a minimum, amit meg kell tenni, ha baj van. Ez most különösen fontos: mindenki tegye meg, ami telik ami tőle telik, ez a közös érdekünk!

 

Ebédet az asztalra!

 

A Védőháló Karitatív Egyesület és a MyThai étterem egy olyan lehetőséget talált, amivel az otthon biztonságából meleg ételt juttathatunk az ő asztalukra is! Egy menü ára az alapanyag költségét tartalmazza, ára 500 Ft, levesből és egy főételből áll. Gondoljunk egymásra, segítsünk, hogy senki se maradjon éhes!

Rendelni ezen a linken lehet, ahol a Hívj meg ebédre egy rászorulót! opciót kell választani.

További információ: Somogyi Tímea Anna, elnök, 06 30 180 3833

 

A Te 1 %-od is segíthet!

 

A Védőháló adószáma: 18645486-1-03

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 31 Mar 2020 17:16:26 +0200