Legolvasottabb http://trendalelke.hu Mon, 27 Jan 2020 03:30:33 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Stoppold le egy kecskeméti rászoruló gyermek karácsonyi ajándékát! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3329-stoppold-le-egy-kecskemeti-raszorulo-gyermek-karacsonyi-ajandekat http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3329-stoppold-le-egy-kecskemeti-raszorulo-gyermek-karacsonyi-ajandekat Stoppold le egy kecskeméti rászoruló gyermek karácsonyi ajándékát!

 

"Jelenleg úgy néz ki, 50 gyereket fogunk megajándékozni az alapítványi keretből, illetve az adományozók stoppolásaiból, de mivel van még szűk egy hónap karácsonyig, előfordulhat, hogy felbukkannak még családok és gyerekek" - tudtuk meg Szabóné Kis Évától, az egyik alapító tagtól. Nehéz bejutni a karácsonyi angyalok közé, a korábbi években előfordult, hogy 5 perc alatt lecsaptak egy-egy teljesítendő kívánságra, de fél óránál tovább egy kérés sem maradt angyal nélkül. Érdemes tehát fél szemünket rajta tartani a Kecsap Facebook oldalán

Az 5 éves alapítvány legkésőbb december 10-ig kéri eljuttatni a stoppolt ajándékokat a következő helyszínek valamelyikére:

 • Dokicentrum gyermekrendelő, Hosszú utca 10.
 • Kadafalvi gyermekrendelő, Tövis utca 10.

A vágyott ajándékokat a hagyományos karácsonyi ünnepségük keretében adják át a gyermekeknek az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának Oktatótermében, 2019. december 16-án. A délután folyamán a Kecsappal kapcsolatban álló családokat közös szendvicskészítésre és kókuszgolyógyúrásra várják, illetve az ügyeskezűek mécsestartókat készíthetnek, majd koraeste elérkezik a várva várt pillanat: az ünnepélyes ajándékátadás.

A játékok, sportfelszerelések és egyéb ajándékok mellett tartós élelmiszer formájában is rendre érkezik felajánlás a kecskeméti alapítvány számára.

Szíveket kinyitni, ajándékozásra fel!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 25 Nov 2019 10:50:07 +0100
Fanni a 4. baba, akit a kecskeméti csecsemőmentő inkubátorban hagytak http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3321-fanni-a-4-baba-akit-a-kecskemeti-csecsemomento-inkubatorban-hagytak http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3321-fanni-a-4-baba-akit-a-kecskemeti-csecsemomento-inkubatorban-hagytak Fanni a 4. baba, akit a kecskeméti csecsemőmentő inkubátorban hagytak

 

Az egészséges kislány súlya 3500 gramm, hossza 50 cm, a kórházban a Fanni keresztnevet kapta.

A csecsemő további sorsáról a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi Osztály gondoskodik.

 

 

Fanni a negyedik baba volt, akit az inkubátorban hagytak Kecskeméten. A legutóbb ilyen eset szinte pont egy évvel ezelőtt, 2018. november 7-én történt.

A gyermekmentő inkubátor a Nyíri úti parkolók felől nyitott. Az érzékelők a baba behelyezését követően néhány perccel jeleznek a portaszolgálatnak. Ezt követően szakképzett munkatársak azonnal gondoskodnak az újszülöttről.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 21 Nov 2019 15:24:58 +0100
Tabudöntögető előadás: Milyen volt régen és mit jelent ma cigánynak lenni Kecskeméten? http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3310-tabudontogeto-eloadas-milyen-volt-regen-es-mit-jelent-ma-ciganynak-lenni-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3310-tabudontogeto-eloadas-milyen-volt-regen-es-mit-jelent-ma-ciganynak-lenni-kecskemeten 1930, Kecskemét, Cigányváros - Fotó: Fortepan/Jurányi Attila

 

 

Kecskemét cigánysága régen és most

 

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

Időpont: 2019. november 19., 17:00

 

Kecskeméten több száz éve élnek cigányok is, tudj meg róluk többet! Ez egy jó alkalom arra, hogy megismerjük régi mesterségeiket, szokásaikat és legendáikat. Értsük meg, mit jelent ma cigány embernek lenni és hogyan értelmezzük társadalmi jelenségeiket!

 

Előadók:

Székelyné Kőrösi Ilona történész, néprajzkutató, főmuzeológus, a Katona József Emlékház vezetője és a helytörténet lelkes, hatalmas tudás birtokában levő kutatója a helyi cigányok történetét és a cigányvárost eleveníti fel.

 

 

Somogyi Tímea Anna szociológus pedig a mai cigánysággal kapcsolatos társadalmi jelenségeket, sztereotípiákat, előítéleteket boncolgatja.

Tímea nemcsak beszél róla, a mindennapokban reményt, lehetőséget és végtelen szeretetet áraszt környezetére a Védőháló Karitatív Egyesület, a Kecskeméti Református Egyházközség Cigánymissziója és a Pancsinelló Játszóház munkatársaként, afféle mindenki anyukájaként. Kifogyhatatlan erejét, hitét és motivációját az adja, hogy szeretne egy jobb világot látni maga körül. Szeretné, ha az emberek másként gondolkodnának - például a közös társadalmi felelősségvállalásról, hisz rajtunk múlik, milyen világban élünk. Ugyancsak szeretné, ha a legszegényebb gyerekek és a szüleik is tudnák, elhinnék, hogy mindenki egyformán értékes, és minden gyerek ezzel a tudattal indulna iskolába, és így vágnának neki az életnek, mert akkor telve lennének önbizalommal, mernének álmodni és dolgozni a céljaikért. Ebben segíti őket Kecskemét egyik Aranyanyuja napról napra. Teszi mindezt hétgyermekes cigányasszonyként...

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Tue, 12 Nov 2019 16:04:49 +0100
Így karácsonyoznak a kecskeméti gasztronómia jeles szereplői #1: Pulai Katalin http://trendalelke.hu/index.php/szerda-villamkonyha/item/3351-igy-karacsonyoznak-a-kecskemeti-gasztronomia-jeles-szereploi-1-pulai-katalin http://trendalelke.hu/index.php/szerda-villamkonyha/item/3351-igy-karacsonyoznak-a-kecskemeti-gasztronomia-jeles-szereploi-1-pulai-katalin Így karácsonyoznak a kecskeméti gasztronómia jeles szereplői #1: Pulai Katalin

 

Pulai Katalin – OHANA Gasztroklub és Főzőiskola:

A legtöbb gasztronómiai vállalkozáshoz hasonlóan munka szempontjából az OHANA főzőiskolában is az év utolsó néhány hónapja a legsűrűbb időszak. Így a karácsony kizárólag a pihenésé és a családé. Bár pihenésre viszonylag későn adódik lehetőség, hiszen nálunk még a Jézuska hozza az ajándékokat és a gyönyörűen feldíszített fát, neki pedig sok segítségre van szüksége még az utolsó pillanatban is. A Szentestét mindig szűk családi körben töltjük és "halat hallal" eszünk. Ilyenkor pontyból és busából készült halászlé kerül az asztalra (szigorúan, csak passzírozott halászlé lehet!), majd hal minden formában rántva, sütve, grillezve. Ilyenkor új recepteket is próbálok a menüsorba csempészni, amit azután a szigorú kóstolóbizottság véleményez. Karácsony első és másodnapját pedig szintén a családdal, de már a tágabb értelemben vett családdal töltjük unokatesókkal, mamákkal és papákkal Kecskemétről és vidékről. Sok-sok pótszékkel, nagy zsivajjal és még több finom étellel telnek az ünnep hátralévő napjai.

Az egyik kedvenc karácsonyi receptemet szeretném megosztani, amely vendégeink visszajelzése szerint a legfinomabb karácsonyi tortánk. Molnár Viktor szakácsunk receptje alapján:

 

 

Fügés-narancsos-mascarponés torta

4 személyre, 29*10 cm-es formához

 

Hozzávalók:

 • 5 szem aszalt füge
 • 65 ml espresso
 • 110 g mogyoró
 • 200 g liszt
 • 1 cs. sütőpor
 • 1 csipet só
 • 1 mk fahéj
 • 1 mk szegfűszeg
 • ½ mk szerecsendió
 • 190 g puha vaj
 • 200 g kristálycukor
 • 40 g natúr joghurt
 • 5 tojás

 

A krémhez:

 • 100 g vaj
 • 20 g porcukor
 • 1 cs. vaníliáscukor (vagy fél rúd vanília)
 • 2 csipet fahéj
 • 130 g mascarpone
 • 100 g fehércsokoládé
 • 2 narancs

 

A díszítéshez:

 • 5 szem friss füge
 • 2 tábla
 • 2 tábla olvasztott fehércsoki
 • 1 gránátalma
 • 1 narancs

 

Elkészítés:

Az aszalt fügéket apróra vágjuk és a forró kávéba dobjuk őket. A mogyorót a serpenyőben pár percig pirítjuk, majd 80 grammot belőle egy aprítógépben lezúzunk, a maradékot pedig durvára vágjuk. A lisztet elkeverjük a darált mogyoróval, sütőporral, sóval és fűszerekkel. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a joghurtot és a tojásokat is. A kávéban áztatott aszalt fügét aprítógépben lezúzzuk és hozzákeverjük a tojásokhoz, végül a mogyorós lisztet is belekeverjük a tésztába. A masszát sütőpapíros formába rakjuk és 175fokos sütőben kb.

45 perc alatt megsütjük, félidőben letakarjuk, a tetejét alufóliával nehogy megégjen. Mikor megsült a tészta, hagyjuk kihűlni majd 3 részre vágjuk. A krémhez a vajat kihabosítjuk a cukorral és a vaníliával majd belekeverjük a szobahőmérsékletű mascarponét, a fahéjat és az olvasztott fehércsokit. A krémmel megtöltjük a lapokat, újra az eredeti formájára rakjuk össze a sütit és bevonjuk a maradék krémmel. Friss fügével és kevés olvasztott csokival díszítjük.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Gyorsan jót Tue, 10 Dec 2019 18:22:25 +0100
Készíts karácsonyi ajándékot a kecskeméti művészekkel, az ART PLACC-on http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3352-keszits-karacsonyi-ajandekot-a-kecskemeti-muveszekkel-az-art-placc-on http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3352-keszits-karacsonyi-ajandekot-a-kecskemeti-muveszekkel-az-art-placc-on Készíts karácsonyi ajándékot a kecskeméti művészekkel, az ART PLACC-on

 

 

ART placc

 

Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, Kossuth tér 4.

Időpont: 2019. december 13-15.

Nyitvatartás:

 • december 13. péntek: 15.00-22.00
 • december 14. szombat: 10.00-22.00
 • december 15. vasárnap: 10.00-18.00

Facebook esemény

 

Képző- és iparművészeti karácsonyi vásár és lazuló. Egy tér egyedi tárgyakkal, művészeti alkotásokkal, zenével.

A 3 nap alatt számos érdekes program is vár rád: kreatív workshopok, koncertek, könyvek, jóízű beszélgetések.

Pihenj meg egy rendhagyó, a megszokott karácsonyi zsibongástól, hypeoktól mentes közösségi térben! Légy a szervezők vendége egy bögre forró teára, merülj el a mézeskalács csábító illatában és találd meg a legkülönlegesebb ajándékokat, azoknak, akiket a világon a legjobban szeretsz. Hagyd kint a hideget és melegedj fel a művészetekben! Esténként lazuló jammelés vár Korbival és Tomával.

 

Programok:

 

 

PÉNTEK

17:00 Karácsonyfadísz készítése a caraWongával

18:30 Resti Kornél Trió

 

 

SZOMBAT

14:00 Akvarell képeslap festése Vincze Izával

16:00 Ünnepi varrogatás Szilberhornné Csillával

 

 

VASÁRNAP

10:00 Ünnepi varrogatás Kiss Szilvivel

12:00 Csuhédísz készítése Fazekas Helénával

14:00 Angyalka készítése Lőrincz Lucával

16:00 Ünnepi varrogatás Polyák Ilonával

 

Mi mindenből szemezgethetsz majd ajándéknak valót?

 

Például Karikó Ágnes és Vincze Kata gyönyörű ékszereiből, a Save by Gerda egyedi, vegán táskáiból, Vidák Anna színpompás sáljaiból, Polyák Ilona, Kiss Szilvia és Szilberhornné Csilla varrt csodáiból, Gál Kati újrahasznosított anyagból készült mozaik kirakójaiból, Mészáros Marianna és Vincze Iza képeiből...

 

{gallery}trend/bestofprogram/2019/ARTPLACC/galeria{/gallery}

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 11 Dec 2019 09:13:53 +0100