Otthon melege https://trendalelke.hu Thu, 18 Apr 2019 13:57:47 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Alkosd meg a saját dögös húsvéti/tavaszi dekorációd! https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/3030-alkosd-meg-a-sajat-dogos-husveti-tavaszi-dekoraciod https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/3030-alkosd-meg-a-sajat-dogos-husveti-tavaszi-dekoraciod Alkosd meg a saját dögös húsvéti/tavaszi dekorációd!
Az Artesia Bútorfestő Klubban az ünnep közeledtével egyedi feliratos deszkatáblát készítettünk, mely húsvéti és tavaszi dekorációként egyaránt megállja a helyét, akár ajtóra, akár falra függesztjük. Három kedves hölgy jött el hozzám az Artesia Műhelybe, hogy leteszteljük az alkotást, amit ti…

 

 

Nézzük, mi szükségeltetik egy ilyen fatáblához:

 • 3 db 40 cm-es lambéria (ezt ha az OBI-ban vásárolod, a lapszabászat ingyenesen méretre is vágja neked)
 • 2 db 30 cm keskeny léc a hátsó összefogatáshoz,
 • 6 db szög
 • dió színű lazúr az alapozáshoz
 • festék (mi krétafestéket használtunk, pl. Annie Sloan, Lignocolor, Pentart Soft Paint),
 • ecset
 • stencil
 • A stencilezéshez festőhenger/stencilszivacs
 • wax

 

Ha mindent beszereztünk, jöhet az alkotás:

Deszkatáblánk elkészítéséhez először is a három lambériadarabot illesszünk össze, majd a hátulját fogassuk össze a keskeny lécekkel és szögekkel. Ezt követően jöhet a lazúrozás, amit elegendő egy rétegben felvinnünk.

 

 

A „Happy Easter” feliratú táblát egy, az interneten talált kép inspirálta. Mivel ilyen vagy hasonló nyuszi-sziluettet könnyen találhatunk a Pinteresten, nincs is más dolgunk, mint kinyomtatni, körbevágni. Egy pici darab kétoldalú ragasztóval rögzítsd a Neked tetsző helyre, majd festőhengerrel fesd le óvatosan a kivágott forma körül a táblát a kívánt színre! A nyuszi(ka)t aztán masnival, vattapamaccsal díszítheted.

 

 

A „Szia Tavasz” táblácskához stencileket használtunk. A lazúros alapra, száradás után egy világos színt vittünk, amit a sarkoknál, éleknél csiszolószivaccsal kicsit visszakoptattunk. A nyuszi stencil 2 darabból áll, azért, hogy különböző színekkel is tudjunk dolgozni. Először a teljes nyuszit festettük fel hengerrel, amire száradás után stencilszivaccsal vittük fel a korábbi alapszínt (ami persze lehet más is). A nyuszi lábacskáinál, farkincájánál és nozijánál kis barnát csempésztünk a szivaccsal a mintába. A mintás tojásoknál hasonlóan jártunk el.

 

 

A „Hello Spring!” táblát kékre festettük a lazúros alapra, amit nedves ruhával a sarkoknál itt-ott visszatöröltünk még a teljes száradás előtt. A kis virágokat egy képből vágtuk, azaz tépdestük ki. Ehhez könnyítés lehet, ha picit vizes ecsettel „körberajzolod” a virágmintát, így könnyebb lesz pontosan tépned. Ezt dekupázs ragasztóval rögzítettük, a ragasztó száradása után pedig az alapunk kék színével kicsit összemostuk a széleket. A kis madárkák felfestéséhez szintén stencilt, az aprólékos színezéshez pedig egész pici stencilszivacsot használtunk.

 

A betűk szabadkézi festése bár elsőre sokaknak elképzelhetetlen lehet. Azonban van egy nagyon jó kis technika, amellyel könnyedén tudsz bármilyen szöveget Te magad is felfesteni. Ha van kedved ezt megtanulni, elsajátítani, sok szeretettel várlak az Artesia Műhely workshopjain, klubnapjain, ahol emellett még sok mást is mutatok Neked, amivel díszítheted lakásod, környezeted, átalakíthatod egy megunt bútorod.

A betűk festése után még – ha szeretnéd – koptathatsz csiszoló szivaccsal a tábládon. Mivel mi krétafestékeket használtunk a festéshez, ezért a befejező művelet a felület zárása, amit waxszal végeztünk.

 

 

„Teremts időt az alkotásra, hogy a lelked boldog legyen!”

 


 

Csertő-Marton Edit

Artesia Műhely

Kecskemét, Hosszú u. 28.

Facebook oldal

 

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Csertő-Marton Edit) Otthon melege Thu, 11 Apr 2019 12:56:02 +0200
Konyhakiállításon jártunk és imádtuk az új trendeket! https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2979-konyhakiallitason-jartunk-es-imadtuk-az-uj-trendeket https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2979-konyhakiallitason-jartunk-es-imadtuk-az-uj-trendeket Konyhakiállításon jártunk és imádtuk az új trendeket!
Valóban itt a tavasz! A hóvirágok, csicsergő madarak megjelenése mellett mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy kezdetét vette a kiállítási időszak. Március első hétvégéjén a Konyhakiállítás 2019-en volt a sor. Az őszi, nagy sikerű S/ALON után a konyhákat…

 

 

A konyha egyre nagyobb szerepet tölt be a mindennapi életünkben. Akár rendszeresen használjuk főzésre, akár csak alkalmanként, mindenképpen ez az egyik legköltségesebb beruházás az otthonteremtéskor. A kiállításon megtapasztalhattuk, hogy hódítanak a sötétebb árnyalatok, legyen szó a munkapultról vagy a frontról, és egyre több helyen bukkan elő némi csillogás, mely mindezt kiegészíti. A hatalmas színválaszték nem csak a bútoroknál, de a konyhagépeknél, kiegészítőknél is megfigyelhető. Ma már egyáltalán nem okoz fejtörést, ha púderrózsaszín kenyérpirítót vagy almazöld hűtőszekrényt szeretnénk beszerezni.

 

 

Egyre jobban előtérbe kerül a funkció, így 2019 konyháit a stílusok keveredése jellemezi leginkább, fókuszálva a kényelemre mint elsődleges szempontra. Az „okos” jelző már nemcsak a kütyükre érvényes! Szinte minden konyhagépnek megvan az okos verziója. A sütő ajtaján receptvideókat nézhetünk, a hűtő fotót tud küldeni a tartalmáról és egyáltalán, a Wi-Fi kapcsolat már-már „alapfelszereltség”, a mobilokkal kommunikáló gépek szinte már helyettünk gondolkodnak.

Gresporcelán, kvarckompozit vagy corian? Annyiféle anyag létezik, hogy elkel a segítség a kiigazodásban. A mosogatók készülhetnek akár üvegből vagy acélból is. A konyha szinte minden eleme készülhet kőből, de továbbra is kedvelt a fa használata.

A beltéri konyhákon túl is van élet! Egyre szélesebb a kínálat kültéri konyhák kialakításával kapcsolatban is!

Az idei Konyhakiállítás tehát nagyon sokrétű és színes volt, a nagyközönség számára pedig rengeteg hasznos információval szolgált.

 

Galéria:

{gallery}trend/otthonmelege/RITA/2019konyhakiallitas{/gallery}

 

Fotók: saját, illetve Konyhakiállítás 2019 sajtóanyag

 


Szabó Rita

enteriőrtervező, home stager

Lakberendeződ a facebookon, instagramon

Mobil: +36209707333

E-mail: rita@szaborita.hu

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Szabó Rita) Otthon melege Wed, 13 Mar 2019 19:01:17 +0100
Kecskeméti művészek forradalmi hangulatban - kokárda újragondolva https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2962-kecskemeti-muveszek-forradalmi-hangulatban-kokarda-ujragondolva https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2962-kecskemeti-muveszek-forradalmi-hangulatban-kokarda-ujragondolva Kecskeméti művészek forradalmi hangulatban - kokárda újragondolva
Szeretjük a formabontó, vagány, modern dolgokat, még akkor is, ha épp egy komoly nemzeti ünnepről van szó. Ha pedig Kecskeméthez szorosan kapcsolódik, akkor még nagyobb az örömünk. Kokárda újragondolva - mi így emlékezünk a kecskeméti művészekkel karöltve.

 

Van jó néhány, kreatív energiáktól duzzadó kecskeméti alkotó, akiknek a segítségével új köntösbe csomagolhatjuk az ünnepet! Íme:

 

 

Szekeres Ildó - Magnolia by Ildó

"Idén már 3. alkalommal készítettem el a Magnolia Kokárdát, ami egy kedves, játékos, alternatív megoldás az ünnepi kokárdára. Az elmúlt években lány és fiú figuráimmal készült a grafika, idén egy népies ihletésű madárkát rajzoltam rá. Nagy öröm számomra, hogy nem csak az új vásárlóim veszik meg, hanem azok a régiek is, akik már az előző 2 évben is vásároltak, de szeretnék, ha nekik is meglenne a legújabb változat is. Végtelenül boldog vagyok, hogy évek múltán is töretlen a sikere, és sokan nyitottak picit eltérni a megszokott hagyományoktól."

 

 

Csomósné Verebéli Apollónia - ApolKanalak

"A kitűző teljesen egyértelmű, lehet, hogy kicsit elcsépelt, de hasznos, és én szeretek használható dolgokat készíteni, így nem hazudtolhattam meg magam. Kellett egy lányos és egy fiús: a lányom, Laura szívecske mániás, így adott volt a szív. Az pedig, hogy huszárcsákó legyen Nimródnak, kb. 10 másodperces gondolkozás eredménye. Kerestem valami felnőttesebb mintát is: a kokárda formáját szerettem volna utánozni a virággal, a két levél pedig a kokárda lelógó szárait jelképezi. Aki konzervatívabb és ragaszkodik a kokárda formához, rá is gondoltam."

 

 


Tejszínes zellerkrém leves zöld pesztóval paradicsom concassé-val

Karácsonykor töltött káposzta, húsvétkor sonka és tojás, na de mi kerül az asztalra március 15-én? Felkértük a street food helyi bajnokait, Tas Zolit és Orosz Marinát, a Leves'm ételművészeit, hogy alkossanak nekünk egy igazi ünnepi ételt. Első blikkre nem tűnt egyszerűnek a feladat, de a kihívást egyszerűen nagyszerűen teljesítették. Ráadásul 2 verzióban is elkészült a "leves kokárda", így ideológiai vitának helye nincs, akár kívül, akár belül vörös, az íze mindenhogy finom. :)

 

Hozzávalók 4 főre:

 • 5 dkg vöröshagyma
 • 10 dkg zellergumó
 • 1 -ek olaj
 • Só, bors,
 • 1 -ek kukoricakeményítő
 • 1 liter víz
 • 1 dl tejszín
 • Hámozott, darabolt paradicsom
 • Zöld pesztó

 

Elkészítés:

 1. Megpirítjuk a vöröshagymát és a zellert, felhúzzuk a liter vízzel és puhára főzzük.
 2. Belerakjuk a fűszereket, a keményítőt egy pici vízben feloldjuk és hozzáöntjük. Turmixoljuk és a végén tejszínnel dúsítjuk.
 3. Tetejére, forrázott hámozott apróra vágott paradicsomot és zöld pesztót szórunk. Ki-ki ízlésének és meggyőződéséhez híven belülről kifelé, vagy kívülről befelé díszítheti.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Otthon melege Wed, 06 Mar 2019 08:15:20 +0100
Ezeket hozta 2019 a lakberendezésben! https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2931-ezeket-hozta-2019-a-lakberendezesben https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2931-ezeket-hozta-2019-a-lakberendezesben Ezeket hozta 2019 a lakberendezésben!
Már a második hónapjában vagyunk az évnek, itt az ideje górcső alá venni, miket hozott a lakberendezés területére 2019 és mi az, aminek idén búcsút inthetünk.

 

 

Living Coral

 

2019 színe: a Pantone 16-1546-os számú, „Living Coral” árnyalata.

Ez a szín nemcsak a lakberendezésben, de a divat területén is fel-felbukkan majd idén. Pozitív, sugárzó, könnyed, mégis hat az érzelmeinkre és egyfajta intimitást ad.

 

 

Fenntarthatóság

 

A fenntarthatóság jegyében egyre nagyobb szerepet kap a lakberendezésben a naturalizmus, a természetes anyagok használata. A fa, a kő, a juta, a rizspapír és egyéb anyagokkal visszatérünk a természetbe.

 

 

Virágok

 

Továbbra is teret hódítanak a minél nagyobb, minél színesebb virágmintás anyagok, tapéták. A túlzsúfoltságot kerülve, inkább csak egy-egy falfelületet, vagy egy-egy nagyobb bútort (pl. kanapét) hangsúlyozzunk vele.

 

 

Mély tónusok

 

Idén a lassan végleg leköszönő tone in tone helyett a karakteres árnyalatok, mint a smaragdzöld, indigókék, erőteljes kékeszöld színek hívják fel magukra a figyelmet. A kevesebb néha több elvvel alkalmazzuk őket bátran!

 

 

Márvány

 

A márvánnyal 2019-ben sem lőhetünk mellé. Aki kedveli ezt a mintát, bátran választhatja akár dohányzóasztal formájában is.

 

 

Szőnyegek a falon

 

Nem újkeletű dolog, de 2019-ben – a korábbi évek padlóburkolataihoz hasonlóan - a szőnyeg is felkúszik a falfelületekre.

 

 

Lekerekített formák

 

A korábbi évek minimalista szögletei után újra előtérbe kerülnek az otthonos, lekerekített formák. Találkozhatunk ezzel a bútorok világában és a kiegészítőkben egyaránt.

 

 

1/10-ed színes, a többi hófehér

 

A hófehéren alapuló enteriőrök a kevésbé vállalkozókedvűek fegyvere. A nagy felületek vakító alapszínével minden minta, árnyalat jól harmonizál és hangulatunktól függően gyorsan és egyszerűen változtathatunk rajta. Az eredmény mindenképpen egy üde összhatás lesz!

 

 

Réz, arany, ezüst

 

A rose gold kiszolgált minket. 2019-ben búcsút veszünk tőle és inkább a réz, arany, ezüst és ezek kevert alkalmazása lesz jelen a lakberendezésben.

 

 

Boho chic

 

Reneszánszát éli a bohém, de némi megújulást magával hozva. 2019-ben a modern és a vintage elemek keverednek minél több szín és minél több minta alkalmazásával, ami bevalljuk, az elmúlt évek minimáljához képest egyfajta felszabadult érzést és játékosságot nyújt.

 

Amiktől pedig búcsút veszünk…

 

Viszlát, rose gold!

 

Minden jót, csupasz enteriőrök!

 

Isten veletek, hideg szürkék!

 

 


Szabó Rita

enteriőrtervező, home stager

Lakberendeződ a facebookon, instagramon

Mobil: +36209707333

E-mail: rita@szaborita.hu

 

 

Fotók: Pinterest

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Szabó Rita) Otthon melege Mon, 18 Feb 2019 07:43:15 +0100
Valentin-napi páros interjú #4: Orth Péter és Bánovits Vivianne https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2927-valentin-napi-paros-interju-4-orth-peter-es-banovits-vivianne https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2927-valentin-napi-paros-interju-4-orth-peter-es-banovits-vivianne Valentin-napi páros interjú #4: Orth Péter és Bánovits Vivianne
Mintha egy Disney-mese hús-vér hercege és hercegnője lenne a színészpár, olyan bájosak és romantikusak. Valentin-napi páros interjú sorozatunk utolsó felvonásában a kecskeméti Katona József Színház művészei, Bánovits Vivianne és Orth Péter engednek bepillantást magánéletük kulisszái mögé.

 

 

Mottó: Értékeld azt, ami van és mindig úgy nézz a másikra, mint amikor először megláttad!

 

Nem nagy talány, milyen körülmények között ismerkedett meg a színészpár: a Holnap Tali című sorozat forgatásán dolgoztak együtt másfél évvel ezelőtt, ahol “egymásra néztek, és bumm”... A pontos helyszín Balatonalmádi, illetve a Balaton Sound, szerepük része volt ugyanis a bulizás.

 

 

Mivel a fővárosban laknak albérletben, Peti hetente többször ingázik Budapest és Kecskemét között. A beszélő köntös próbafolyamata alatt azonban inkább itt időztek - Vivi ezalatt nagyon meg is kedvelte a várost. Lestyák Mihály és Cinna szerepében még a színpadon is szerelmespárt alakítanak. És hogy milyen az élet a színházon kívül?

“Békésen, boldogan, meghitten telnek a mindennapok, néha eljárunk edzeni - valójában alig van szabadidőnk” - kapunk helyzetjelentést Petitől.

 

 

Néha azért sikerül hosszabb időre is megszökniük a színházból és forgatásokról. Tavaly nyáron például Korfun pihentek egyet, ahol Peti meglelte a tökéletes pillanatot a lánykéréshez.

“Béreltünk egy motorcsónakot, amivel egy kis szigetre tartottunk. Aznap pont nagy volt a hullámzás, így nem tudtam vele kikötni, ki kellett úsznunk a partra. Nem igazán jutott jobb ötlet eszembe, mint hogy az úszónadrágomba rejtsem a gyűrűt, egy nejlonzacskóban, nehogy elvigye a víz… A parton aztán rábukkantunk egy kis szikla tetején álló tisztásra, ahonnan beláttuk az egész környéket. Próbáltam elterelni Vivi figyelmét, amíg előkotortam a gyűrűt, aztán letérdeltem és feltettem a nagy kérdést” - meséli Peti.

 

 

A Balatonhoz továbbra is szorosan kötődnek, kevés közös szabadidejüket gyakorta töltik ott kirándulással, sőt, nyáron az esküvőjük színhelyéül is szolgál majd.

“A Balaton-felvidéken találtunk egy szőlészetet és egy picike kápolnát, ezek tökéletesen passzoltak az elképzeléseinkhez. Szűkkörű, mezítlábas esküvőre vágytunk az erdő szélén, ahonnan pazar kilátás nyílik a tóra” - árulja el a részleteket a vőlegény, aki a kezdeti, szervezéssel kapcsolatos teendőket magára is vállalta.

“A ruha, a torta már persze az én feladatom, továbbá a dekorációt saját kezűleg készítem. Már csak egy-két dolog hiányzik, a legfontosabb a gyűrűk beszerzése és az, hogy eljárjunk jegyesoktatásra” - veszi át a szót a menyasszony.

Vivi Svédországban született, miután édesapja disszidált Magyarországról. A család egy része a mai napig ott él. Ő maga féléves koráig nevelkedett a skandináv országban, majd egy újabb fél évre tért csupán vissza tanulni.

“A bátyám és a húgom, a mostohatestvéreim, mostohaanyukám mind Svédországban laknak. Közülük csak a húgom tud jönni az esküvőnkre, de meg is bonyolítaná a szervezést, ha mindannyian itt lennének, ugyanis egyedül ő tud magyarul és vele ápolom a legszorosabb kapcsolatot. A többiekkel évek óta nem találkoztam” - mesél Vivi a mozaikcsaládról.

 

 

Le sem tagadhatnák, hogy mindketten ízig-vérig romantikus alkatok: imádják a természetet, kedvelt időtöltésük - bárhol tartózkodnak éppen - gyönyörködni a naplementében vagy csak épp egymásban, álmokat, terveket szövögetnek a közös jövőről, de a szomszédok gyakran hallják tőlük sajátos feldolgozásban a különféle Disney-mesék betétdalait is. Természetesen az esküvőn szintén felcsendül majd az egyik kedvenc Disney-zenéjük, az Aranyhaj és a nagy gubanc legszebb dala, méghozzá musicalszínész barátaik előadásában.

 

 

Minden kapcsolatban sarkallatos pont a háztartásbeli teendők felosztása, a színészpár esetében Vivire hárul a legtöbb teendő, bár Peti - állítása szerint - félévente azért elmosogat, továbbá az édesburgonya feldarabolása klasszikusan az ő feladata, de a csekkek feladása és az óraállások bediktálása szintén az ő reszortja.

“Főzni kimondottan szeretek” - mondja Vivi, aki Peti szerint már bele is nőtt a háziasszony szerepbe. Ennek tipikus férfiként nagyon örül, hisz számára a nap egyik legfontosabb tevékenysége az evés. “Többnyire egészséges ételeket készítek, kivéve, ha sütit vagy tortát sütök. Most is van otthon a hűtőben még egy fél torta.”

 

 

Otthoni tennivalókon tehát nem vitáznak, bár azt mondják, egyébként is nagyon ritka, ha összezördülnek valamin, inkább az a jellemző, hogy egymás hiánya vagy a sok munka és feszes időbeosztás generál némi feszültséget.

“Vivi utálja, ha elveszem a telefonját” - talál hosszabb gondolkodás után egy kisebb súrlódásra okot adó, visszatérő jelenséget Peti.

Még szakmai dolgokban sem különböznek össze. Vivi igyekszik a munkát otthon félretenni, míg Peti inkább hajlamos kettesben is szakmázni. Együtt dolgozni ugyancsak szeretnek, hamarosan például láthatjuk Vivit egy olyan monodrámában, amelyet Peti rendez.

 

 

Olvastad már Valentin-napi páros interjúk sorozatunk előző tagjait? 

Boronkay Péter és Ponicsán Katalin, Néma Attila és Néma Attiláné Ella, valamint Ivkovic Stojan és Ivkovicné Béres Tímea már felfedték kapcsolatuk titkait.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Otthon melege Fri, 15 Feb 2019 09:27:33 +0100
Valentin-napi páros interjú #3: Ivkovic Stojan és Ivkovicné Béres Tímea https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2926-valentin-napi-paros-interju-3-ivkovic-stojan-es-ivkovicne-beres-timea https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2926-valentin-napi-paros-interju-3-ivkovic-stojan-es-ivkovicne-beres-timea Valentin-napi páros interjú #3: Ivkovic Stojan és Ivkovicné Béres Tímea
Szigorú edzőkre számítottunk, de egy bohém szerelmespárt ismertünk meg Ivkovic Stojan és Ivkovicné Béres Tímea személyében. Tímea egyetlen magyar női kosárlabdázóként nyert Bajnokok Ligáját és Ronchetti Kupát, három országban volt bajnokcsapat tagja, a magyar női válogatottal is kiváló eredményeket ért…

 

Mottó: "Holtomiglan-holtodiglan"

 

 

“Hosszú történet, nem egy ‘szerelem első látásra’ a miénk” - vág bele megismerkedésük sztorijába a sportolópár.

“1992-ben, amikor Stojan Magyarországra érkezett, játszottak egy mérkőzést Székesfehérváron, ahol a szüleim élnek. Édesanyámmal elmentünk rá, és Stojan nagyon megtetszett” - kezdi Tímea. “Pár év múlva pedig én tetszettem meg neki, amikor a Fradival játszott a csapatom döntőt, ő pedig követte a tv-ben. A következő meccsre lebetegedtem, Stojan ezért betelefonált a televízióba, Knézy Jenőnek, hogy hol van az a lány… Ezután megint eltelt két év, Sopronba igazoltam, a következő évben, 1998-ban Stojan is így tett, tehát végre megismerkedhettünk egymással. Azt szoktam erre mondani, bizonyára sorsszerű találkozás volt, ő az én végzetem!”

 

 

Két év után Kaposváron folytatódott a karrierjük, oda már együtt költöztek. Megjárták Pécset is, sőt, Tímeának jött egy franciaországi, majd egy cseh szerződés, de a leghosszabb időt eddig Kecskeméten töltötték, töltik, immár 10. éve.

Bárhol is éltek, a leglényegesebb a pályán kívüli nyugalom volt számukra. Meg a reggeli kávé szertartás.

 

 

“Nem a hely a fontos, hanem a jó kávé, ezért Sopronban egy városszéli benzinkútra jártunk kávézni. Az egyik alkalommal, egy vasárnapi meccs után, fáradtan, melegítőben úgy gondoltam, mire várok még?! Romantikusan megkérdeztem Timit, akar-e a feleségem lenni, hozzátéve, hogy ne gondolkozzon sokáig!” - idézi fel a spontán lánykérés mozzanatait Stojan, aki állítólag azóta sokat fejlődött romantika terén, bár ő amiatt különlegesnek tartja a helyszínt és az alkalmat, hogy a legfontosabb napszakban, egy számára szent programmal kötötte össze a nagy kérdés feltételét. Stojan ki is kéri magának, hogy kettőjük közül ő a romantikusabb és bújósabb.

Ezt követően azért egy hivatalos és ünnepélyes lánykérésre is sort kerítettek. Ez ugyancsak egyedien zajlott. Stojan Dubrovnikban született, Montenegróban nőtt fel, édesanyja horvát, édesapja szerb. Így hát Tímea édesapja megtisztelte leendő vejét az ottani szokásokkal.

“Nálunk az a hagyomány, hogy a lány családja pálinkával és fegyverrel várja a vőlegényt. Ha az apa odaadja neki a lányát, akkor felbontják az italt…” - a másik verziót inkább nem akarjuk megtudni, szerencsére ezúttal koccintás lett a történet vége.

 

 

Az esküvőt Kópházán tartották, katolikus szertartás szerint, természetesen két nyelven, horvát és magyar pappal. Tímea egyébként öt nyelven beszél, köztük horvátul is tökéletesen, de Stojan sem panaszkodhat, a rettegett magyar nyelvet megsüvegelendően használja.

“A legnehezebb szavak a holtomiglan, holtodiglan voltak, nem tudtam őket kimondani” - meséli Stojan, akinek nem csak ez okozott némi zavart az esküvőn. “A feleségül veszed-e kérdésre hirtelen nem tudtam válaszolni, mert fogalmam sem volt róla, ki az a Viktória és miért kellene őt is elvennem?!”

“A keresztlevelemen a teljes nevem Béres Tímea Viktória, csak ez addig valahogy nem került szóba köztünk” - kapjuk a magyarázatot. “Megszorítottam a kezét, hogy nyugi, én vagyok, szívem.”

 

 

Stojan vágyai között szerepelt, hogy amennyiben egyszer megadatik neki a bajnoki cím, azt tűzijátékkal fogja ünnepelni. Mivel ez az esküvőig nem teljesült, és arra, hogy Tímea a felesége lett, szintén úgy tekintett, mint egy győzelemre, a lagzin kápráztatták el a vendégeket a fények és színek kavalkádjával. Felesége mellett aztán megtanulta, mi az a maximalizmus, ennek hála pedig az első bajnoki aranyérem ugyancsak összejött nem sokkal később.

 

 

Igazi mozaik családként élnek: Stojan előző házasságaiból két gyermek született (Andja 30, Iván 22 éves), közösen pedig a 15 éves Milánt és a 8 éves Márkót nevelik. A nagy korkülönbségek ellenére a testvérek remekül kijönnek egymással. Edzőként és szülőként is szigor helyett a következetességre és az elvek betartására törekszik a pár.

“Minden többgyermekes szülő tudja azonban, hogy az első gyerekeknél még könnyű betartani a szabályokat, aztán egyre kevésbé megy. Nálunk a negyediknél borult a rendszer, egy pszichológus barátom szerint miattam, mivel Márkó születésekor már 42. életévemben jártam, ami afféle nagypapa-szindrómát hozott elő belőlem. Valóban fel is ismerem ezt néha magamban, hogy mindent megengedek neki.”

 

 

Azon álláspontjához viszont mindig is ragaszkodott, hogy a gyerekek ne szorítsák háttérbe a kapcsolatukat, mert ha a szülők kiegyensúlyozottak és boldogok, akkor lesznek ők is azok. Ehhez azonban dolgozni kell a kapcsolaton és fontos az együtt töltött minőségi idő - természetesen a rituálészerű kávézás, a finom pohár bor közbeni beszélgetések és a közös kirándulások. Meggyőződése, hogy ezeket semmilyen romantikus köntösbe rejtett külsőségek - virág, stb. - nem pótolhatják.

 

 

A folytatásban:

Orth Péter és Bánovits Vivianne mesélnek megismerkedésükről, közös terveikről, karrierről. 

Akikről pedig már olvashatsz Valentin-napi páros interjúk sorozatunkban: Boronkay Péter és Ponicsán Katalin, Néma Attila és Néma Attiláné Ella.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

 

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Otthon melege Fri, 15 Feb 2019 08:53:10 +0100
Valentin-napi páros interjú #2: Néma Attila és Néma Attiláné Ella https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2925-valentin-napi-paros-interju-2-nema-attila-es-nema-attilane-ella https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2925-valentin-napi-paros-interju-2-nema-attila-es-nema-attilane-ella Valentin-napi páros interjú #2: Néma Attila és Néma Attiláné Ella
27 év házasság és négy gyermek mellett randizni? Határozott igen a válasza Néma Attilának és feleségének, Ellának, akik szerint ez létfontosságú a kapcsolat szempontjából. Hihetünk nekik, hisz tőlük hitelesebb tanácsot kevesen adhatnának: párkapcsolati trénerként és sugárzóan boldog és kiegyensúlyozott házaspárként…

 

 

 

Mottó: “Te szent vagy, a Te hűséged körülvesz minket.”


“Az egyik barátnőm volt szerelmes Attilába, akit én pusztán azért szólítottam meg a szalagavatón, hogy neki kedvezzek, de aztán eszembe jutott, hogy az utóbbi időben azt mondogatta a barátnőm, már mégsem szerelmes, de akkor már elkezdtünk beszélgetni…” - kezdi megismerkedésük történetét Ella.

 Az első csevej közben megállapították, hogy ráérnek keresni az igazit, hisz nagyon fiatalok - Ella ekkor még olaszországi egyetemi éveinek terveit szövögette. Aztán egy hónap tömény randizás mindkettejükben átbillentette a kapcsolót, és hirtelen úgy érezték, nincs mire várni, eldöntötték, hogy összeházasodnak.

“Láttam, hogy jól reagál arra, ha vidám vagyok és arra is, ha szomorú; önmagam lehetek mellette, nagyon egyezett az értékrendünk, jókat tudtunk első perctől kezdve beszélgetni; biztonságot jelentett számomra” - részletezik, mi minden jelenti a mai napig kapcsolatuk alappilléreit.

4 hónap után jöhetett is a lánykérés, majd egy év jegyben járást követően az esküvő, aztán szépen sorban a gyerkőcök, szám szerint négy: Dominika, Ági, Balázs, Zsófi.

 “Egy kapcsolat vagy tönkremegy vagy fejlődik - mi a fejlődés mellett tettük le a voksunkat a kezdetekkor, és azóta is erre törekszünk. Természetesen előttünk is felbukkantak akadályok, küzdelmes időszakok a 27 év házasság alatt. Ilyenkor mindig azt mondtuk egymásnak: Szívem, ez hőskorszak! Aztán jött egy újabb…” - meséli Attila.

 


Hogyan tudnak ilyen bölcsen tekinteni kapcsolatukra? Mondhatnánk, hogy szakmai - jó értelemben vett - ártalom, hisz együtt vezetik a Tandem Kapcsolatműhelyt, ahol párkapcsolati trénerként segítik a párok összecsiszolódását vagy épp a konfliktusok elsimítását. Emellett Ella évről évre összekovácsolja a kecskeméti párokat a februártól áprilisig tartó Szerelmi kalandtúrával - a szervezésben Attila is besegít. Szakavatottként sem törekednek azonban a tökéletességre, és ezt javasolják másoknak is: úgyis túl sok elvárásnak kell megfelelnünk a mai világban, ne legyünk még a párkapcsolatban is maximalisták! Ott elég, ha biztos pont vagyunk egymásnak, önmagunk lehetünk a másik előtt és elfogadjuk a párunkat olyannak, amilyen. Ez szabadságot ad és pont azért fejlődünk, mert hálásak vagyunk, nem kényszerből igyekszünk változni.

Persze, nem szabad hagyni, hogy kihűljön a szerelem, Ella és Attila ezért a mai napig randiznak - hol a közös munka előtt vagy után kirándulnak egyet, miközben az ország különböző részein tartanak előadásokat, máskor tandembiciklire pattannak, de fontosnak tartják a gyorstöltéseket is napközben, mint egy simogatás vagy esti koccintás.

 “Olyan jó lenne, ha pókok lennénk…”

“Á, akkor állandóan mászkálhatnánk a falon és nem élhetnénk ilyen jó családban.”

Zajlott egyszer egy beszélgetés két gyermekük között. Az őszinte gyerekszáj tömören megfogalmazta, hogy jó dolog egy harmonikus kapcsolatban élő szülőpár gyermekeként nevelkedni.Némáéknál egész gyűjtemény van családi aranyköpésekből, amely tökéletes humorforrás időnként elővéve, erősíti a családi identitást és azt, hogy legtöbbször éppen a nehéz helyzetekből lesznek a legjobb családi sztorik: „például amikor az ovisok bekenték az egész kanapét a kicsi popsikenőcsével…” – idézi fel Ella.

 Izgalmas történet volt már a karikagyűrűk megvásárlása is: Ella és Attila egészen Ausztriáig utazott szerelmük jövőbeli jelképéért. Stoppal. Kalandok sora várt rájuk az utazás közben, de végül öt perccel zárás előtt betoppantak a kiszemelt grazi ékszerüzletbe és az első gyűrűpárt, ami mindkettőjük megtetszett, gyorsan megvették, majd felhúzták egymás ujjára egy helyi templomban, bal kézre. Aztán pedig egy tanyán aludtak, mert az éjszakai stoppolás nem járt sikerrel. Az csak az esküvő adott pontján derült ki, hogy Attila jobb kezére nehezen megy fel a gyűrű.

Kapcsolatuk legszilárdabb alapköve a hit, a keresztény értékrend. Az esküvő másfél órás nászmiséjén még táncoltak is a barátaikkal, majd egy szűk körű vacsora következett, rendhagyó menüvel.

 “Augusztus lévén tombolt a nyár, ezért a családtagok elvárásai ellenére nem a megszokott húsleves nyitotta az ételsort, hanem hűs gyümölcsleves. Utólag mindenki hálás volt érte. A gyümölcsleves pedig azóta is családunk abszolút kedvence, az ünnepi menüből sem hiányozhat és már a kisunokánk is rajong érte” – büszkélkedik Ella.

 

A folytatásban: 

Milyen egy kétnyelvű esküvő? Hogyan fér meg egymás mellett két karrier ugyanabban a hivatásban? Akik mesélnek: Orth Péter és Bánovits Vivianne, Stojan Ivković és Ivkovićné Béres Tímea.

Ők pedig már beavattak minket szerelmük történetébe: Boronkay Péter és Ponicsán Katalin.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Otthon melege Fri, 15 Feb 2019 00:00:00 +0100
Valentin-napi páros interjú #1: Boronkay Péter és Ponicsán Katalin https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2924-valentin-napi-paros-interju-1-boronkay-peter-es-ponicsan-katalin https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2924-valentin-napi-paros-interju-1-boronkay-peter-es-ponicsan-katalin Valentin-napi páros interjú #1: Boronkay Péter és Ponicsán Katalin
A szerelem ünnepe alkalmából híres kecskemétieket faggattunk a párkapcsolat szépségeiről és nehézségeiről, saját megismerkedésük történetéről és emlékezetes pillanatokról. Női megérzésünk azt súgta, Boronkay Péter paratriatlonistát és menyasszonyát, Ponicsán Katalint mindenképp be kell cserkésznünk: jól éreztük, nagy bejelentenivalóval leptek meg minket!

 Mottó: "Egy őszinte, hittel megélt kapcsolat a miénk. Ez mindent elmond rólunk."Az ominózus családi eseményen, amikor bemutatták egymásnak Petit és Katát, jó néhány évvel ezelőtt, bizonyára még ők maguk sem sejtették, hogy egy nap páros interjút adnak majd Valentin-nap kapcsán, miközben lázasan szervezik az esküvőjüket. Akkor ugyanis még mindketten párkapcsolatban éltek, sőt, később házasságban. Az élet mégis úgy hozta, hogy egymás oldalán teljesedjenek ki a szerelemben. A szorosabb kapocs 2016-ban, nem sokkal Peti riói paralimpiai megmérettetése után, egy “mi újság veled?”-ből bontakozott ki.

“Kata sajnálkozott, hogy nem kapott jegyet Andrea Bocelli Bazilikában tartott koncertjére, nekem pedig pont volt kettő. Éreztem, ez lesz az aduász. Bementünk mint két jóbarát, majd kézen fogva jöttünk ki” - meséli Peti a filmbe illő jelenetet.

 A Valentin-napot - lévén nem magyar hagyomány - nem tartják, de arra mindketten ügyelnek, hogy romantikát csempésszenek időről időre a mindennapokba, legyen szó egy szál rózsáról vagy egy vacsoráról kettesben - itt megjegyeznénk, Petiben állítólag egy profi séf veszett el! A lényeg, hogy amikor együtt vannak, az minőségi idő legyen akár kettesben, akár családjuk, barátaik körében töltik. Amikor Peti épp edzőtáborban vagy triatlonversenyen bizonyít, akkor ugyancsak kihasználják a lehetőséget, hogy közösen kalandozzanak a nagyvilágban, persze csak az után, hogy Peti kifutotta, -úszta és -kerekezte, Kata pedig kiszurkolta magát. Ilyenkor mindig érkezik velük haza egy biciklis emléktárgy - órától a virágtartóig bármi -, mivel ez már közös szenvedély; illetve az elmaradhatatlan helyi kávé, hogy Peti - a kávéfelelős - fel tudja dobni Kata és a saját reggeleit.

 

A lánykérésre is egy edzőtábor során került sor - Peti alaposan megdolgoztatta párját a gyűrűért…

“Peti sokkal izgatottabban készült a bulgáriai edzőtáborba, mint előtte bármelyikre. Nagyon szerette volna, ha kiutazom utána a háromhetes edzőtábor közepén. A 15 órás buszút nem volt leányálom, de a megérkezés utáni gyors ebédet követően Peti máris feldobta, hogy menjünk el túrázni. Másfél óra alatt értünk fel a kiszemelt csúcsra, egy kereszthez, 2400 méteres magasságba. Amikor bekapcsolta az egyik kedvenc zenémet, akkor már tudtam, mire készül. A gyűrű egy sziklák közé szúrt rózsában várt rám” - ad okot az irigykedésre minden hajadon hölgynek Kata, majd elárul néhány részletet a márciusi esküvőjükről.

 “Mivel mind a ketten túl vagyunk már a nagy lagzin, úgy éreztük, számunkra a templomi szertartás a legfontosabb. A nővérem evangélikus lelkész, ő fog minket összeadni a Kecskeméti Evangélikus Templomban - ahol egyébként gyakorló lelkész volt egy évig -, majd szeretetvendégségre hívjuk a velünk ünneplő családjainkat és barátainkat.”

Hogy mi a jó kapcsolat egyik nagy alapköve Peti és Kata szerint? Egyértelműen a humor! “Nagyon sokat nevetünk együtt” - vágják rá szinkronban. “Minden napra jut egy kis - jó értelemben vett - piszkálódás” - teszi hozzá a vőlegény.

 

A folytatásban:

Milyen egy kétnyelvű esküvő? Mit tanácsolnak magánemberként a párkapcsolati szakértők az örök szerelem fenntartása érdekében? Hogyan fér meg egymás mellett két karrier ugyanabban a hivatásban?

Akik mesélnek: Orth Péter és Bánovits Vivianne, Stojan Ivković és Ivkovićné Béres Tímea, Néma Attila és Néma Attiláné Ella.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Otthon melege Thu, 14 Feb 2019 17:38:51 +0100
A Trendalelke ajánlja: 10 könyv, amit neked is olvasnod kell! https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2896-a-trendalelke-ajanlja-10-konyv-amit-neked-is-olvasnod-kell https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2896-a-trendalelke-ajanlja-10-konyv-amit-neked-is-olvasnod-kell Designed by Freepik
A tél hátralévő részében mi a bekuckózós olvasásra szavazunk és buzdítunk. Hogy mit érdemes mostanság lapozgatnod? Összegyűjtöttük az új kedvenceinket!

 

 

 

Életregény:

Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

 

Kiadó: Kossuth Kiadó, 2018

Terjedelem: 432 oldal

 

1919. Párizs.

Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.

 

 

Életmód:

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

 

Kiadó: Lelkesedés, Tanulás, Szabadság, 2018

Terjedelem: 276 oldal

 

Erre számíthatsz a könyvben:

 • szemléletformáló alapok a zéró hulladék életvezetéshez
 • három szinten – kezdő, haladó, és szuperhaladó – bemutatott gyakorlati lépések a mindennapi élet 6 területéről: szemlélet, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert
 • minden rész végén érdekességek: történelmi visszatekintés, hazai és nemzetközi statisztikák, külföldi inspirációk, bakik
 • minden rész végén forintosított megtakarítási potenciál egy 5 fős átlagos magyar család költségvetésére
 • magyarországi és Európai Uniós jogszabályi vonatkozások
 • alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk 
 • társadalmi aspektusok – közösségek, család és barátok, iskola, munkahely – áttekintése 
 • 29 kipróbált recept házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerekhez 
 • zéró hulladék háztartás alapanyaglistája
 • magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházak és boltok 
 • motiváló ellenőrző lista melléklet a zéró hulladékos háztartás felé vezető egyéni út dokumentálására

… mert hisszük, hogy minden kis lépés számít!

 

A szerzőről

Tóth Andi: zéró hulladék aktivista, blogger, három gyermekes édesanya, háziasszony
Sokáig azt hitte, környezetvédő, mert bioélelmiszereket és öko tisztítószereket vásárol, és mosható pelenkát ad a kislányára. 2016. január 1-jén egy interneten olvasott cikk hatására drasztikus lépésre szánta magát, és elindult a zéró hulladékos háztartás megvalósításának útján. Könyvében saját gyakorlati tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, arra inspirálva őket, hogy vágjanak bele a hulladékminimalizáló életforma kialakításába. Rendszeresen tart előadásokat, workshopokat, szemléletformáló projekt órákat környezetvédelmi és fenntarthatósági rendezvényeken, fórumokon, könyvtárakban, iskolákban. A Háztartásom Hulladék Nélkül blog, Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül Facebook-oldal és a 17.600 tagot számláló Háztartásom Hulladék Nélkül Facebook-csoport háziasszonya.

 

 

Idegen nyelvű:

Deborah Rodriguez: The ​Little Coffee Shop of Kabul

 

Kiadó: Random House, 2012

Terjedelem: 320 oldal

 

After ​hard luck and heartbreak, Sunny finally finds a place to call home--in the middle of an Afghanistan war zone. There, the thirty-eight-year-old serves up her American hospitality to the expats who patronize her coffee shop, including a British journalist, a „danger pay” consultant, and a wealthy and well-connected woman. True to her name, Sunny also bonds with people whose language and landscape are unfamiliar to most Westerners, but whose hearts and souls are very much like our own: the maternal Halajan, who vividly recalls the days before the Taliban and now must hide a modern romance from her ultratraditional son; and Yazmina, a young Afghan villager with a secret that could put everyone's life in jeopardy. In this gorgeous first novel, „New York Times” bestselling author Deborah Rodriguez paints a stirring portrait of a faraway place where--even in the fog of political and social conflict--friendship, passion, and hope still exist.After hard luck and heartbreak, Sunny finally finds a place to call home--in the middle of an Afghanistan war zone. There, the thirty-eight-year-old serves up her American hospitality to the expats who patronize her coffee shop, including a British journalist, a „danger pay” consultant, and a wealthy and well-connected woman. True to her name, Sunny also bonds with people whose language and landscape are unfamiliar to most Westerners, but whose hearts and souls are very much like our own: the maternal Halajan, who vividly recalls the days before the Taliban and now must hide a modern romance from her ultratraditional son; and Yazmina, a young Afghan villager with a secret that could put everyone's life in jeopardy. In this gorgeous first novel, „New York Times” bestselling author Deborah Rodriguez paints a stirring portrait of a faraway place where--even in the fog of political and social conflict--friendship, passion, and hope still exist.

 

 

Krimi:

Kondor Vilmos: Budapest romokban

 

Kiadó: Libri Kiadó, 2017

Terjedelem: 400 oldal

 

1946. emlékezetesen forró nyarán véres merényletet követnek el a Teréz körúton, a rendőrség a Vörös Hadsereg segítségével nagy erőkkel nyomozni kezd. Gordon Zsigmond közelről akarja követni az eseményeket, ez azonban nehezebb, mint gondolta volna. Mintha valaki mindig előtte járna egy lépéssel: halottak bukkannak fel körülötte, élők tűnnek el, miközben a rendőrség egyre-másra tartóztatja le Budapest legismertebb bűnözőit, akik ahányfélék, annyiféle bűnért felelnek, mégis van egy közös vonásuk: bűnös módon, valutázásból, élelmiszerhamisításból vagy éppen kártyacsalásból szerzett pénzük szőrén-szálán eltűnt. Gordon a köddé vált pénzek nyomába indul, nyomozásában pedig egy fiatal amerikai katonatiszt szegődik társául. Az ostrom pusztításának nyomait még mindig magán viselő Budapestet bejárva Gordon a város legrettegettebb bűnözőivel, kivégzésükre váró elítéltekkel, cigarettacsempészekkel és fezőrökkel beszélget, megtapasztalja a kommunista rendőrség és az Andrássy út 60. embertelen módszereit, míg végül ahhoz a könyörtelen emberhez jut el, aki minden eszközt megragad, hogy teljesítse a feladatot, amit rábíztak, nem törődve azzal, hogy egy várost és lakóit sodorja a pusztulás szélére.

A magyar krimi megteremtőjének is hívott Kondor Vilmos nemzetközi sikerű Bűnös Budapest regényfolyamát már nem kell bemutatni az olvasóknak. A Budapest romokban alig egy évvel a második világháború után játszódik egy bűnösökkel, bűnözőkkel és szerencsére ártatlanokkal is népes városban, amely megpróbál valahogy talpra a világégés pusztítása után.

 

 

Lektűr:

Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

 

Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó, 2018

Oldalszám: 221

 

A harmincnyolc és negyed éves Camille-nak látszólag mindene megvan, hogy boldog legyen. Miért érzi mégis úgy, hogy elillant ez a boldogság? Arra vágyik, hogy visszataláljon az öröm és a kiteljesedés útjára. Amikor a rutinológus Claude felajánlja, hogy eredeti módszerével a segítségére lesz ebben, szinte habozás nélkül beleveti magát a kalandba, hogy meghódítsa az álmait... Egy asszony különleges utazása a boldogtalan, kiüresedett életből egy célokkal teli, igazi élet felé, az Eat,pray,love és Az alkimista rajongóinak. A regény végén megtalálhatjuk a Camille terápiája során alkalmazott eszközök, módszerek leírását, magyarázatát, hogy magunkon is kipróbálhassuk akár. A szerző író, festőművész és kreatív coach - a rutinológia az általa kidolgozott módszer fantázianeve.

 

 

Helyi:

„A kecskeméti főtér történelmi épületei”: Katona József Színház

 

Kiadó: Gong Kiadó, 2018

 

Gazdagon illusztrált könyv jelent meg a Katona József Színházról „A kecskeméti főtér történelmi épületei” címet viselő sorozat negyedik részeként, a Cifrapalota, a Zsinagóga és az Újkollégium után. A kiadvány a kezdetektől napjainkig, magyar és angol nyelven kalauzolja végig az olvasókat a Kecskemét ékszerdobozaként emlegetett teátrum, valamint a város színjátszásának történetén.

Bővebben

 

 

Regény:

Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik

 

Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft., 2019

Oldalszám: 428

 

Mi jöhet még Allan Karlsson életében? A jó öreg százévesnek, bizony, maradt néhány kaland a tarsolyában.

Az egész egy hőlégballonos túrával és három üveg pezsgővel kezdődött. Allan és Julius a csodálatos látványért szálltak fel az égbe, de a kaland, szerencsétlenségükre, egy kényszerleszállással végződött - a tengeren. Naná, hogy az őket kimentő észak-koreai hajó kapitánya éppen hasadóanyagot csempészett haza Kim Dzsongunnak!

Balesetükkel egy súlyos diplomáciai válság kellős közepébe csöppennek, az események sora pedig a világ vezetőinek társaságába sodorja hőseinket, itt van mindenki, aki számít, a svéd külügyminisztertől Angela Merkelen át egészen Trumpig. A kalamajka adott - ezt kell ép bőrrel megúsznia az immár százegy éves embernek.

Jonas Jonasson az európai szórakoztató irodalom legviccesebb szerzője, aki ezzel a fergetegesen eszement történettel azt is bizonyítja, hogy ritkán ugyan, de a folytatás még az első részt is képes felülmúlni.

 

 

Magyar szerző:

Kepes András: Istenek és emberek

 

Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft., 2018

Oldalszám: 233

 

Három magyar házaspár egy svájci luxusvillában reked. A természet fenyegető árnyékában, a válogatott gasztronómia finomságok mellett terítékre kerül a múltjuk és a jelenük, miközben konfliktusaikban felsejlik napjaink emberének drámája az erkölcsi és szellemi kapaszkodóit vesztett világban. Nem csak az emberek esnek csapdába, hanem kelepcébe kerül a szerelem és a szexualitás, a barátság és a gyanakvás, a bírvágy és a hatalom, s talán még a párbeszéd esélye is...

Kepes András új regénye a Tövispuszta és a Világkép drámai folytatása.

"Minden megváltozik, minden másról szól már ma is, mint amiről a politikusok papolnak és amitől az emberek szoronganak, vélte Ézsiás Benedek. Szétfeszítette a tudat, hogy már soha senkit nem tud meggyőzni semmiről, mert megtagadták őt a szavak. Persze, gondolta, lehet, akkor se tudná megértetni magát, ha megmaradt volna a beszéde, hiszen hány ékesszóló, okos ember figyelmezteti az emberiséget, hogy mi vár rá, ahogy a próféták is hiába üvöltözték a jövendölésüket és az átkaikat. Az emberek saját előítéleteik rabjai, és a cellájukba nem szűrődik be más gondolat, csupán saját véleményük visszhangjának örvendeznek."

 

 

Szépirodalom:

Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak

 

Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft., 2018

Oldalszám: 313

 

A szerelmi szállal átszőtt regényben a 90-es évek dunaszerdahelyi maffiauralmának eseményei elevenednek meg.

A történet három nő életútján keresztül bontakozik ki, akik ugyanabban a nyolcemeletes panelházban laknak.

Júlia fodrászként dolgozik. Látszólag gondtalan életet él rendőr férjével és kisfiával, amikor váratlanul betoppan a szalonba András. Miközben a városban tombol a pokol, és fellángolnak a szlovák nacionalista érzések, az asszony magánéletében is eluralkodik a káosz. A nő, akinek egész addigi élete kötelezettségekkel és szorongással teli, felszabadultnak érzi magát a különleges vendég mellett. Az érzés kölcsönös, s bár mindketten megpróbálnak gátat vetni vonzalmuknak, a szerelem ereje erősebb.

Hilda a Júlia alatti lakásban él. Külföldi továbbtanulásról és bulikról álmodozik, de mindez lehetetlen egy olyan városban, ami a helyi maffia megszállása alatt van.

A nyugdíjas Erzsi, a hetedikről, a tévésorozatokban keresi azt a boldogságot, ami egész életében elkerülte. Tehetetlenül nézi végig, ahogy Ricsi fiából véreskezű maffiózó lesz, és hogy a csallóközi álmos kisváros 1997-ben a rettegés szinonimájává válik.

 

 

Múltidéző regény:

Vass Virág: Az örökké rövid története

 

Kiadó: Central Médiacsoport Zrt., 2018

Oldalszám: 488

 

Az örökké talán abban a forró évben kezdődött, amikor Szolzsenyicint kitoloncolták a Szovjetunióból, Nixon belebukott a Watergate-botrányba, az Abba együttes Waterloo című dalával megnyerte az Eurovíziós dalfesztivált, Kardos Sára pedig, aki szentül meg volt győződve arról, hogy egész életét gyógypapucsban dolgozza végig a pénzügyi osztályon, megnyert egy manökenversenyt...

Kardos Sára egy katonatiszt lányaként cseperedik egy dunántúli város honvédségi lakótelepén. Amikor a szépséges kamaszlány a helyi ruhagyárban vállal nyári munkát, nem sejti, hogy hamarosan gyökeresen megváltozik az élete, kiszabadul a katonás fegyelemből, ki a vasfüggöny mögül, és elindul egy kifutón, amely messzire, Párizsba, New Yorkba vezeti. Ez a kifutó a sorsa volt...

AZ ÖRÖKKÉ RÖVID TÖRTÉNETÉT a Kádár-korszak egyik legsikeresebb manökenjének rendkívüli életútja ihlette, amelyet beárnyékolt a történelem és a hidegháború komor valósága. A regény bepillantást enged a '70-es, '80-as évek szocialista és nemzetközi divatvilágának kulisszatitkaiba, Budapest, Párizs és New York pezsgő mindennapjaiba.

 

 

+1: Gyermekirodalom: 

Berg Judit - Kertész Erzsi: A négy madár titka

 

Kiadó: Pozsonyi Pagony Kft., 2017

Oldalszám: 180

 

Két népszerű szerző első közös kalandregénye, mely izgalmasan ötvözi a Rumini és a Panthera sodró erejét.

Legyen ez a könnyen olvasható, fordulatos könyv az első detektívtörténeted!

Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak: Mit rejt a titkos tégely? Hová tűnt Gerda? Mik azok a furcsa rajzok a füzetében? Kicsoda DR?

És miről csicseregnek a madarak?

Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel!

"Galamb mutatja az utat,
Sas őrzi a fészket.
A titok fölött holló köröz,
A veréb nem közönséges madár."

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Otthon melege Fri, 01 Feb 2019 10:00:19 +0100
1 év, 1 befőttes üveg, 52 élmény - benne vagy a “kihívásban”? https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2851-1-ev-1-befottes-uveg-52-elmeny-benne-vagy-a-kihivasban https://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/2851-1-ev-1-befottes-uveg-52-elmeny-benne-vagy-a-kihivasban 1 év, 1 befőttes üveg, 52 élmény - benne vagy a “kihívásban”?
A közösségi médiában több helyen is szembe jött velünk, és úgy éreztük, muszáj tovább adnunk az ötletet. Sőt, természetesen mi is belevágunk! Fogunk egy csinosabb, méretes befőttes üveget és megtöltjük csupa jó dologgal, ami velünk történik, hogy aztán 2019 utolsó…

 

Rossz magyar szokás, hogy amikor nekünk szegezik a kérdést, hogy vagyunk, mi történt velünk mostanság, vagy rávágjuk, hogy semmi extra, vagy elsorolunk egy-két negatív történést, hogy aztán beszélgetőtársunk is ugyanezt tegye. Dehát mi vagyunk mi? Zsémbes vénasszonyok? Néha persze biztosan okkal érezzük úgy, minden jóság messziről elkerül minket és csak bosszantó, szomorú események örvénye húz, sodor, fojtogat minket a mindennapokban, de aztán olyannyira belefeledkezünk az önsajnálatba, hogy az apró jóságok hiába igyekeznek bekúszni a látóterünkbe, mi rettenthetetlen ellenállást tanúsítunk. Idén ennek véget vetünk! Egy hét sem fog úgy eltelni, hogy ne vegyük számba a velünk történt jó dolgokat.

 

 

Mutatjuk is rögvest az élménybefőtt pofonegyszerű receptjét!

 1. Végy egy használaton kívüli befőttes üveget - éljen az újrahasznosítás! ;)
 2. Dekoráld kedvedre, egész évben nézegetni fogod!
 3. Minden héten tégy bele egy cetlit, amire felírtad, milyen pozitív dolog történt veled aktuálisan. Szerintünk mehet bele több is, nem fogja elrontani!
 4. Szilveszterkor olvasd vissza, milyen klassz éved volt!
 5. Add tovább te is ezt a szuper ötletet!

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Otthon melege Thu, 03 Jan 2019 21:43:50 +0100