TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Barangolj Sisi és Ferenczy Ida világában online, a Cifrapalota kiállításán

20
2021 jan.

Barangolj Sisi és Ferenczy Ida világában online, a Cifrapalota kiállításán

 

A Cifrapalota igazán nagy dobása, a "Magyarország áldott emlékezetű királynéja" - Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című tárlat a a megnyitásától kezdődően egészen a múzeum kényszerű bezárásáig nagy népszerűségnek örvendett. Ha nem sikerült eljutnod rá vagy ha annyira megfogott, hogy szívesen csöppennél bele újra Sisiék világába, akkor van egy jó hírünk: elkészült a kiállítás virtuális változata.

 

Sokan szerették volna még az eredetileg február végéig nyitva tartó tárlatot megtekinteni, ezért elkészítették annak virtuális változatát. A látogató végigjárhatja a kiállítás mind a négy termét, megcsodálhatja a kiállított, különleges tárgyakat. A műtárgyakra ráközelíthet, az információs táblákat pedig el tudja olvasni.

A kiállítás itt tekinthető meg.

 

Erzsébet, Ferenc József felesége, Magyarország királynéja, Ausztria császárnéja volt, akinek népszerűsége töretlen. Nem véletlen, hiszen a királyné rendkívüli szimpátiával viseltetett a magyarok iránt. Ahogy Benedek Elek írta róla: „Mi koronát tettünk a fejére, ő a koronáért szívét adta nekünk. Ezer év óta az egyetlen királyné, kinek szíve melegét érezte a magyar.” Életéről filmek, könyvek, tanulmányok, kiállítások, színházi darabok szólnak. A Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítása sajátosan kecskeméti szemszögből közelít a témához, hiszen a kiállítás főszereplői közé emeli Erzsébet királyné felolvasóhölgyét, a kecskeméti születésű és szeretett szülővárosában rendkívül népszerű Ferenczy Idát.

„Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című tárlatunk középpontjában Erzsébet királyné élete, Magyarországhoz és a magyarokhoz fűződő viszonya áll. A kiállításon négy teremben mutatjuk be az ún. magyar udvartartás tagjait, mindennapjait Erzsébet királyné környezetében. A tárlat megismerteti a kiegyezéshez vezető utat, amelyben Erzsébet királyné és bizalmasa, „barátnéja”, Ferenczy Ida központi szerepet kap. Erzsébet magyarok iránt érzett szimpátiáját jól mutatja a kiegyezés során vállalt közvetítő szerepe. Türr István megfogalmazásában: „Megtanulta a magyar nemzet történetét, a magyar nyelvet és megszerette magát a nemzetet. Ezáltal lett az ország őrangyala, aki áldásosan működött a király és a nemzet kibékítésében, és ezért az emléke örökké élni fog a magyarok szívében.” Erzsébet királyné Magyarországon elsősorban Gödöllőn és Budán tartózkodott, így a kiállítás e helyszínek mindennapjait is megidézi a gödöllői falkavadászatoktól a budai bálokig. Bemutatja a „magyar királykisasszonyt”, a Budán született Mária Valériát és az ő magyar környezetét. A búcsú és emlékezet terme az Erzsébet királyné halála és emlékezete témakört járja végig.

A kiállításra több mint tíz intézményből kölcsönzött műtárgyakat, fotókat, dokumentumokat a múzeum. A tárlat különleges színfoltjai Erzsébet királyné, Ferenczy Ida és Andrássy Gyula ruháinak Czédly Mónika által készített, kutatásokon alapuló hiteles rekonstrukciói.

A tárlat nem pusztán történeti kiállítás, hanem a királyi család és az arisztokrácia életmódjának, a korabeli divatnak bemutatása – elegáns és látványos környezetben.

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449