TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Legyél te is Jane Goodall! Nem kell hozzá Afrikában élned!

31
2023 máj.

Legyél te is Jane Goodall! Nem kell hozzá Afrikában élned!

 

Legyél te is Jane! Mindegy, hogy ki vagy, hol élsz, mit dolgozol. Kecskemétiként, átlagos hétköznapokon is tehetünk akár a közvetlen környezetünkért, akár az afrikai élővilágért, ha tudatos vásárlói döntéseket hozunk - ez a Fashion Reggeli most nem a trendekről szólt, hanem az egyéni és vállalati környezetvédelmi felelősségvállalásról. A Malom Központ kedvelt női eseménye, a Fashion Reggeli a komoly téma ellenére ismét sok résztvevőt vonzott. Ha lemaradtál, mazsolázz kedvedre az előadók  gondolataiból, ha ott voltál, idézd fel a legemlékezetesebb pillanatokat.

 

 

#Be Jane


Tudtad, hogy 17-féle fémet nyerhetünk vissza a megunt vagy épp használhatatlanná vált mobilokból, táblagépekből? És azt, hogy ezeknek a fémeknek a bányászata Afrikában történik, és a gorillák, bonobók és csimpánzok élőhelyét veszélyeztetik?


Petróczi Réka fotográfus pár évvel ezelőtt első kecskeméti gyűjtőhelyként csatlakozott a „Passzold vissza, Tesó!” akcióhoz, így Kecskeméten is tehetünk az afrikai élővilágért. Rékához nagy örömmel és szép számban társultak a Trendalelke Vállalkozónői Közösség tagjai, és üzleteikben hivatalos kihelyezett gyűjtődobozokkal népszerűsítették a kezdeményezést. Réka igazi nagykövete lett a programnak, így különböző kecskeméti vállalkozások és intézmények az utóbbi 2 évben többször is a legeredményesebbnek bizonyultak a kampányokban.


Májusban Jane Goodall háromnapos látogatáson járt hazánkban, mindenhol telt ház és hatalmas szeretet fogadta. Réka is állt vele egy színpadon a Jane Goodall Intézet tagjaként, önkénteseként, és egy újabb akciót ajánl a kecskemétiek figyelmébe.  Magyarországon 2006-ban, Jane Goodall részvételével jött létre a Rügyek és Gyökerek Egyesület, mely a hazai környezeti nevelés megerősítését tűzte ki. A program arra ösztönzi a fiatalokat, hogy felépítsék, megszervezzék és véghez vigyék a saját projektjüket is, amely ezeknek környezetvédelmi, természetvédelmi problémáknak a megoldására irányul.

Legyél te is Jane!

Ez a Jane Goodall Intézetek szlogenje világszerte, és sokkal könnyebb dr. Goodall nyomdokaiba lépni, mint gondolod.

Réka gyűjtődobozt hagyott a Malom Központban, az információs pultnál ti is leadhatjátok június 15-ig a már nem használt mobiltelefonokat, táblagépeket, GPS-eket, hogy Afrika jobb, élhetőbb hely legyen csimpánzoknak és embereknek egyaránt.

 



26 kg ruha fejenként, évente...


Évente kb. 150 milliárd ruhadarabot állítanak elő, ezt 400 százalékkal (!) több mint a 2000-es években. Az Európai Unió országaiban kb. 26 kilónyi ruhadarabra teszünk szert fejenként évente, ebből 11 kg a hulladékban végzi hamarosan… Farkas Ágota stílus- és színtanácsadó riasztó statisztikai adatokkal szolgált, amiket a fast fashion üzleteknek és ultra fast fashion online vásárlási lehetőségeknek köszönhetünk. A 4 évszak – 4 kollekció elvet már csak egy szűk réteg követi, az ultra fast fashion modell 25-50 kollekcióval önti el a piacot.


Minden gyártó zöldül, van, aki komolyan gondolja, van, aki csak green washingban jó, azaz  a tényleges intézkedések helyett túlzásokban, ferdítésekben és féligazságokban tobzódik, ezért az egyéni felelősség, azaz a vásárlói döntéseink még fontosabbak.


Mit tehetünk?


Válaszd a környezetbarát alapanyagokból készült ruhadarabokat és lakástextileket!

(kender, bambusz, banánfa törzséből nyert szöveg, kókuszdió héjából készült anyag)


Változtass a mosási szokásaidon!

(alacsonyabb hőfok, kevesebb mosás, szárítógép használatának kerülése)


Szelektálj és hasznosíts újra!

Gardróbrendezés után irány a gardróbvásár vagy az adománybolt, vagy adj új funkciót a megunt ruhadarabnak, és gondold újra kreatívan. Felfrissítenéd a ruhatárad? Nézz be a turkálóba, és adj új esélyt egy korábbi szekrénylakónak.

Kapszula ruhatár

Ismered az alkatodat, színeidet? Állíts össze alapvető, mégis sokoldalú és könnyen variálható, minőségi ruhadarabokat, amikkel szinte végtelen számú szettet alakíthatsz ki.

 



Milyen hatással van a farmerod a bolygónkra?


A farmer, ami Magyarországon hosszú ideig a politikai a rendszer elleni lázadás jelképe volt, az egyik leginkább erőforrásigényes, környezetkárosító ruhadarab, amit vásárolhatsz, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen farmert választasz. Ha már az előállítása ilyen mértékben terheli a környezetet, akkor válassz olyan farmert, amit évekig tudsz hordani. Puha Évi, a Fashion Reggeli műsorvezetőjének gardróbjában igazi jolly joker volt 14 éven át egy GAS farmer: zakóval, magassarkúval elegáns, lapos talpúval sportos outfitet varázsolt neki. Ez a farmer Évi és a bolygó egyik legjobb befektetése volt.

A minőségi alapanyag és gyártás mellett az sem mindegy, hogy mennyi hulladék keletkezik a divatiparban. Segesdi István, a GAS Jeans marketing és PR menedzsere elmesélte, hogy 86-90 %-os szabászati hatékonysággal készülnek a farmerek, de kvázi nincs is gyártási hulladékuk, hiszen az utolsó szálig mindent felhasználnak: hajpánttá, tányéralátétté, céges reprezentációs ajándékká lényegülnek át a leeső anyagdarabok.


Claudio Grotto cégalapító már a rendszerváltás előtt meghódította farmer termékeivel Magyarországot. Azóta számtalan trend jött-ment a divatvilágban, skinny vagy répa fazon, szaggatott vagy felsliccelt, batikolt vagy gyöngyökkel applikált, de ha nem követed a divat legújabb őrületeit, hanem ragaszkodsz a stílusodhoz, akkor a GAS kínálatában az örök klasszikusokat  mindig megtalálod. Végső soron a bolygó jövőjéről is döntesz a farmervásárlásoddal: ami divathóbort helyett évekig szolgál, azért a természet is hálás lesz neked.

 

 



Zöld színház?

A Malom Központ CSR partnere, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház is zöldül két olyan elkötelezett munkatársnak hála, mint Märcz Fruzsina vezető színművész és Sárdi Barbara marketing és kommunikációs vezető. Bár Barbi megingathatatlan etikai vegán és elkötelezett környezetvédő, de azt már rég megtapasztalta, hogy erőszakosan nem lehet „téríteni”, a változáshoz apró lépéseken át vezet az út, főleg egy olyan nagy szervezetben, mint a színház, ahol közel 200-an dolgoznak. A szelektív hulladékgyűjtés, a színészház mozgásérzékelős lámpái, az évadzáró vacsora egyszer használatos műanyag tányérjainak és evőeszközeinek tartós darabokra való cserélése már egy új korszak kezdetét jelzik.


Egy nagy múltú színház, évadonként több mint 10 bemutatóval, az utóbbi évek méltán népszerű grandiózus musicaljeivel szinte falja a díszletet és a jelmezeket, mégis lehet zöldülni ebben is. A Kovács Lehet rendezte Macbeth szinte 0 forintos költségvetéssel, újrahasznosított díszletek és jelmezek alkalmazásával valósult meg. Fruzsi Lady Macbethként a Képzelt betegben viselt cipőjét és a Rómeó és Júlia musical fekete elegáns ruháját vetette be a színpadon, és a szabadidejében gyakorolt rúdsport is megjelent a darabban. Egy régi díszlet rozsdás csövét újították fel a műszakis kollégák, hogy Fruzsi extravagáns Lady Macbethként varázsoljon el minket a rúdon bemutatott produkciójával.


Nem mindennapi fába vágta a fejszéjét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódva vállalták, hogy a jelmezraktárban kidobásra ítélt, megmaradt anyagokból használati tárgyakat készítenek, amelyeket megszerezhettek maguknak a lelkes színházrajongók, miközben a környezetvédelem mellett egy további jó ügyet szolgálnak vele. A jelmezek nagy részét olyan közkedvelt színművészek viselték a Kecskeméti Nemzeti Színház előadásaiban, mint Szemenyei János, Orth Péter, Horváth Alexandra vagy Jankovics Anna. A jótékonysági adománygyűjtés keretein belül számos kézitáskára, retikülre, hátitáskára és neszeszerért licitálhattak a színházkedvelők.  A kezdeményezés minisztériumi díjat nyert, és a héten, Dublinban az európai elsőségért versenyeznek. Szurkolunk nekik!

 



Merre van a te Szív utcád?


„A múlt végül mindannyiunkat utolér. Ott visszhangzik indulatos mondatainkban, zátonyra futott kapcsolatainkban, megmagyarázhatatlan testi tüneteinkben. Ahhoz, hogy rájöjjünk, a nagyon is mainak gondolt életünket át- meg átszövi az elmúlt idő, el kell kezdenünk az ismerkedést. Az ismerkedést anyáink, nagyanyáink, dédanyáink bánataival, örömeivel, szenvedéseivel, veszteségeivel. Ezekből, mint apró igazságdarabokból, végül összeállíthatjuk sorsunk képletét. Megérthetjük döntéseinket, vonzalmainkat, választásainkat” – ezekkel a sorokkal ajánlotta Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus Gurubi Ágnes lebilincselő könyvét, a Szív utcát.

A lebilincselő családregény visz, sodor magával, mintha egy színes, szélesvásznú filmet néznénk. „Nem akartam író lenni, az élet sodort a könyvíráshoz” – vallotta meg Ági, aki egy 2017-es autóbaleset után jött rá, hogy nem akarja szerkesztőként mások szekerét tolni, mert neki is van egy saját története. Főhőse, Anna az anyáról lányra öröklődő lenyomatokat követi, meg akarja törni a rossz mintázatokat, és keresi, hogy ki volt a megfagyott szívű nő a felmenői között.


A Szív utca 9 hónap alatt készült el, pont amíg a várandósság tart és megszületik egy új élet. 3 éve jelent meg, jelenleg az ötödik kiadásnál tart.  Ági nagymamájának Buenos Aires-ben élő húga még olvashatta a családtörténetet magyarul, a spanyol fordítást sajnos már nem érhette meg, 93 évesen elhunyt. Mindenkinek van egy Szív utcája, talán ezért is fordulhatott elő szinte csodával határos módon, hogy Ági közösségi finanszírozásból látogathatott el az argentin fővárosban élő idős rokonához.


Ági hamarosan három könyves szerző lesz, hiszen a Szív utca után Másik Isten címmel tavaly megjelent a második kötete, sőt, ősszel újabb könyvvel jelentkezik. Már alig várjuk!

 

 



A természet alkimistái


Jártál már úgy, hogy tele volt a fürdőszoba polcod alig használt kencékkel? Bizony a rossz választásainkkal is terheljük a környezetet, erre hívta fel a figyelmet Schubert Évi, az APIVITA kozmetikai márka képviselője.


Az 1979-ben Athénban két gyógyszerész, Niki és Nikos Koutsianas a méhek társadalmát és a görög növények egyedülálló biológiai sokszínűségét tanulmányozva inspirálódtak, és megalkották létrehozzák az első természetes, méhészeti termékek és gyógynövénykivonatok felhasználásával készített kozmetikumokat. A krémek, szappanok hamar meghódították a vásárlók szívét. Amikor már más gyógyszertárak is bejelentkeztek náluk, hogy forgalmaznák a termékeiket, akkor léptek túl a gyógyszertári kereteken, és megalapították vállalkozásukat, ami az APIVITA (a méhek élete) nevet kapta. Amikor a környezetvédelem fogalma még tudományos folyóiratokban fordult elő, Nikos és Niki már akkor elkötelezettek voltak a természeti környezet iránt: gyáruk egy olajfaültetvény mellé épült, és a gyár kellő közepén található olajfát nem pusztították el, hanem köré tervezték az épületet, így az APIVITA főhadiszállásán a mai napig ez a méltóságteljes olajfa fogadja a vendégeket.


Az APIVITA jóvoltából a Fashion Reggeli vendégei háromszorosan is megtapasztalhatják a márka kényeztetését: fantasztikusan krémes habzó arctisztítóval és két bőröregedés és fáradtság jelei elleni gél-krémmel ajándékozták meg a hölgyeket, amelyek 93-96% természetes eredetű összetevőket tartalmaznak.

 

 

 

Bio és finom?

„A bio szőlő nem az, amikor éjszaka permetezünk, amikor senki sem látja” – ezzel az erős felütéssel indított Fehér Anna bortechnológus, a Koch Borház Kecskemét üzletvezetője. Csak 4 év vegyszermentesség után illethetjük bio jelzővel a szőlőt, de utána még egy sor kérdés felmerül, hogy tényleg ízletes és árban elérhető nedű csábítsa a vásárlókat. Van, aki a mai napig nem hisz a globális felmelegedésben, bár ők biztosan nem borászok, hiszen ez a szakma a saját bőrén érzi az időjárási anomáliákat. „A szüreti fesztiválon már kész boraink vannak szeptemberben, ez talán mégsem megszokott, és az Irsai kedvelőinek rossz hír, hogy ez a fajta záros határidőn belül eltűnik majd a kínálatunkból” – festett nem túl rózsás képet a helyzetről Anna. Az éghajlati változások miatt a Koch Borászat 15 éve együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel, hogy rezisztens fajtákat kísérletezzenek ki, amik ebben a régióban, ezen a talajon, ilyen időjárási adottságokkal is jól termő szőlőt adnak.


Három bio bor is debütált a Koch Borászat kínálatában, ebből kettőt a helyszínen kóstolhattak a vendégek, illetve a kraftosabb Castellumból és a gyümölcsösebb Isterből 1-1 palackkal a résztvevők haza is vihettek, hogy tesztelhessék az újdonságokat. A Koch Borház Kecskemét zöld vállalása, hogy hozzájuk bármilyen boros üveget vissza lehet vinni, hiszen az üveg szinte végtelenszer újrahasznosítható.
„Borozzatok jókat, sokat, környezettudatosan”, így búcsúzott Anna a Fashion Reggeli közönségétől.

 

 


Egy csipet Bretagne Kecskeméten


Yves Rocher 60 évvel ezelőtt Bretagne csodás természeti adottságaira alapozva hozta létre cégét, amellyel pár éve már Kecskeméten is találkozhatunk. Az Yves Rocher nem csak egy gyártó cég: saját ültetvényeik botanikusai és szüretelői biztosítják az elsőrangú alapanyagokat a természet legjavából. Botanikus kertjük 1500 növényfajból áll, melyek termékeik természetes hatóanyagául szolgálnak. Mivel mindent maguk végeznek, az értékláncuk teljes ellenőrzés alatt áll, ezért a környezetre gyakorolt hatásuk az alapító örökségének megfelelően, fenntartható.

 

 



A legstílusosabb hölgyvendég


Az izgalmas beszélgetéseken túl másért is megéri jelen lenni: minden Fashion Reggelin díjazzák a legstílusosabb résztvevőt, akinek értékes meglepetés a jutalma.

 

Lemaradtál?


Naptárat elő! Október 7-én ismét Fashion Reggeli!

Utoljára frissítve: szerda, 31 máj. 2023 21:57
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449