TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Gyorsan jót
21
2014 okt.

Ez nem az a penészes sajt, ami igazi ínyenc fogás. Egyes cégek meglehetősen tágan értelmezik az újrahasznosítás kereteit: lejárt szavatosságú, penészes sajtokat hőkezeltek, és használtak fel újra. Ha eddig volt némi illuziónk a nagyipari élelmiszerekről, mostanra az is odaveszett. Íme a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye a bizonyítottan lejárt szavatosságú termékek listájával, és ráadás videóval a jogsértő üzemben talált elképesztő termékekről. A lista nem rövid, 93 jól  ismert és kevésbé ismert termék szerepel rajta:

08
2014 okt.

Még mindig szülinapozunk. Egyre kevésbé vagyok kreatív. Aztán eszembe jut egy rég látott recept, amit már annyiszor ki akartam próbálni, de mindig elmaradt: Ugrai-Nagy Tünde blogján az Ízbolygón, évek óta nézegettem ezt a körtés csodát. Most bevállaltam apróbb módosításokkal. Jó választás volt, mivel tejmentes diétához is passzol: csupán  egy alapanyagot kellett helyettesíteni. Amennyire könnyen és gyorsan kivitelezhető ez a desszert, annyira finom: étcsokoládés tészta, szaftos körte, ropogós hab a tetején. Nagy sikert aratott. Új kedvenc született.

08
2014 okt.

Vendégek jönnek. Hétköznap. Nincs idő készülödni. Nincs ihlet. Csak desszert készül. De jó lenne egy kis sós is. Íme:

 

08
2014 okt.

Miért próbáld ki a receptet? Elronthatatlan, egy-két robotgépes keverés-kavarás, és kész is ez az isteni desszert. Minimális idő- és energiabefektetéssel maximális dicséret jár érte a vendégektől.

08
2014 okt.

Hétvégére bátran ajánlom, mert a legnagyobb feladatot a krumpli hámozása jelenti. (Banálisnak tűnhet, de röpke és nem reprezentatív közvélemény-kutatásom alapján mi nők, nem szeretünk krumplit pucolni. De ezért a fogásért megéri.) Effektíve 30 perc munka van vele maximum, utána jól elvan magában a sütőben. Ízes, szaftos. Létezik zacskós verzióban is a hozzávaló szaft alapja. Kövezzetek meg érte, de néha-néha megvettem. Most már nem tehetem, mert hiába nem tartalmaz ízfokózókat, nem tejmentes. A zacskó tartalmának házi előállítása kb. 2 percet vett igénybe. Szóval, hajrá!

01
2014 okt.

Ovis születésnap. Ithoni családi születésnap. Játszóházi születésnap. Mit süsssek? Őrjítő kérdés volt. 1 hétig bújtam a netet, a szakácskönyveimet, és nem találtam az igazit. Szép is legyen, finom is, tejmentes, ne legyen vele túl sok gond. Nem egyszerű ugye? Ráadásul három különböző születésnapi édesség a három alkalomra. Átvágtam a  gordiuszi csomót: a játszóházas születésnapra rendeltem tortát, mert tej- és tojásmentes desszert kell a táplálékallergiások miatt. Az itthoni születésnapra palacsintatorta készült, de a munkafolyamat nagyobbik részét kiszerveztem: anyukám szerencsére bevállalta a palacsintasütést, így nekem a trüffelkrém elkészítése maradt "csak". Meg a 30 darab muffin az óvodai születésnapra. Csokis, mert azt minden gyerek szereti. Banános, mert jó puha marad akkor is, ha előző este készítem el. Stahl Judit banános muffin receptjét választottam, de a tejcsoki darabokkal felturbózott tészta a tejmentes gyerkőcök miatt felejtős volt. Került bele helyette kakaópor. Aztán sikerült egy tuti, főzés nélkül készíthető csokimáz receptet találni. Nagyon bevált: 2 perc alatt kész van, csak annyira folyik, amennyire kell. Már csak sütni kellett. Szuper csapat állt össze: az 1 nap híján 5 éves Szonja, a 2,5 éves Zsanna, és a szomszéd 17 éves Anna mért, kevert, adagolt. Köszönöm a hasznos segítséget lányok. Íme a végeredmény. Boldog születésnapot Szonja!

29
2014 szept.

Ha Garabó, akkor füstölt portéka. Jó ideje már, hogy minden Garabón alaposan bevásárolunk jobbnál jobb füstölt húsokból: mennyei karaj, vastagon ízes kolbász, csípős szalámi kerül a "garabónkba". Most két hentestől is vásároltam: az egyiknél jófajta puha kolbászt lehetett kapni, aminek nem tudtam ellenállni. Kinek a pap, kinek a papné: én imádom a még ki nem szikkadt kolbászt magában is, de főzve, sütve is. A mai gyors hétköznapi vacsorafogáshoz épp kapóra jött: az esti úszásról farkaséhesen hazatérő Szonja spagettit rendelt. Ez lett belőle:

 

29
2014 szept.

Kb. 10 éve egy receptújságban láttam meg az alapreceptet. Azóta hidegebb évszakokban mindig elkészítem, mert tipikus őszi, téli hozzávalói vannak. Az eredeti receptben szerepelt  hagyma és mustáros öntet is, de igazán egyik sem hiányzott hozzá. Nekem így magában is ízes és lédús salátának bizonyult. Nagyon jól illik sült vagy grillezett sertéshúsokhoz, halakhoz, esetleg egy kis sült krumpli vagy rizs kíséretében, ha nem tutod elképzelni kizárólagos köretként. Igazán olcsó  és kalóriaszegény fogás.

29
2014 szept.

Nem kell mindig kaviár után szabadon: nem kell mindig a megszokott húsleves. Egy kis csavar, és a szokványos hozzávalókból egy teljesen új ízvilágot kapunk. A szárzeller és a curry nálam legalábbis már nem számít extrém hozzávalónak. Könnyű, de mégis laktató levesről van szó a rizsnek köszönhetően, ezért ezt a fogást akár hétköznapi vacsorának is bátran ajánlom. 

 

24
2014 szept.

Ismételten csak a gyerekeimnek kell köszönetet mondanom ezért a receptért: hihetetlenül inspirálóak voltak az emúlt napokban. Kirántottak a gödörből, mert jó másfél hétig nem volt se kedvem, se ihletem a kretaív főzéshez. Zsanna nagy brokkolirajongó: imádja a brokkolit a mama húslevesében, de párolva halrudacskához is szívesen eszi. Hétfőn délután brokkolit kért vacsorára. Sehol sem kaptam, pedig három helyen voltam. Kedden gyönyörű brokkolikat vettem a széchényivárosi kispiac mellett a zöldségesnél. Szonja pedig csirkecombot rendelt. Ez lett belőle: gyors csirkecomb és brokkoli a megszokottól eltérően tálalva. Szabi is beszállt a kreatívkodásba: az ő kedvéért, na meg a színhatásért felkockázott paradicsom került még a salátába. Ez a fogás igazi, családi csapatmunka volt. Főleg, hogy Szonja kente be fűszeres olajjal a csirkecombokat.

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449