TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Gyorsan jót
03
2014 szept.

Egy jó gyros mindig jól jön, pláne a hétköznapi őrületben. Most nem egy megszokott összeállításról van szó, hiszen nem kell hosszasan keleszteni a pitát, és nem kell krumplipucolással sem foglalkozni. Egy finom baguette, vagy más szendvicsalkotásra termett pékáru  ugyanúgy el fogja varázsolni a családot. Plusz csavar ebben a receptben a tzatziki, ami szintén ritkán látott társa a jó öreg gyrosnak. És jól passzolnak egymáshoz.

27
2014 aug.

Csak semmi előítélet! Nem lesz csatatér a konyhában. Déli szomszédaink nemesen egyszerű eledeléről van szó, amit itthon is egyre több helyen kínálnak. Kövezzetek meg, de szerintem igazi street food sztár a csevapcsicsa. Na persze, ha jól van elkészítve, nem pedig mócsingból, és ipari adalékanyagokkal "feljavítva". Érdemes otthon próbálkozni vele, nincs túl sok hibalehetőség az elkészítésében, hacsak nem sikerül jól kiszárítani. A csavap hazájában, a volt jugoszláv államokban, legalább kétféle húsból késül, de minél inkább délre haladunk, annál biztosabb, hogy kerül bele bárány- vagy birkahús is. Ez utóbbit faggyús íze miatt kevésbé ajánlom, a bárány pedig nagyjából elérhetetlen árban és beszerzés szempontjából is. Szóval nálunk marad a marha és sertés. Grillezve az igazi, de ne legyen kisebbségi komplexusunk, ha társasházi lakásban élünk: grillserpenyőben is készíthetjük. A másik jellegzetes balkáni vonás ebben a fogásban az ajvár, a grillezéstől füstös ízű, enyhén csípős, pürésített húsos piros  paprika és padlizsán . Egyszerűen imádom. Tudtad, hogy Stahl Judit is ezzel csöpögteti meg olykor a pizzáját? A csevapot őshazájában sózott, kockázott vöröshagymával fogyasztják. Ettől a tálalási javaslattól eltértem, inkább a húsmasszához adtam, így randiképesebb fogás vált belőle. :-)

 

27
2014 aug.

Ha unod már a bolognai spagettit, akkor bátran próbáld ki ezt a tésztaételt. Van benne omlós csirkehús (már ha nem aszalod agyon szegény pipit pároláskor), csupa egészséges zöldség, és finom krémes mártás, amire a curry teszi fel a koronát. Az adagolásával csak óvatosan, nehogy túl harsány legyen az ízvilág.

27
2014 aug.

Van olyan ismerősöm, aki korábban zacskós paprikás csirke ízű tészta rajongó volt. Ugye a hangsúly a zacskón és az ízűn van. Szóval van jobb megoldás is, ami a zacskós remek rajongóit is lenyűgözi majd. Ez a tészta felnőttek és gyerekek kedvence lesz: finoman krémes a paprikás szaftja, a hús pedig ízes, mivel nem száraz csirkemellből készül, hanem filézett csirkecombból, így nem kell kerülgetni a csontot sem. És milyen tészta illik hozzá? Spagetti vagy széles metélt. Mindkettővel finom volt. Viszont durum helyett tojásos tésztát használtam, mert ehhez a tojásos verzió nagyságrendekkel jobb.

30
2014 júl.

Sós, édes, savanykás egyben. Klassz vendégváró fogás vagy könnyű vacsora. De nasinak is kiváló, mert nagyon kevés kalória van benne. 10 perc alatt elkészül. Egy kést és egy vágódeszkát kell elmosogatni utána. Minden szempontból remek. Szerinted is?

30
2014 júl.

Valahogy a saláta szó kapcsán mindig a zöld salátákra asszociálunk, pedig remek saláták készülhetnek szemet gyönyörködtető színű zöldségekből. Imádom a céklát a salátákban, de a paprika is nagyszerű alapanyaga egy nyári salátának. Jön hozzá a megunhatatlan lilahagyma, ízes-krémes fetasajt, meg egy-két apróság, és máris kész a pompás előétel vagy köret grillhúsokhoz. Egy titok van: tényleg grillezni való, vastag húsú paprikát vegyünk, máskülönben kínlódás lesz centis darabokban leszedni a héjját.

30
2014 júl.

Azt már régóta tudjuk, hogy az ananász és a csirkemell jó párost alkot, de az ananász sertéshússal is "működik". Ez a recept tulajdonképpen egy pikáns gyros, hiszen  a vékony csíkokra vágott húst a gyros fűszerkeverék javát adó római köménnyel fűszerezzük. Az ananász édes-savanykás friss íze viszi el a fogást a hagyományos gyrostól egy egészen más tartományba. Nincs sok vele munka, mégis igazán fűszeres-zamatos fogás a végeredmény.

30
2014 júl.

Végtelenül egyszerű receptről van szó, ráadásul kevés munkával jár, szóval az elkészítését nyugodtan kiadhatjuk minimális konyhai tudással felvértezett pasiknak és nagyobbacska gyerekeknek is. Max. egy kicsit csomós lesz a tészta.

24
2014 júl.

Emlékeztek a múltkori szilvás pitére? Nagy sikert aratott a múltkori kerti partyn. Tényleg nagyon ott volt szeren ez a pite, de akkor sem a kedvencem a tésztanyújtás. Gondoltam, csavarok egyet a történeten: Mi lenne, ha leveles tésztából készíteném? Abból is a "csak kitekerem és már kész is változatot". Sokkal gyorsabb, kevesebb takarítani való marad utána, ezért a rohanós hétköznapokon kiváló alternatívája a gyúrt és nyújtott tésztának. Ünnepre, fontos vendégeknek viszont marad a munkásabb verzió. Egy tekercs leveles tészta egy kisebb, 22 cm-es piteformához elegendő: ez inkább a délutáni nasi, esetleg munkába, iskolába elcsomagolható desszert kategóriája. A tetejére több tésztát terveztem tenni, de a lányok lenyúlták: gyurmáztak vele. És ez így volt tökéletes.

24
2014 júl.

Reform életmód, egészséges táplálkozás ide vagy oda, egy jó húsos oldalas azért nagy csábító. Egyik nap egy nagyon szimpatikus, fitness sertésoldalas nézett velem farkasszemet a hentespultban: vékony, húsos darab leheletnyi zsírréteggel. Nem hagyhattam ott, két sütésre valót is szereztem belőle. Az első adag elkészült, sokszorosan rendhagyó körettel: lecsós bulgurral tálaltam. Orbitálisan jó volt! Itt a nyár, paprika és paradicsom kánaán van, miért kéne most is krumplit enni az oldalashoz? Az alapötletet a kedvenc kecskeméti éttermem, a Bagatelle adta: Jó sokáig étlapon tartották a  hátszínt tüzes rizses lecsóval. Remek fogás volt. Nos, a rizs helyett a bulgur jól muzsikált a lecsóval, együtt igazán szaftos párost alkottak az ízes húshoz. Aki bírja a csipőset, az erős paprikával is megbolondíthatja.

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449