TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Gyorsan jót
14
2014 máj.

Kettő az egyben: rohanós hétköznapokon kiválóan megállja a helyét reggelire vagy vacsorára, de egyben ideális vendégváró kaja is, ha nem klasszikus ültetett vacsora a célunk. Pikk-pakk elkészül egyszerű alapanyagokból, tehát még a váratlan vendégek se tudják a frászt hozni ránk. Előre is elkészíthető, és kimondottan jót tesz neki, ha egy éjszaka alatt összeérnek az ízek. Még egy jó tanács: nagyobb vendégseregnek rögtön dupla adagot készítsünk, tutira el fog fogyni. Tapasztalat.

 

Köszönet anyának az antik tálkáért.

14
2014 máj.

Ez nem az a zöldborsó főzelék, amit a menzán megszokhattunk. Cukor még véletlenül sem kerül bele, viszont finom fűszeres íze van a fokhagymának, vöröshagymának, bazsalikomnak köszönhetően. Nincs rántás sem: a turmixolt zöldborsó  a tejszínnel együtt adja meg a sűrűségét. Persze az sem szentségtörés, ha egy evőkanál liszt mégis kerül bele. A fasírt és húsgolyó népszerű a lányaimnál mostanság annak ellenére is, hogy zsemle helyett lágy zabpehely kerül bele. Se felnőtt, se gyerek nem vette még észre a különbséget.

14
2014 máj.

Már napok óta munkálkodott bennem egy epres desszert ötlete, próbáltam ihletet meríteni online és offline gasztro forrásokból, de valahogy nem találtam az igazit. Nem akartam az epret hőkezelni, és olyasmit szerettem volna készíteni, amit a gyerekekkel együtt is könnyedén letudhatok, ergo gyors és egyszerű. Ő lett az. Erre most nagyon büszke vagyok több okból is. A tészta egy rém egyszerű kakaós piskóta, amit a nagymamám sütött nekem mindig gyerekkoromban, ezért nem kevés nosztalgia is van benne. A másik, hogy tényleg a gyerekekkel együtt készítettük, és a fotó is remekül sikerült. Egy gond volt csak: Szonja, az első számú kuktám önállósította magát, és a sütőport a cukros-tojásos részhez adta hozzá rögtön a legelején, ezért nem lett magas a sütink. Ebből kifolyólag nekünk nem kellett szétvágni a sütit két lapba. De így is finom volt. Igazi vendégváró látványosság.

14
2014 máj.

Mindenki kedvence: gyerekek-felnőttek egyaránt imádják, mert jó ízes, és klasszul lehet cuppogni a csontot. A háziasszony álma is egyben, mert nem drága alapanyagokból villámgyorsan, kevés munkával elkészül a családi kedvenc. A csirkecombból a kisebb darabokat keressük, mert azok rövid idő alatt átsülnek. A káposztasalátát legjobb, ha előző este elkészítjük, mert fantasztikusan jól összeérnek az ízek benne. A gyerekek miatt készítettem hozzá rizst is.

07
2014 máj.

Igazi jolly joker ez a recept: szívesen készítem vacsorára,  de ideális vendégváró fogás is egyben. Sőt, a hagymás-sonkás pite tavaly piknik-fogásként is debütált, és nagy sikert aratott. Nem igényel különleges hozzávalókat, az eredmény mégis különleges.

07
2014 máj.

Az egészséges táplálkozás ide vagy oda, azért most mindenki tegye a szívére a kezét, és úgy mondja azt, hogy hot dogot soha, de soha. Szóval nagyon jól tud esni a hot dog, pláne ha nem ipari hulladékból készül, mint a legtöbb büfében. Ez a hot dog nem az a hot dog. Ez több, jobb, táplálóbb. Fáradt, farkaséhes hétköznapok ideális vacsorája.
Jófajta virsli nélkül inkább ne kezdjünk hozzá. Nálam a jófajta legalább 70 % körüli hústartalmú sertés virslinél kezdődik, mert az olcsó baromfi virslinek nevezett mócsing nem nyújt élvezeti értéket. A ketchup/mustár/majonéz trióból is inkább a tartósítószermentes, valódi alapanyagokat tartalmazó versenyzőket részesítem előnyben. Kínáljunk hozzá sok zöldséget. A hot dogot mindenki magának állítja össze, én csak feltálalom a hozzávalókat.

07
2014 máj.

- Ha már unod a szimpla pörköltet, vagy nincs időd egy finom marhapörkölt elkészítésre,
- Ha szívesen kísérletezel a konyhában, de a családod ragaszkodik a hagyományos fogásokhoz,
- Ha ízekre vágysz,

akkor nyugodtan készítsd el ezt a fogást hétvégén, biztosan nem lesz reklamáció. Stahl Judit receptje.

30
2014 ápr.

Először tavaly kóstoltam anyósomnál ezt a desszertet, és azóta többször elkészítettem én is. Nem kell sütni, gyors és egyszerű. Olyannyira gyerekjáték megcsinálni, hogy a kicsiket nyugodtan be lehet vonni, a nagyokra pedig rá is lehet bízni az alkotást. A krémet abból készítsük, amit a hűtőben találunk: tejfölből vagy görög joghurtból. Igazán krémes lesz, ha az előző két versenyző valamelyikéhez mascarponét is keverünk.

30
2014 ápr.

Az arab konyha egyik legismertebb fogása a taboulleh: készülhet kuszkusszal is, de nekem a bulguros változat szimpatikusabb. Igazi jolly joker: lehet előétel, lehet saláta. Sőt! Itt a grill szezon: én simán köretként kínálnám grill húsokhoz. A bulguron kívül minden alapanyaga teljesen szokványos, így nem kell sokat rohangálni a hozzávalók után. Bulgurt bioboltban, a dm-ben, esetleg a Szil-Coopban lehet kapni. A paradicsom tekintetében nem vagyok megalkuvó: a narancsszínben pompázó, íztelen darabok helyett inkább az üvegházban termesztett, vegyszertől mentes koktélparadicsomot választom, ami ugyan drága, de pont olyan illatos és zamatos mint anno a nagymamám kertjében termett példányok.

30
2014 ápr.

Éva barátnőm jóvoltából volt egy méretes kínai kel készleten nálunk. Salátaként elkészítve csak én eszem, és most nem éreztem a motivációt, hogy napokon keresztül csak zöldet egyek. Szabi szavajárása szerint ő nem eszi el a nyulak elől a kaját. A készletgazdálkodás érdekében ki kellett hát találni valamit. Vrábel Kriszta egyik Nők Lapja Konyhás receptjéből merítettem ihletet. Ő bőrös malackarajjal és kelkáposztával  készítette, én sima sertéskarajt és kínai kelt használtam. A káposztás ragu végül köszönő viszonyban sem volt a nyúlkajával, és ez a húsos füstölt szalonnának, hagymának köszönhető: isteni ízt kölcsönöztek a ragunak, a tejszíntől pedig finom bársonyos lett.

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449