TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Ilyen Tavaszi Fesztivál még nem volt Kecskeméten!

13
2021 márc.

Ilyen Tavaszi Fesztivál még nem volt Kecskeméten!

 

A 36. Tavaszi Fesztivál a járványhelyzet miatt sem marad el, igaz, rendhagyó módon online mutatja be a programsorozat a város kulturális sokszínűségét. Nyugi, nem kell a különböző kütyük elé bevackolni, van közte vírusbiztos kimozdulós programlehetőség is!

 

A Trendalelke programválogatása:

 

 

TAVASZI ZSONGÁS

 

2021. március 11-28., Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

 

Játék tavaszi versekkel, mesékkel, dalokkal a Bácstudástár weboldalon.

 

 

SZÍNRŐL SZÍNRE

 

2021. március 11-28., Hírös Agóra Kulturális Központ

 

Önálló alkotói törekvések Kecskemét kortárs képzőművészetében c. online kiállítás.

A Kecskeméti Képzőművészek Közössége a Tavaszi Fesztivál mottójához igazodóan, kiállítás és programsorozat keretében átfogó képet kívánunk nyújtani a városunkban jelen lévő alkotói törekvésekről, kitágítva a vizuális művészetek fogalmát, túllépve az alkotói gondolat statikus megjelenítésén, a mozgást, mint alkotóelemet is szeretnénk a seregszemle részévé tenni. A kiállításra nem csak kecskemétiek, illetve KKK tagok jelentkezését vártuk. Nyitott volt a beadási rendszer, nyitva ezzel a fiatal művészek felé. Az érdeklődők 360 fokos, online panoráma-tárlat és online katalógus segítségével élhetik át a tárlat élményét. A kiállítás elérhető Hírös Agóra online felületein.

Kiállító művészek: A. Varga Imre, Balanyi Károly, Bazán Vladimir, Bella Rózsa, Bruncsák András, Csörgő Tamás, Damó István, Deli Gábor, Fekete Dénes, Gulyás Géza, Görbe Ágnes, Hermkens Edit, Hollósy Katalin, Király Gábor, Kovács Mátyás, Majoros Gyula, Mészáros Marianna, Miklós Árpád, Molnár Péter, Nagy Otília, Patkós László , Petri Ildikó, Szappanos István, Szolláth Katalin, Ugray Zsuzsa, Ulrich Gábor, Urbán Zsuzsa, Zugor Zoltán, Zsolczai Balázs, Tegdes László

 

 

TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT

 

2021. március 8-15., Hírös Agóra Kulturális Központ

 

Március 15-i felfedező sétaára invitál Kecskeméten a Hírös Agóra Nonprofit Kft. Kecskeméti felfedező séta során keressék fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, kecskeméti kötődésű személyiségeinek emlékhelyeit, szobrokat, emléktáblákat és válaszoljanak a feltett kérdésekre! A Márciusi Ifjak 12 pontjához hasonlóan 12 jelentős személyt és kecskeméti helyszínt gyűjtöttünk össze. A résztvevők a felfedező séta során, szabadon, önálló időbeosztással haladhatnak. A ’48-as eseményekhez kapcsolódó emléktáblákat, szobrokat alaposan szemügyre véve találhatók meg a válaszok. Várjuk egyének, családok, baráti társaságok részvételét.

Március 15-ig 12 helyszínre kell ellátogatni, hogy válaszolni tudjunk 12 kérdésre.

A helyes megfejtést beküldők jutalomsorsoláson vesznek részt.

 

 

SZÍN-ORGIA

 

2021. március 12 – 28., Nemzetközi Kerámia Stúdió

 

A Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítása óta gyűjt kortárs kerámia alkotásokat. E töretlen elkötelezettség eredményeként a kollekcióban jelenleg 500 művész mintegy 4000 alkotása szerepel. A művészek 5 kontinens 45 különböző országát reprezentálják. Ezen kiállításunkon az érdeklődő közönség, a gyűjtemény kézzel festett darabjaiból láthat egy igen gazdag, színes válogatást.

 

 

EMLÉKEZÉS

 

2021. március 11-28., Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely

 

A magyar zománcművészet XX. századi megújítói közül két olyan alkotóművésztől búcsúztunk 2020 második felében, akik ezer szállal kötődtek városunkhoz, Kecskeméthez. Legismertebb és legjelentősebb alkotásaikat itt hozták létre, melyek még ma is fellelhetők a Hírös Agórában, a Kecskeméti Kórházban, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely állandó kiállításán és töredékekben a Széchenyiváros épületein. Kátai Mihály és Morelli Edit zománcművészeti életművét országos szakmai díjak kísérik. Virtuális Emlékkiállításunkat a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely Gyűjteményének ajándékozott alkotásaikból rendeztük, mellyel elismerésünket és köszönetünket szeretnénk kifejezni emléküket megőrizve.

 

 

VIRÁGOK ÜZENETE

 

2021. március 12 – 28., Népi Iparművészeti Gyűjtemény

 

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény saját gyűjteményéből összeállított tárlaton a magyar nyelvterületről származó népi növényi (többségében virág) ornamentikával díszített népművészeti, népi iparművészeti tárgyak, eszközök kapnak helyet. Láthatóak lesznek itt hímzések, szőttesek, viseletek, faragott tárgyak, fazekasmunkák, díszített tojások, és még számos, a népi kismesterségek körébe tartozó alkotás. A növényi motívumok között kiemelt szerepe van a virágnak, elsősorban a tulipánnak, a rozmaringnak és a rózsának. A virág minden népcsoportnál a nőt jelképezi, a letépett virág pedig a beteljesült szerelmet. Vannak jellegzetesen férfi növénymotívumok is, a tisztáson álló fenyőfa például egyértelműen férfi jelkép. A festéssel, faragással vagy véséssel díszített tárgyakat soha nem használták a mindennapi tevékenységek során, mivel ezek szimbolikus értékkel bírtak.

 

 

FIATALOK KÖLTÉSZETE

 

2021. március 17. (szerda), 18 óra, Forrás Kiadó

 

Három fiatal, ám markáns és izgalmas hang a kortárs magyar költészetből: Kállay Eszter, Celler Kiss Tamás és Purosz Leonidasz. Mindannyian rendelkeznek kötettel, nemzedékük fontos lírikusai, s nem mellesleg a Forrás szerzői is.

Kállay Eszter 1994-ben született Budapesten, a bécsi Képzőművészeti Akadémia hallgatója. Versei, esszéi és kritikái magyar és nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. A Versum szerkesztője. Első kötete Kéz a levegőben címmel 2020-ban látott napvilágot a Magvető Kiadónál.

Celler Kiss Tamás (1995, Verbász) Sinkó-díjas költő, a Híd Kör tagja, az Újvidéki Egyetem hallgatója. Első kötete Anyaméh címmel látott napvilágot a zEtna Kiadó gondozásában, 2015-ben. Második könyve megjelenés előtt áll a Fiatal Írók Szövetségénél.

Purosz Leonidasz 1996-ban született Szegeden. Szentes és Budapest után jelenleg Marosvásárhelyen tanul. Verseket ír, A városnak meg kell épülnie című kötete 2016-ban jelent meg a FISZ kiadásában, míg Egy férfi sosem hagyja félbe című, második könyve 2019-ben került publikálásra a Magvetőnél.

A beszélgetést vezeti: Pál-Kovács Sándor és Füzi Péter

 

 

ECSETNYOMOK – KECSKEMÉT

 

2021.március 20 – 28., Bozsó Gyűjtemény

 

Bozsó János festőművészt (1922 – 1998) eltéphetetlen szálak kötötték szülővárosához, Kecskeméthez. Válogatásunk az 1950-es évektől az 1990-es évekig keresi életművében azokat a nyomokat, amelyek megtestesítették a művész számára a várost. A Máriavárosban tengődő, kezdő piktor a szomszédos Szélkertbe húzódott, hogy alázattal figyelje a természet finom változásait, a havon sikló nap ezernyi tónusát. Az ecsetnyomok dokumentatív forrássá is válhatnak a lebontott, eltűnt városrészek ábrázolásával. A Nyíri út, a Cigányváros házsorai lassan emlékké váltak, hangulatukat mégis azonnal megérzik azok is, akik a mai város lakói. A Klapka-házban töltött években születtek a szenvedélyes művész magával ragadó alkotásai. Felvillannak a fényben fürdő épületfalak, megállíthatatlan lendülettel söpör végig az alkotó ecsetje a falemezen, hogy jelképpé váljanak az ismerős kecskeméti részletek; eggyé válik a város panorámájával. Két élet hagyott kölcsönösen lenyomatokat egymásban: a művészé és a városé.

 

 

ZENÉRE HANGOLVA

 

2021. március 23-27., Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

 

A Katona József Könyvtár zenés játéka a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében. A kérdések a Tavaszi Fesztivál ideje alatt a könyvtár előtt hangszóróból hallhatók, illetve elérhetők a könyvtár honlapján és közösségi oldalain.

Válaszoljon a kérdésekre és küldd el a megfejtéseid a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre!

A megoldásokat 2021. március 28-ig várják, a nyerteseket e-mailben értesítik.

 

 

A BOHÉM TRIÓ ONLINE KONCERTJE

 

2021. március 26. (péntek), 18:00, Hírös Agóra Kulturális Központ

 

A Bohém Trió online koncertje

Bohém Trió:

  • Ittzés Tamás – zongora, ének,
  • Mátrai Zoltán – klarinét, tenorszaxofon, ének,
  • Falusi Alfréd – dob

Táncosok: Bulyáki Ákos és Bulyáki Boglárka (a budapesti Pepita Swingtánc Egyesület tanárai)

 

A Tavaszi Fesztivál honlapja

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449