TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Elmeséljük, milyen volt a születésnapi Nőnek lenni jó! konferencia
12
2019 márc.

Elmeséljük, milyen volt a születésnapi Nőnek lenni jó! konferencia

Elmeséljük, milyen volt a születésnapi Nőnek lenni jó! konferencia Fotó: Petróczi Réka

 

Ha 100 karakterben foglaljuk össze: libabőrös, szívvel szervezős, stand up-osan vicces, smink lesírós, pezsgő és nagyon őszinte.  De ha kíváncsi vagy a legizgalmasabb és legfontosabb dolgokra, akkor eláruljuk neked a részleteket. 9. alkalommal adódtak össze a női energiák Kecskeméten, most is nagyszerű inspiráló történeteket hallhattunk arról, hogyan éljünk teljes életet: hogyan legyünk jelen nőként a családunk életében, de úgy, hogy maradjon idő önmagunkra is. Hogyan éljük meg a jelen szépségét anélkül, hogy a figyelmünk állandóan a múltban elkövetett hibák körül járna, illetve állandó aggodalom töltene el bennünket a jövőben ránk váró kihívásoktól.

 

 

 

5 év, 9 konferencia, megannyi sírós-nevetős pillanat

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi Kamara Széchenyi termében 50 fős kecskeméti eseményként indult, az 5. születésnapjára 270 fős rendezvénnyé nőtte ki magát, amely az ország minden részéből vonzott látogatókat március 11-én, a Katona József Színházba. A konferenciát szervező Álomjövő képviseletében Csatos Erikát Szalay Ádám egykori televíziós kérdezte az elmúlt 5 év legjeiről.

 

 

“2012-ben eldöntöttem, hogy a gyermekeim kirepülése után a felszabaduló energiáimmal kezdeni kell valamit. Úgy éreztem, itt az ideje, hogy válasszak magamnak egy olyan ügyet, ami mellé teljes szívvel állhatok és általa valós változást hozhatok létre a környezetemben élő emberek életében - vallott nekünk korábban Csatos Erika főszervező a Nőnek lenni jó! konferencia születéséről. “Nagyon büszkék és hálásak vagyunk arra, hogy kezdetektől fogva legfőbb partnerünk a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az első pillanattól kezdve mellénk állt a MetLife Biztosító és emellett évről-évre egyre több kecskeméti vállalkozást köszönthetünk arany fokozatú támogatóink között. Ennek köszönhető, hogy ez alkalommal is egy millió forintot tudtunk adományozni.”

 

 

Immár szinte hagyomány, hogy a Nőnek lenni jót konferenciát egy férfi nyitja meg, mert a szervezők hisznek a nő-férfi szinergiában. Kárász Tamás, a Budapest Bank egyik vezetője nemcsak beszélt erről a hatásról, de alkalmazza is a receptet nap mint nap. Csapatában nagy számban dolgoznak nők, még a középvezetésben is 40 % az arányuk(!).  Tamásnál ez nem csupán egy vezetési eszköz, civilben is a közösség motorja, mondhatni, az élménygyűjtés és a programszervezés a „hobbija”, mert ezek által tudnak az igazi emberi kapcsolatok fennmaradni és nem beleveszni az online térbe.

 

 

miNŐség - te jelen vagy?

Kozma-Vízkeleti Dániel visszatérő előadóként ismét bravúros előadásban karikírozta ki ellentmondásos világunkat, amit a csinos-házias, angyal-démon, sikeres-gondoskodó párosítások külső elvárásainak jegyében élünk meg. A család-pszichoterapeuta nevével összeforrott jelmondatot most is sokszor megkaptuk: “Bármit csinálhatunk, de ne játsszuk el, hogy meglepődünk a követkeményeken!” A panaszkodó ligában játszani továbbra sem életbiztosítás, ahogy a nehéz női sorsokat szajkózó gyászos hangok sem túl biztató üzenetek a következő generációnak. A profi szakember és egy vérbeli stand up-os remek ötvözetét nyújtó Dániel óva intett a misszióra épített kapcsolatoktól és a nemek harcától, mert a biztonságérzet ritka vendég lesz a háznál. Helyette inkább a női erőnk használatára ösztönzött minket: éljük meg az örömeinket, alkalmazzuk a kiváló kommunikációs készségünket és tudjunk lecsendesedni, lecsendesíteni, miközben megteremtjük a saját önbecsülésünket és meghúzzuk a határainkat.

 

 

Zenélni és boldognak lenni

5 évvel ezelőtt az első Nőnek lenni jó konferenciát Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere nyitotta meg, most előadóként állt színpadra, és elárulta nekünk Kecskemét “titkait”. Rejtélyek nincsenek, viszont semmiből valamit teremteni igazán tudnak a kecskemétiek. A kevéssé becsült homokon szőlőt termeszteni és zamatos bort készíteni, vagy épp a sík tájon dombot, tavat alkotni, klasszis teljesítmény. Kodály városában nem meglepő az sem, hogy a zene nemcsak külsőleg, a felszínen formálta a kecskeméti létünket, hanem mélyen gyökerező alapokat adott. A zene együttműködést, csapatjátékot, széles látást, jobb munkakultúrát és hatékonyságot adott hozzá jellemünkhöz. Zárszóként arra biztatott bennünket, büszkén viseljük a kecskeméti címet.

 

 

26 évesen öreg vagy már ehhez

“Volt egy vágyam: hogy énekelni szeretnék, de esélyt sem láttam rá, hogy valaha színpadon állhatok. Mindenki azt mondta, túl késő, már öreg vagyok, nincsenek kapcsolataim” - idézte fel Asharti Szabó Andrea. Aztán egy kung-fu edzésen a mester hallott Anditól egy népdalt és azt mondta, hogy Andinak énekelnie kellene, mert az embereknek jót tesz vele. Andi útja itt kezdődött, és ma már intuitív énekművészként, énektanárként tevékenykedik. Asharti nemcsak mesélt, énekelt is nekünk, és meggyőződhettünk arról, hogy csattanós választ adott az egykori kétkedőknek.

 

 

Boldogságmorzsák Itáliából

“A szenvedély mindenkiben ott van, de csak kevesen használják” - idézte Semperger-Sommariva Kinga egykori mentorát, Charles Kövest. Kingában szinte tobzódnak az energiák, nem is csodálkozunk, hogy Olaszországba ment férjhez. Az olaszok életszeretetét kötötte csokorba Kinga és hozta el Kecskemétre. “Színek, ízek nélkül nincs élet, a család körül forog az élet, és minden étkezés szent” - összegezte Kinga az olasz életérzést. Az olaszoknál nem megy csak úgy férjhez az ember, Kingát is egy négy főből álló, együtt közel 400 éves matróna bizottság felvételiztette, hogy jó felesége lesz-e Sebastianonak. Kinga átment a vizsgán a mosolyával, de persze letette a nagy esküt, hogy megtanul főzni. Azóta minden karácsonykor, reggel 7-től este 11-ig közösen készíti el a család az ünnepi menüt, például a 2000-2500 gyúrt, töltött, hajtogatott tortellinit a kilencvenes éveiben járó, rúzzsal és gyöngysorral ékesített nagymama vigyázó szemei előtt. A szigorú minőségbiztosítás mellett azonban a nagyi ilyenkor veti papírra a személyre szóló karácsonyi üzenetét. Kinga első évben ezt kapta tőle: 

 

 

Kinga meglepetéssel is készült! Az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány pártfogoltjai, a gyermekét egyedül nevelő Seres Sándor és kisfia, a 7 éves Dávid Gradóban tölthet feledhetetlen napokat Kinga és az olasz családi vállalkozásuk,  illetve a Gradoi turisztikai klaszter (Grado in Rete) jóvoltából. Az utazáshoz bőrönddel, hátizsákkal és zsebpénzzel a konferenciát szervező Álomjövő ajándékozta meg apát és fiát.

 

 

Kiút a perfekcionizmusból

“Tegye fel a kezét, aki magára ismer!” - hangzott Pistyur Veronika egykori tévés műsorvezető figyelemfelkeltő mondata. Támadásnak veszed a kritikákat? Nem szeretsz hibázni? Meg akarsz felelni mindenáron? Soha nem elég az, ami van? Elég sokan magukra ismertek a nézőtéren. Vera 8 éve érezte azt, hogy nincs a helyén, nem a jó úton jár, ezért “felszalámizta” a félelmeit szorongásait és szabadon engedte az érzéseit. “Mentem a vágyaim és hiányérzeteim után, megengedtem, szerettem és becsültem magamat és megismertem a határaimat.” A Bridge Budapest Egyesület ügyvezetőjeként ma azon dolgozik, hogy minél több olyan történetet meséljenek el, amelyek azt bizonyítják: Magyarországról is lehet világsikereket építeni. Ehhez nem kell más Vera receptje szerint, csak értőbb, figyelmesebb, büszkébb, tudatosabb és nyitottabb szemlélet.

 

 

NŐI SOrS

Lukácsné Haránt Eszter, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfusa a nővé válás örömeit, fájdalmait álmodta színpadra a Kecskemét Táncegyüttes ifjú és még ifjabb táncos lányaival.

A Kodály Zoltán Díjat és Megyei Príma Díjat elnyerő Kecskemét Táncegyüttes Kisbetyárok csoportja Bulgáriában, a Nagybetyárok csoport pedig Ankarában fogja képviselni hazánkat nemzetközi gyermekfesztiválokon. Az utazás nagy összegű költségeit a táncosoknak, illetve szüleiknek kell állniuk, amire nem minden családnak van lehetősége. A konferencia támogatóinak és résztvevőinek hála a táncosok álmainak most van fedezete. A konferencia szervezői 400 ezer forinttal támogatták a tehetséges gyermekek útját.

 

 

Jónak lenni jó!

5 évvel ezelőtt 6 hétköznapi, kecskeméti nő - akiknél saját szavaik szerint valami “becsípődött” szociálisan - úgy határoztak, hogy kisbusz, iroda, céges mobil és fizetés nélkül létrehoznak egy alapítványt, amely tettekre váltja majd a rengeteg jószándékot, emberbaráti együttérzést, amely általatok kézzelfogható a városunkban. Így született meg az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány, rövidebb nevén a Kecsap. Idén decemberben lesz 5 éve, hogy olyan kisgyermekes családoknak nyújtanak segítő kezet, amely családok önmagukért is igyekeznek mindent megtenni, ám bizonyos okoknál fogva mégis rászorulnak mások jóindulatára, adományára. A Nőnek lenni jó! konferencián ismét támogatták az ő pártfogoltjaikat, összesen 600 ezer forinttal.

A Bardóczki család két izomsorvadásban szenvedő gyermekét is segítik a konferencia szervezői: Levente és Balázs (14, 12 évesek) sajnos már elektromos kerekesszékbe kényszerültek folyamatosan romló állapotuk miatt. Betegségük a mai orvostudomány szerint gyógyíthatatlan. Az adományból Balázs elektromos kerekesszékének biztonsági rögzítését, valamint az elektromos ágy beszerzését támogatja az alapítvány.

A Csaba családban a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő szülők két gyermeket nevelnek. Életüket jelentősen megkönnyítené egy automata váltós, speciális autó, aminek a megvételéhez a konferencia résztvevői és támogatói most hozzá tudtak járulni.


 

 

Amikor unikornisra vágysz, de végül egy kecskével leszel boldog!

Korábbi évek előadói tértek vissza a Nőnek lenni jó! konferencia színpadára: Juhász-Váczi Heni - Folqa Collection, Szabó Éva - Barack Thermal Hotel & Spa, Hodik Adrienn - Natura Hill Zebegény, Herczeg Ágnes borszakértő. Mindannyian vállalkozónők, és nem féltek elmesélni sikereiket, kudarcaikat, félelmeiket. Szabó Évi és családja, a Barack Hotel tulajdonosai, egy tiszakécskei fürdőből valódi turisztikai komplexumot hozott létre, de háromgyermekes anyaként a hangsúly mindig is a gyermekein volt. Juhász-Váczi Heni elárulta, hogy miért lépett tovább a 7 éves Folqa sikertörténetből, Hodik Adrien őszintén mesélt a családi élet és a vállalkozás összeegyeztetésének nehézségeiről, Herczeg Ági pedig a 8 éve várt kihívás elbukásának kapcsán megjegyezte, hogy van az úgy, amikor unikornisra vágysz, de végül egy kecskével leszel boldog.

 

 

Te is influencer vagy!

Dr. Zolnay Judittól, a MetLife vezérigazgatójától, a hazai nőügyek elkötelezett szószólájától már megszokhattuk a forradalmi hevületű beszédeket, és bár most Csatos Erika ad hoc módon szólította színpadra a “konferencia keresztanyjaként”, mégis magvas gondolatokat adott útravalóul. “Mindenki influencer” - hangzott Judit jó tanácsa. 2 éve pörög a médiában ez a furcsa angol szó, ami nyers fordításban a befolyásoló személyeket jelöli, kissé körülírva inkább véleményvezérnek mondanánk. A pódiumbeszélgetés résztvevői többször utaltak arra, hogy Judit egy-egy mondata sorsfordító mérföldkőnek bizonyult az életükben, ezért Judit arra buzdította a női hallgatóságot, legyünk egymás támogatói egy jó szóval nehéz helyzetekben, bátorítói a bőkezűen mért dicsérettel.

 

 

Szinergia a párkapcsolatban!?

Mit tehet a fogorvos férj, ha a fogorvos felesége arról ábrándozik, hogy a 45. születésnapját egy emlékezetes, Mount Everest-túrával ünnepelné? Hogy más férjek mit tennének, azt nem tudjuk, de Emil Segatto elrepítette Angie-t Nepál egy parányi szegletébe, a 2740 méter magasan fekvő Luklába, ahonnan elindultak az Everest alaptáborába (Gorak Shep 5180 m). A magasztos kihívás szinte az első perctől kezdve heroikus küzdelembe csapott át Angie gyógyszallergiájának és asztmájának köszönhetően, de Emil minden kritikus pillanatban vissza tudta rántani Angie-t a totális meghátrálásból. “A segítség minősége a fontos, nem a mennyisége. Úgy támogatott engem, hogy szembe tudjak nézni a tükörrel, és önmagam tudjak maradni, kisebb kitérőkkel is” - vallott Angie Emillel alkotott szinergiájukról, holott saját bevallásuk szerint inkább társas magányban élő típusnak gondolják magukat mindketten, mintsem csapatjátékosnak.

 

 

Akik nem ismernek lehetetlent

Szalay Ádám motivációs tréner, egykori televíziós bár Star Wars-os hasonlattal bocsátott bennünket utunkra - az erő benned van, mégis nagyon valóságos sztorikkal fújt ébresztőt a konferencia végén. Magyarországtól Amerikáig tárultak fel előttünk bámulatos emberi sorsok olyan kislányok és nők példájával, akik a kétségbeejtő helyzetük vagy épp elérhetetlennek tűnő célok ellenére mégis harcba szálltak az álmaikért. Mindegy, hogy egy budapesti közúti balesetben mindkét lábát elvesztett fiatal nő vagy egy 160 kg-os túlsúlyos kanadai hölgy vadászrepülős ábrándjairól beszélünk, bennük meg volt az a plusz dolog, amire sokak nem lelnek rá. A siker fejben dől el, sokszor hallottuk már, de az igazi belső hajtóerő az, ami a kőkemény kitartással és aprólékos következetességgel ajándékoz meg minket.

 

 

Kényeztették a hölgyeket

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara svédasztalos ebédre invitálta a résztvevőket, az édes élményekről a Jakó Cukrászda, a vitaminpótlásról a Bács-Zöldért gondoskodott. A kávészünetben a Félegyházi Pékség finom péksüteményeivel, a Tchibo és a CoffeeB kávékülönlegességeivel várták a hölgyeket.

 

 

A Kunsági Női Borrend tagjai kitűnő kunsági borokat kóstoltattak a vendégekkel, köztük a borrend zászlós borát, a Gedeon Birtok arany sárfehér nedűjét. Az előadókat a Koch Borház Kecskemét ajándékozta meg tradícionális, palackos erjesztésű Chardonnay Brut pezsgővel.

 

 

A szünetekben sem unatkoztak a hölgyek, "zsizsegett" a színház minden zuga, rég nem látott barátok mellett új ismerősökre is leltek a résztvevők, a kiállítóknak hála pedig sok izgalmas újdonságot próbálhattak ki a bio parfümöktól kezdve a Berns Swarowski  egyedi ékszerein át a az illateszenciákig.

 

Boldog születésnapot Nőnek lenni jó konferencia!

 

Ilyen volt a konferencia képekben - fotók: Petróczi Réka - Képek Rékától

Utoljára frissítve: szerda, 13 március 2019 11:16
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449