TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Egy igazán sötétzöld kecskeméti: Sárdi Barbara

22
2021 ápr.

Egy igazán sötétzöld kecskeméti: Sárdi Barbara

 

Soha nem felejtem el a pillanatot, amikor Barbi pár éve bejelentette, hogy ő most vegán. Gondoltam, múló hóbort lesz. Néhány hónappal korábban, amikor a városban autókáztunk az egyik interjú helyszínére, az anyósülésről nézelődve épp a Csülökfesztivált hirdető óriásplakát ejtette rabul. Hosszan ecsetelte, hogy ő most mennyire enne egy pirosra sütött, ropogós csülköt. Aki ennyire szereti a csülköt, az kizárt, hogy három hónap múlva elkötelezi magát a kizárólagos növényevés mellett. Tévedtem. Nem kicsit, nagyon. Barbi azóta nagyon sötétzöld lett. Kikezdhetetlenül és megingathatatlanul. Érdemes tanulni tőle. Pajkó Andrea interjúja a Föld napja alkalmából.

 

Trendalelke.hu: Hetente hány zsák 20 literes szemét keletkezik a háztartásodban?

Sárdi Barbara: Hetente?! 20 literes zsák talán negyed év alatt telik meg kommunális hulladékkal. A szelektív szemetet kb. kéthetente viszem le, de az az adag is messze van a 20 literes zsáktól. Zöldhulladékból termelődik viszonylag sok, azt néhány naponta egy dobozban elviszi az egyik kolléganőm, aki komposztál otthon. Nagy szívfájdalmam, hogy panellakóként nekem erre nincs lehetőségem. Szuper lenne, ha létrejönnének Kecskeméten komposztközösségek.

 

 

Hogyan tudsz hulladékmentesen vásárolni Kecskeméten?

Eleinte sokszor éreztem úgy, hogy feladom. Iszonyatosan fárasztó volt újra és újra elmondani a piaci árusoknak, hogy köszönöm, nem kérek nejlont. Harcoltam a különböző üzletekben, kiadják-e az árut saját dobozba, szütyőbe, üvegbe. Voltak pozitív reakciók, de sajnos rengeteg negatív tapasztalatot is gyűjtöttem. Egy idő után megszoktam, hol nem érdemes próbálkozni, és azokat a helyeket elkerülöm. Nagy könnyedséget jelentett, amikor megnyílt a kecskeméti csomagolásmentes bolt, büszkén mesélem azóta is, hogy én voltam az első vásárló.

 

 

Szalonnasütésre invitálnak. Mit teszel? Vagyis mit eszel?

Megtörtént eset! Vittem a kis gabonakolbászom, és azt sütögettem a szalonnák szomszédságában, tisztes távolságot tartva tőlük. A családi bográcsozások alkalmával pedig előkapom a kisbográcsot, amiben mennyei szejtánpöri rotyog. Bár anno etikai megfontolásból lettem teljesen vegán, vele párhuzamosan egyre jobban érdeklődtem a környezettudatosság iránt is, így kaptam egy megerősítést, hogy a bolygónknak is jobbat teszek egy körültekintően megkomponált vegán életmóddal.

 

 

Mi a legérdekesebb étel, amit vegánként ettél?

Bár minimalizálom az előre csomagolt ételek vásárlását, hiszen sem a környezettudatossággal, sem az egészséges életvitellel nem fér össze, néha azért elcsábulok. Így bukkantam rá a vegán halrudakra, aminek meglepően hal íze van. A másik furcsaság a banánhéjból készült bacon, amire biztosan mindenki felrántja a szemöldökét. Jelentem: finom! Én - mivel krónikus időhiányban szenvedek - igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, ezért néha nagyon vágyom igazán szépen megkomponált ételkülönlegességekre. Szerencsére egyre több színvonalas vegán étterem bukkan fel a magyarországi gasztrotérképen. A szívemnek legkedvesebb Balatonalmádiban található, ott mindig tudok valami újdonságot vadászni az étlapról.

 

A legnagyobb kudarcod a zöldülésedben?

Hogy kezdőként, amikor engem elkapott ez a zöldülési láz, erőszakosan próbáltam letolni a környezetem torkán is az új elveimet, és igazi ellentmondást nem tűrő aktivistaként igyekeztem mindenkit meggyőzni arról, hogy ez az egyetlen helyes út. Ma már csak akkor szolgálok tanáccsal, ha valaki kérdez tőlem, elkerülve a csatákat és kölcsönös megbántásokat. Szóval most valahova a sötét- és a világoszöld közé tenném magam a színskálán.

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: csütörtök, 22 április 2021 19:47
Értékelés:
(11 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449