TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ijesztő hajhullás Covid-19 fertőzés után? Érdemes komolyan venni!

21
2021 dec.

Ijesztő hajhullás Covid-19 fertőzés után? Érdemes komolyan venni!


Az utóbbi hónapokban tömegével jelentkeztek nálam betegek egészen kifejezett hajhullással Covid-19 fertőzés után. Figyelembe véve az utóbbi hetekben tapasztalt Covid betegszámot, feltehetően az elkövetkezendő hónapokban sok embert érinthet ilyen panasz, ezért gondoltam, összefoglalom, amit erről tudni lehet. Vendégszerzőnk, Dr. Olasz Kitti bőrgyógyász kozmetológus írása.

 



Mi állhat a hajhullás hátterében?

A hajhullás a poszt-Covid tünetek között igen gyakori, a Covid fertőzés után 1-3 hónappal kezdődik. Az haj növekedés ciklusának 3 szakasza van:

  • az első, az anagén szakasz, amikor a hajszálak növekednek,
  • a második a katagén szakasz, amikor a haj nyugalmi állapotban van,
  • majd ezt követi a harmadik, telogén szakasz, amikor kihullik.


A szervezetünket megterhelő betegségeket, nagyobb lázas állapotokat, műtétet vagy nagyobb stresszhatást követően kifejezett hajhullás indulhat, mely hátterében az áll, hogy hajhagymáink nagyobb számban telogén fázisba kerülnek, tehát kihullanak, ezt nevezzük telogén hajhullásnak.

Ez történik főleg középsúlyos, súlyos Covid-19 fertőzésen átesetteknél: ahol a fertőzés, gyulladás megterheli a szervezetet, stresszt okoz. Természetesen lehetnek egyéb még nem ismert közvetlen kórokok is, biztos vagyok benne, hogy lesznek még új információk a Covid-19 vírus szervezetünkre való hatásaival kapcsolatban.  A hajhullás mértéke sokszor igen kifejezett, volt olyan betegem, férfi és nő is, aki haj mennyiségének felét elvesztette.

 

Mit tehetünk?

A tapasztalatok és az irodalom azt mutatják, a hajhullás fél éven belül rendeződik spontán is, a hajhullás megáll, megindul a hajszálak növekedése.  Ha szeretnénk a hajhullást mérsékelni, javasolt kornak megfelelő multivitamin szedése, vannak kifejezetten hajhullásra koncentráló összetevőket tartalmazó vitaminok, de megteszi egy jobb minőségű átlagos multivitamin is. Külsőleg a fejbőrre ecsetelőként használható patikában kapható nyomelemeket, koffeint, tápanyagokat, vitaminokat tartalmazó hajszesz.

Amennyiben a hajhullás extrém mértékű: orvosi konzultáció javasolt: laborvizsgálatokkal szükséges ellenőrizni, hogy áll-e fenn esetleg olyan eltérés, mely a hajhullást továbbra is provokálja, például betegségből eredő, továbbra is fennálló gyulladás, vashiány, esetleg koros pajzsmirigy funkció. Laboreltérések esetén szükség lehet további vizsgálatokra is. Kifejezett hajhullás esetén szteroid tartalmú hajszeszt használunk terápiaként.

Összességében elmondható, hogy a hajhullás, mint postcovid tünet lehet kifejezetten ijesztő, mely jelentősen befolyásolja közérzetünket, de többségében nyom nélkül, akár spontán gyógyul.


Dr. Olasz Kitti

Bőrgyógyász kozmetológus

Bőrgyógyászati és Esztétikai Rendelő





Utoljára frissítve: kedd, 21 december 2021 10:26
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449