TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Meg lehet magyarázni a nők elleni erőszakot, de nem kell

25
2020 nov.

Meg lehet magyarázni a nők elleni erőszakot, de nem kell

Fotó: Petróczi Réka - Képek Rékától Fotó: Petróczi Réka - Képek Rékától

 

Tabutéma érzésem van, pedig tudom, hogy a lehető legrosszabb, ha valamiről nem is beszélhetünk. Eredetileg egy beszélgetés lenne itt egy olyan nővel, aki sok mindent túlélt. De végül nem jött össze. Mert általában senki nem büszke arra, hogy bántották. Ha valaki pontosan tudja, hogy védtelenül kiszolgáltatottnak lenni milyen érzés, az nehezen beszél róla. Ha pedig ezzel valaki visszaél, az több mint rossz. Somogyi Tímea Anna vendégszerzőnk írása.

 

Amikor a nők elleni erőszakról gondolkodom, mindig eszembe jut, hogy férfiakból is lesznek áldozatok. Róluk sem elfeledkezve szeretnék beszélni mégis arról, amit abból látok, ami a gyengébbik nemet éri.

Biztos sokunknak feltűnt: nők és férfiak nem egyformák. Nem vagyok egy véresszájú feminista, sőt, nagyon szeretem, hogy nő vagyok. Élek is a lehetőséggel, amikor ennek jelentősége van. Lehetek nő egy férfi mellett, lehetek anya a gyerekeim mellett, néni az utcán és a munkahelyemen, hölgyem a boltban és a városrendészet egyik munkatársának, de átkozott némber is voltam szerdán.

A nők helyzete társadalmi szerepüknél fogva is kiszolgáltatottabb. Nem szeretnék statisztikai adatokkal rémisztgetni senkit, pedig azt sejtem, hogy a valós helyzet rosszabb, mint az adatok. Hiszen erre senki nem büszke, a legtöbb eset nem lesz a felmérés része.

Nem is tudom hányszor hallottam már: „Egy nőnek erősnek kell lennie, és mindent ki kell bírnia!” Én tudom magamról, hogy erős nő vagyok, de be kell valljam, nem jellemző rám a mártírszellem.

 

Egy nő lehet erős, de ne kelljen kibírnia bármit. Pláne olyat nem, amit nem akar. Mert méltatlan, igazságtalan, fáj.

 

Szerintem itt kezdődik a nők elleni erőszak megszüntetése.

Tisztában vagyok vele, hogy nem ilyen egyszerű ez, de nagyon szeretném, ha ez a gondolkodás változna, hiszen az igazi változást ez jelenti majd.

 

Ismerek nőt, akinek négyéves kapcsolat után nincs egyetlen ép testrésze sem. Csavarok vannak a lábában és lemez a koponyáján. Akit várandósan megkötözve próbáltak kádba fojtani. Akit a testvére pofozott meg, mert éppen nem volt pénze a következő adag drogra. Olyat, akit prostitúcióra kényszerítettek. Olyat, aki annyiszor hallotta, hogy elhitte, sosem lehet elég jó. De volt egy nő, aki csak akkor adhatott enni a gyerekeinek, ha „jól viselkedett”. Ismerek nőt, aki amikor hosszú évek után először ment egyedül az utcán, rettegett a következményektől.
Persze, sok mindent meg lehet magyarázni, de van egy jó hírem: nem szükséges.

Mert bár a múlton változtatni nem lehet, ezek a nők mindezt túlélték és ma már olyan életük van, amit szeretnek.

Ezért álljunk ki ma is a nők elleni erőszak megszüntetése mellett, és minden napon.

 

 

Somogyi Tímea Anna

Vendégszerzőnk 7 gyermekes édesanya, diplomás szociológus, a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt ügyvivője. Egy igazi katalizátor, aki igyekszik egy kicsit jobbá tenni a világot. Kecskemét egyik romaügyi jótündére, akinek törekvéseit Richter Aranyanyu Díjjal méltatták.

 

Köszönet a fotókért Petróczi Rékának - Képek Rékától.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 20 december 2021 15:23
Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449