TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Hogyan lehettem én büszke cigány nő?

08
2021 ápr.

Hogyan lehettem én büszke cigány nő?


Én egy olyan nő vagyok, aki történetesen cigánynak is született. Mit is jelent ez nekem? Somogyi Tímea Anna vendégszerzőnk írása 

 

7/2 gyermekemmel

 

Gyerekkoromban annyit hallottam anyámtól mekkora szerencsétlenség cigánynak születni, mert ez bizony olyan bélyeg, amit az ember sosem moshat le, amíg csak él. Hiszen ő minden rosszat ehhez kapcsolt, ami történt vele, minden nyomor, bánat és keserűség innen eredt számára. Innen szép nyerni!

Hódi Sándor a környező országok és a cigányság nemzeti önképét vizsgálva jutott arra az eredményre, hogy az ország lakóinak önmagáról alkotott képe pozitívabb annál, amit a szomszédai gondolnak róla. Ez alól egyetlen kivétel volt: a cigányság önmagáról alkotott képe rosszabb, mint amit mások gondolnak. Ez egy érdekes eredmény.

Ha megkérdezek bárkit arról, mi jut eszébe először arról a szóról: cigány, akkor nagy eséllyel olyan sztereotípiákat fognak felsorolni, amikre kevésbé tud büszke lenni az ember. Mikor jó cigánynak lenni?

 

A Hajnalcsillag Tanodában jó a kedv

 

Én egyszer cigány nőkkel készítettem fókuszcsoportos interjúkat, hogy leírhassam az etnikai identitásunk sajátosságait. Ha egy etnikum lenézett, nem becsült, tehát stigmatizált, akkor kevésbé lesz vonzó annak felismerhető felvállalása. Például ciki lesz cigányosan öltözni, ha szeretnéd, hogy komolyan vegyenek. Az ilyen sztereotípiák kialakulásának oka, ha valaki ismeri a másik etnikai hovatartozását, az tudhatja, milyen viselkedés helytálló vele szemben. Ha nem látszol cigánynak, elkerülhetővé válik, hogy más etnikai csoport tagjai úgy viselkedjenek veled, mint ahogy általában a cigányokkal szokás. Ez fájt. Úgy tűnik, nem könnyű cigánynak lenni.

Én mégis büszkén hordom a barna bőrömet!

Mert olyan szerencsés vagyok, hogy ismerhetem a cigánybíró lányát, aki elmesélte, hogy az apja okos volt és jó ember, aki rendet tartott a Cigányvárosban, ahol anyám is született.

Az életem része lehet Karolina is, aki olyan cigányasszony akinél nincsen bölcsebb ezen a földön. Sokat tanultam tőle én is. Például elfogadni a nehézségeket úgy, hogy az a jó dolgok része is lehet. Gondoskodása sok tanodás gyereknek ad szárnyakat.

 

Vidám Marcsi fitneszedző (jobbra) igazi energiabomba

 

Mert Marcsi is cigány és a legkeményebb nő, akit csak ismerek, és annyi élet van benne, hogy akkor is magával ragad, ha hullafáradt vagyok.

Mert anyám, aki nem értette, minek megy az ő bolond lánya egyetemre, elhitte nekem, hogy lehet ez másként is.

Ilyenek ezek a cigányok!

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értékelés:
(13 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449