TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ "A vegánság több mint étkezési szokás" - vallja Sebők-Vakulya Gizi, kecskeméti jógaoktató és családja

28
2021 jan.

"A vegánság több mint étkezési szokás" - vallja Sebők-Vakulya Gizi, kecskeméti jógaoktató és családja

Fotó: Lucza Detti Fotó: Lucza Detti

 

Lehet-e növényi étrenden, állati eredetű élelmiszerek fogyasztása nélkül egészségesen élni? És egy kisgyermeket erre az életmódra nevelni? Hogyan lehet a környezetünket védve megszervezni a mindennapokat? Sebők-Vakulya Gizella kecskeméti jógaoktató volt a beszélgetőpartnerünk a témában, aki évek óta elkötelezett vegán. Az apropót a Veganuár nevű kezdeményezés adta, amely arra buzdít, hogy legalább egy hónapig próbáld ki, milyen félretenni a régi berögződéseinket és megszokásainkat, hogy egészségesebben, fenntarthatóbban, etikusabban éljünk. Sárdi Barbara írása.

 

Sebők-Vakulya Gizella három évvel ezelőtt vágott bele a vegánságba, de előtte már majdnem egy évtizede vegetáriánusként étkezett. Fő motivációja az életmódváltás pozitív egészségügyi vonzata volt, de aztán elkezdett még több szempontot megvizsgálni, és mivel úgy tartják, a környezetünknek is kevésbé ártunk ezzel az életvitellel, még egy megerősítést kapott.

Általában sokan egy hosszú átmeneti időszak után váltanak életmódot, ám nála szinte egyik napról a másikra történt és nem is csábult el onnantól kezdve több rántott húsra, mert, mint mondja, "tudtam, mi a célom, mit szeretnék vele elérni, ezért nem volt kilengés”.

 

 

Az egész családot növényi üzemanyag hajtja

Gizi mostanra már rutinosan ragad főzőkanalat, nem számolgatja a mikro- és miligrammokat, de kezdetben alaposan utánaolvasott, hogyan lehet kizárólag növényekkel bevinni a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, illetve biztosítani a kellő fehérje mennyiséget, és ezeket az arányokat szem előtt tartva állítja össze napi menüjüket. Férje is csatlakozott hozzá ezen az úton, majd további körültekintő tájékozódást követően most már a kislányuk is vegán.

Sokszor hallani, hogy támadja a környezete azokat a szülőket, akik vegánként nevelik gyermeküket. Az orvosok táborát megosztja ez a téma, egyesek kimondottan támogatják, mondván, a vegánság minden életszakaszban egészséges, mások egyáltalán nem javasolják. Giziék könnyen elfogadtatták döntésüket a tágabb családdal és az ismerőseikkel.

“A hozzátáplálás időszakában megismertettünk Lucával minden élelmiszert, de mára ő is növényi étrenden él” - mondja Gizi. “Anyósom velünk együtt áttért erre az életmódra, illetve mivel igen sok ételallergiás van a családban, ők is toleránsak. Az óvodában rugalmasak, maximálisan tiszteletben tartják az eltérő igényeinket. A barátok, ismerősök pedig mindig elégedetten konstatálják, ha vendégségbe érkeznek, hogy nem csak salátát készítünk, hanem igen finomakat lehet nálunk enni.”

 

 

“Természetesen van rajtam némi nyomás, hiszen egy három és fél éves gyermek válogat, és mindig aggódom, eleget bevitt-e a szükséges tápanyagokból. Általában viszont ha egyik nap kevesebbet eszik, másik nap kompenzálja, és olyankor megnyugszom. Ettől függetlenül rendszeresen jár az egész család laborba, semmit nem bízunk a véletlenre.”

Sokszor a főzés összcsaládi programmá alakul, Gizi férje és kislánya is előszeretettel sürög-forog a konyhában. Ilyenkor alkalom nyílik nagy beszélgetésekre, mit miért eszik vagy nem eszik a család, így próbálják Lucát finoman beavatni és terelgetni ezen az úton.

 

 

Nemcsak az állati eredetű élelmiszereket száműzte a konyhából

Gizi energikusabbnak érzi magát a növényi alapú táplálkozástól, illetve a betegségek is elkerülik őt. A vitaminok közül a D és B12 pótlására ügyel különösen, továbbá az egészségüket szem előtt tartva a cukor és az élesztő ugyancsak tiltólistára került náluk. Előbbit természetes édesítőszerekkel, utóbbit pedig a házi sütésű kenyérben saját készítésű kovásszal helyettesíti. Gizi ráadásul gluténérzékeny, és előre csomagolt lisztkeverékeket sem használ, a különböző magvak lisztjeiből kreatívkodik és kísérletezik. Mindez őrülten időigényesnek és nehézkesnek hangozhat, de mint állítja, egyáltalán nem olyan bonyolult ez az életmód, mint sokan gondolják. Az érdeklődőknek természetesen szívesen segít, régóta fordulnak is hozzá tanácsért, tippekért, ezért összeállított már több szakácskönyvet.

 

 

“Imádok sütni és főzni, míg az időm engedte, gasztroblogot is vezettem rendszeresen, mert szeretem megosztani a nekem bevált recepteket. Így születtek meg a húsvéti és karácsonyi ötleteket tartalmazó szakácskönyveim, amelyekben egyszerűen elkészíthető recepteket válogattam össze.”

Egy másik könyvben pedig Gizi gondolatait olvashatjuk erről az életvitelről: “A 76 Vegán élettörténet című kiadásban hús-vér emberek mesélik el a saját vegánságuk sztoriját, ezáltal közelebb hozzák az érdeklődőkhöz ezt az életszemléletet, mert ez több mint egy étkezési szokás”.

 

 

A vegánság a tányéron kezdődik, de nem áll ott meg

Egyre több növényi étrenden élő ismerősünktől halljuk, hogy szerintük kéz a kézben jár a vegánság és a környezettudatosság, hiszen az állati eredetű élelmiszerek elhagyásával csökkenteni tudjuk az ökológiai lábnyomunkat. Ha ehhez még egy kis odafigyelés társul, akkor pedig már igazán zöldekké válhatunk Gizi szerint, aki ennek érdekében egyre nagyobb hangsúlyt fektet a vegánság környezettudatos vonulatára. Jógaoktatóként, a kecskeméti Ramadasa Yoga Studio vezetőjeként ráadásul különös érzékenységgel fordul a világ felé.

“Egyfajta tudatosságot ad ez a szemlélet: ha elkezdesz odafigyelni arra, hogy az ‘az vagy, amit megeszel’ elv mentén te mivel táplálod a tested, az hozza magával, hogy elgondolkodsz, mi a szereped a világban és mit teszel azért, hogy ez a világ minél tovább megőrizhesse jelenlegi arcát. Épp ezért, mielőtt bármit megvennék, figyelembe veszem péládul, hogy mekkora szükségem van rá és mennyi csomagolóanyagot vinnék vele haza.”

Emellett férjével ügyelnek a karbonlábnyomuk csökkentésére - például az oviba autózás helyett sétálnak; törekednek a hulladékuk minimalizálására és kerülik a pazarlást akár az élelmiszerekről, akár háztartásbeli dolgokról vagy épp ruhákról van szó. Igyekeznek minél több mindent helyi és környékbeli kistermelőktől, nagy mennyiségben beszerezni, és több dolgot Gizi maga készít, például a szappant és a fogkrémet. (A szappankészítés csínját-bínját meg is osztja velünk a cikk végén.)

“A jógikus életfilozófia egyik eleme az ahimsa, az erőszakmentesség, amely pont arról szól, ahogyan a mi családunk próbál élni: ne árts a téged körülvevő környezetnek és az élőlényeknek se gondolattal, se szóval, se cselekedettel. Azt hiszem, ez összefoglalja mindazt, amit a mai embernek szem előtt kellene tartania.”

 

 

Gizi szappanreceptje

 

Alapanyagok:

Lúgfázis:

  • 153 gr desztillált víz
  • 65 gr lúg (nátrium hidroxid)

Olajfázis:

  • 230 gr olíva olaj
  • 45 gr sheavaj
  • 10 gr ricinus olaj

 

  • Superfat (a legvégén, melegítés nélkül adjuk hozzá)
  • 25 gr mandulaolaj

Eszközök:

  • Védőeszközök: védőszemüveg, lúgálló védőkesztyű, kötény,
  • Egyéb eszközök: fedeles lúgoldó edény, grammra pontosan mérő mérleg, laborhőmérő, az összes zsiradék mennyiségénél kb. 5x nagyobb rozsdamentes fazék, botmixer (amit csak szappankészítéshez használunk), műanyag keverőkanál, szappanöntő forma (egy kiürült tejesdoboz is megteszi, alaposan kimosva)

 

Hidegeljárásos szappankészítés:

1. Vegyünk elő minden hozzávalót, hogy kéznél legyen!

2. Válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is!
mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba, lúgoldó edénybe! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal.
mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be!

3. Helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen.

4. Amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a sheavajat, és adjuk hozzá az olajokat (figyelem, a mandulaolajat még nem!), ha kell, melegítsük fel az egész keveréket 40 fokra.

5. Öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk. Csak addig kevergessük, amíg a szappan nem kezd „írni”, a lecsöppenő massza egy pillanatra megáll a massza tetején, nem merül el rögtön.

6. Adjuk hozzá a mandulaolajat, alaposan keverjük bele.

7. A szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be törölközőkkel, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz.

8. 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga. Fontos, hogy várjuk ki a 4 hetet, mielőtt használnánk!

 

Ez a recept igény szerint illat- és színezőanyagokkal bővíthető. Az alapanyagok bioboltokból beszerezhetők.

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: hétfő, 23 augusztus 2021 18:22
Értékelés:
(11 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449