TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Így készül a Cifrapalota március 15-re

02
2021 febr.

Így készül a Cifrapalota március 15-re

Fotó: Facebook/Székely Nemzeti Múzeum Fotó: Facebook/Székely Nemzeti Múzeum

 

Tavasszal egy „Lészen ágyú” elnevezésű tárlattal indítana a múzeum, az óvodásokat és az iskolásokat pedig egy kis alkotásra invitálják, így emlékeznek meg március 15. eseményeiről és hőseiről.

 

Már a Cifrapalotában van az egyetlen hiteles, Gábor Áronhoz köthető ágyú

 

A nemzeti hősként elhíresült ágyúöntő és tüzértiszt műhelyében készült hetven lövegből ez az egyetlen, fennmaradt ágyúcső.

Az ágyúk az osztrák hatfontos ágyú mintájára készültek. Bodola Lajos, Gábor Áron munkatársa így írta le az alkalmazott technológiát: „Először is fából az ágyú a maga rendes méretei szerint ki lett faragva, simára esztergályozva, aztán az ágyú két füle közti vonal hosszában két fél ágyúra lett fűrészelve. A két fél ágyút két, agyaggal tömött ládában lemintáztuk, s amikor a minták jól kiszáradtak, azokat egymáshoz illesztettük pontosan, olyan szorosan, amint vaskapoccsal tehettük. Hanem az összeillesztést megelőzőleg egy agyaggal vastagon bevont tölgyfahengert úgy helyeztünk el a két fél ágyú közepén, hogy az lehetőleg az ágyú csöve hossza tengelye irányában legyen s az öblözet átmérőjének megfelelően a csőlyukat képviselje. Ezután az izzó masszát beleöntöttük az agyagmintába.” Az ágyúkat a szokásos méretnél nagyobbra tervezték, hogy ezzel ellensúlyozzák a gyártási eljárás pontatlanságait.

Az ágyúk közül egyetlenegy maradt fenn, ezt elrejtették az orosz csapatok elől. 1906-ban találtak rá, amikor a kézdivásárhelyi Rudolf Kórház udvarán csatornázási munkákat végeztek.

A műtárgy a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményének jeles darabja. Szállításához és mozgatásához - rendkívüli súlya miatt - speciális segítségre is szüksége volt a kecskeméti múzeumnak. A „Lészen ágyú” elnevezésű tárlat előkészületei elkezdődtek, így ha a járvány engedne a szorításából, már tavasszal bemutatnák azt a látogatóknak.

 

 

Gábor Áron..."Harang voltál, légy a szabadság hirdetője!"

 

A Kecskeméti Katona József Múzeum és az Alapítvány a '48-as hősökért immár 10. éve meghirdeti március 15-i közös rajzpályázatát Gábor Áron..."Harang voltál, légy a szabadság hirdetője!" címmel. 

Korosztály: 5-18 éves óvodások és diákok

Alkalmazott technika: szabadon választott

Méret: A/4 vagy A/3

A pályamunkák beérkezési határideje: 2021. március 8.

Eredményhirdetés: 2021. március 15.

A megszokott eredményhirdetés helyett virtuális kiállítás formájában teszik közzé a díjazott alkotásokat, március 15-én. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, az alkotásokat kiállítás formájában is meg lehet majd tekinteni a Cifrapalotában. 

A pályaművek hátoldalán kérik feltüntetni a pályázó nevét, életkorát, lakcímét, a kép címét és technikáját. Ha a pályázatot iskolán keresztül adják be, akkor kérik feltüntetni az iskola nevét, az osztályt és a felkészítő tanárt is. A legtöbb pályaművet beküldő intézmény különdíjban részesül.

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: kedd, 02 február 2021 17:04
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449