TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskeméti vendéglátósok a pácban: Alibi Kávézó

02
2021 márc.

Kecskeméti vendéglátósok a pácban: Alibi Kávézó


Két körben is lesújtottak a korlátozások a vendéglátósokra. A tavaly márciusi veszélyhelyzet után az iparág a novemberi korlátozásokkal mondhatni lélegeztetőgépre került. Hogyan élik meg a kecskeméti helyek ezt a szituációt? Utánajártunk! Cikksorozatunkban elsőként a Rákóczi utca kedvelt, ilyen kellemes, napsütéses időben, normál körülmények között zsúfolásig telt kávézóját, az Alibit kérdeztük. Sárdi Barbara írása.

 

A 2020-as tavaszi bezárások után ősszel újra megállt az élet a koronavírus miatt. Az egyik leghátrányosabban érintett szektor ismét a vendéglátóipar. Vajon melyik időszak viselte, viseli meg jobban a kecskeméti helyeket? Hogyan vészelik át ezeket az időket? A jelenleg elviteles rendszerrel nyitva tartó Alibi Kávézó képviseletében Kovács Réka üzletvezetővel beszélgettünk.

„A mostani periódus azért rosszabb a tavaly tavaszinál, mert jobban elhúzódik. A legnyomasztóbb az egész helyzetben a bizonytalanság, hogy fogalmunk sincs, mikor nyithatunk ki, nem tudjuk, a vendégeink türelme meddig tart. Összességében nagyjából harmadára esett vissza a forgalmunk” - konstatálja Réka.

 

Kovács Réka, az Alibi üzletvezetője

 

“Novemberben, decemberben felpörgött a forralt bor szezonja, a január és február azonban egyébként is visszafogott forgalmat hoz évről évre. Most, hogy itt a jó idő, látszik, hogy újra nagyobb kedvvel mozdulnak ki az emberek, ezáltal emelkedik a hozzánk betérők száma, de nyilván messze elmarad a megszokottól. Szerencsére frekventált helyen vagyunk, ez nagy előnyt jelent.”

A mérsékelt forgalom ellenére nem kellett dolgozótól megválniuk. A műszakokat úgy próbálják felosztani, hogy mindenkinek jusson heti két-három a rövidített nyitvatartás mellett is.

“Előny, hogy este korán hazaérünk, ami a vendéglátósoknak normál esetben nem igazán adatik meg. Hazudnék, ha azt mondanám, nem esett jól egy kis pihenő, de ez már túl sok!”

 

Jelenleg így...

 

Az Alibi stabil vendégköre a megváltozott helyzet ellenére is kitart

“Alapból is igaz az Alibire, hogy egy állandó vendégkörrel rendelkezik és kevesebben vannak azok, akik csak úgy betérnek hozzánk, de ez most jelentősen érződik. A hozzáállásban a legjellemzőbb, hogy már nagyon várják az újranyitást. Szinte minden második vendég mondogatja, hogy ’jaj, de jó lenne már beülni újra egy kávéra’. Nagy álmok, hogy újra porceláncsészéből hörpinthessék fel a kávét vagy kiülhessenek a teraszra. Alapvetően tehát pozitív attitűddel találkozunk, de sok panaszt hallunk a szabályok és intézkedések logikátlanságára és következetlenségére vonatkozóan” - meséli az üzletvezető a tapasztalatokat.

A nehéz helyzet dacára Rékának nem kell mélyre ásnia az emlékezetében, hogy vidám történetet idézzen fel: “Ma például volt egy vendég, aki ezer éve nem járt Kecskeméten, de megosztotta velünk, hogy az első dobját abból a kirakatból kapta meg, ahonnan most a kávét viszi el.”

 

Nem veszítették el a vidámságukat az alibisek

 

Éreztette hatását, hogy elmaradt a Téli Fesztivál és a kirakodóvásár

Réka elmondása szerint egy átlagos téli hónapban a kávé, a forró csoki, a tea és a forralt bor a legkelendőbbek, most azonban a forralt bor nagyobb népszerűségnek örvendett, mint máskor, mivel elmaradtak a főtéri fesztiválok, vásárok, ahol ugyancsak megtalálhatóak szoktak lenni a forró italok. A melegszendvicseket és a süteményeket is sokan viszik elvitelre. A legkönnyebben szállítható desszertjeik a különféle poharas édességek - például a somlói galuska -, ezekre is sokan voksolnak.

“Mindig igyekszünk olyan dolgokkal is előhozakodni, amik máshol a városban nem találhatók meg, így erre a télre beújítottunk a forralt sörrel” - avat be Réka, aki az Alibi tulajdonosaival és kollégáival együtt már javában ötletel, hogyan lephetnék meg a vendégeket az újranyitást követően. “Szeretnénk az eddigitől is nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy a nálunk kapható termékek passzoljanak az egészséges életmódot követők igényeihez.”

“Emellett igyekszünk a holtidőt is aktívan tölteni, néztünk például oktató videókat az értékesítés fortélyairól, illetve gondolkoztam azon, hogy játszhatnánk szituációs játékokat, amikor ketten vagyunk bent dolgozók, és épp nincs vendég. Olyasmire gondolok, hogy miként ajánlanánk egymásnak egy-egy terméket, hogyan beszélnénk a vevőkkel.”

 

Műanyag- helyett papírpohárban kínálják a kávét

 

Nehéz környezetbarátnak maradni ebben a szituációban

Betáraztak papírpohárból, ami nagy számban fogy is, hiába próbálkoztak zöldebb alternatívával.

“Kísérleteztünk újrafelhasználható poharakkal, de az a tapasztalatunk, hogy elfelejtik a vásárlást követően használni. Nagyon kevesen érkeznek saját pohárral, termosszal, pedig mi nagyon örülünk ezeknek, hiszen igyekszünk a lehető legkevesebb szemetet termelni” - biztat Réka mindenkit, hogy ne az egyszer használatos pohárban kérje kedvenc italát.

 

Csődületre számítanak az újranyitáskor

“Szerintünk lesz egy nagy tömeghullám, ami aztán majd szépen csendesül és beáll a normál forgalom” - jósolja Réka.

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: szerda, 03 március 2021 17:29
Értékelés:
(8 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449