TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Háromgyermekes családapa szépíti a kecskeméti hölgyeket tetőtől talpig

19
2017 jan.

Háromgyermekes családapa szépíti a kecskeméti hölgyeket tetőtől talpig

 

Szépségszobrász. Férfi. Férj. 3 gyermek édesapja. Hagyok egy kis időt, hogy leülepedjen az infó. Én is sokáig kutattam a megfelelő szót a foglalkozásának meghatározására, de a szépségszobrász kifejezésnél találóbbra nem akadtam. Sminkel, sőt testet fest, tetovál, sminktetovál és még műszempillákat is varázsol a hölgyeknek, ha kérik. Szabó Gáborról van szó, aki Ballószögben él családjával, és egy kecskeméti szépségszalonban áll helyt nap mint nap egyetlen férfiként.

 


 

Trendalelke: Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan lesz egy férfiből sminkes, méghozzá nem Hollywoodban, hanem Kecskeméten. Mi az eredeti végzettséged, mit tanultál?

Szabó Gábor: Gépszerelő az eredeti szakmám, legutóbb nyomdagépeket javítottam. Nem akartam sminkes lenni, mégis belecsöppentem. Nagyon érdekelt a testfestés, a maszkok és lőtt- vagy vágott sebek készítése. Nézegettem a tanfolyamokat, és találtam is Pesten egy képzést, ami az előbb felsoroltakon kívül a korok sminkjét is tanította. Úgy voltam vele, ez a korok sminkje nem lehet nagy durranás, később persze kiderült, a tanfolyam nagy részét ez teszi ki, elenyésző hangsúlyt kap a maszkok készítése és a sebek festése. A ‘20-as évektől napjainkig tanultam a sminkeket, ami eleinte egyhangúnak tűnt, de menetközben megtetszett. Rájöttem, mennyit lehet játszani például az arc alapozásával, optikai csalásokat létrehozva. Kihozni a tekintetekből azt, ami előnyös. Csak erre legalább négy színt használok.


Volt a tanfolyamon rajtad kívül más férfi?

Nem. (nagy nevetés)

 

Hogyan fogadtak? Voltak cinkos összenézések, sugdolózások?

Emlékezetes belépővel érkeztem meg az első órára: késett a busz, így én is késve érkeztem. A tanfolyam vezetőjét nem leptem meg, tudott róla, hogy férfi vagyok és arról is, hogy késni fogok. De a többiek hátrafordultak, és valószínűleg azt gondolták, rossz helyre jöttem be. A szünetben elkezdtek kérdezősködni, mi a célom ezzel a tanfolyammal. Később a vezető mesélte, hogy egyből megkérdőjelezték a szexuális orientáltságomat. Szerencsére nem kellett a családi fotóimmal bizonygatnom meggyőződésük ellentettjét, és továbbra is bízom benne, hogy a mozdulataim, a kiállásom, a hangom nem ad okot ilyesfajta feltételezésekre.


Fodrászból bezzeg már hozzászoktunk a férfiakhoz…

Igen, de a sminkes szakmában még valóban ritka. Körmösből is több férfi akad, mint sminkesből. A másik olyan terület, ahol nem meglepő, ha az ember férfi, a tetoválás. Én is tetoválok, ‘99-ben kezdtem, az is nagy szerelem volt, autodidakta módon tanultam meg. Miután már mindenki tetoválni kezdett, arra gondoltam, hogy ebben is a nők felé nyitok, így ebben az évben elindítom a kizárólag nőknek készülő tetoválásokat. Ezzel a LADYTATTOO Facebook oldalamon találkozhattok.

 

 


Mennyi idő alatt sajátítottad el a sminkes szakmát?

2006-ban kezdtem, bő fél év volt a tanfolyam, ahol az alapokat tanultuk meg, onnantól az ember magát fejleszti. Járok előadásokra, kiállításokra, továbbképzésekre. Ami még álmom, hogy testfestő versenyeken lépjek fel. Ez alatt a teljes test festését értjük. Versenyeztem csapatban, fodrász és műkörmös csapattársaimmal másodikak lettünk 19 nevezőből.

Kezdetben az eredeti munkám mellett végeztem a sminkelést, de nehéz volt összeegyeztetni. A nyomdagépek javítása is igényli a finom kézmozdulatokat, de mégiscsak koszos. A sminkeléshez viszont makulátlan kezek kellettek, így ezt a bőröm nem bírta. Tavaly úgy döntöttem, hogy onnantól csak a sminkeléssel foglalkozom. Igyekszem folyamatosan fejlődni, hiszen mindig vannak újabb technikák, újabb kihívások. Most két dolog is foglalkoztat: az egyik az aqua technika, amely során a szemhéjon rendkívül erős kontrasztokat hozunk létre - ez inkább a versenysmink kategóriája. A másik az airbrush sminktechnika, amihez már meg is van az eszközöm.


Mit szólt a feleséged, hogyan fogadta a párját ritkító pályamódosításodat?

Nagyon támogatott, örült a döntésnek, a mai napig segít sok mindenben. Viszont a családtagok sminkelésére néha nem jut elég idő.


Baráti körben, kollégáid közt milyen fogadtatása volt a döntésednek, meglepődtek?

A barátaim könnyen elfogadták, mivel nem egyik napról a másikra váltottam. A kollégáim közt voltak elkerekedett szempárok. A testfestéssel persze könnyebben azonosulnak a férfiak, hiszen ott egy meztelen nőről van szó mint alany. Ezáltal egyből megértették, hogy én ezzel szívesen foglalkozom. Nem ez az elsődleges profilom természetesen, de foglalkozom időnként testfestéssel. A tetoválás a másik beetető dolog, onnan áttérve is kevésbé hat furcsán a sminkelés férfi körökben. A nők általában pozitívan fogadják.

 


Van különbség a női és férfi sminkes között? Milyenek a visszajelzések?

Volt, aki direkt kipróbálta, hogy előbb egy nő sminkelte, majd én. Látta a folyamatokat, nagyjából ugyanazt a metódust követtük, mégis úgy érezte, nem ugyanaz a végeredmény. A férfi aspektusból született verzió jobban tetszett neki.


A smink és a tetoválás után már szinte evidens volt a sminktetoválás elsajátítása?

A kettőt szerettem volna összehozni, ehhez kapcsolódóan is elvégeztem a szükséges tanfolyamokat. Nem volt  nagy különbség a sminkeléshez képest, hiszen ugyanazt kell tűvel végeznem, amit ecsettel.


Hol dolgozol most?

A város központjában, a Cellu Center Szépségklinikán dolgozom. Kicsit furcsállottak először a  vendégek, de már itt is megszoktak. Az utóbbi időben már a műszempillák felrakásának rejtelmeit is igyekszem elsajátítani.

 


Mekkora a kereslet Kecskeméten egy profi sminkesre?

Van kereslet, hiszen míg egy kozmetikusnak nem fő profilja a sminkelés, így általában nem is jellemző, hogy beruházzon a drágább alapanyagokra, a sminkeseknél viszont más a helyzet. Az én sminkjeim tartósabbak, viccesen szoktam is mondani, “egy tusolást kibír”. Ha egy hölgy buliba készül, reggelig nyugodtan mulathat, nem fog elmaszatolódni a sminkje. Gondolati szinten egyébként már felvetődött bennem, hogy egy csak férfiakból álló csapatra egy egész szépségszalont építsek, hiszen ez igazi kuriózum lehetne, de egyelőre ez tényleg csak egy gondolat.


Évről évre bizarr trendeket is látni a nagyvilágban smink terén. Mi volt a hozzád érkező legextrémebb kérés?

50 évesből csináljak 18 éveset. Viccen kívül, tényleg vannak olyanok, akik nem fogadják el a korukat. Néhány szarkaláb ellenére is ki lehet hozni üde megjelenést a sminkből, de nem vagyok híve a sok réteg vakolatnak. Teljesen más smink kell a valóságban, mint például egy fotóstúdióba készülő modellre. Utóbbinál szükség van az erősebb sminkre, viszont élőben ez ijesztően hathat.


Egy férfi sminkes szerint mennyit sminkeljünk, milyen gyakorisággal?

Bármilyen tuti alapozók is vannak már a piacon, azért kell hagyni időt a bőrnek a regenerálódásra, a „lélegzésre”. Az pedig evidens, hogy este alaposan le kell mosni.


Milyen egy minimál smink szerinted?

Ezt egyéne válogatja. Van, akinek idősebb korban sem igényel a bőre alapozót, viszont aki kicsit pirulékonyabb, nála szükség lehet alapozásra, akár egy színezett hidratáló krémre. Az biztos, hogy ha egy nő a neki megfelelő sminkben van, sokkal magabiztosabb a kisugárzása. A férfiakra is igaz ez, ha egy olyan ruhában jelenik meg, amiben jól érzi magát, akkor más a kiállása. Az persze nem jó, ha valaki csak akkor önbizalommal teli, ha sminkel. Általában ők azok, akik túlsminkelik magukat, hiszen ilyenkor egy maszk mögé bújnak.

Végezetül egy gonosz kérdés: A feleségedet  hogyan látod szívesebben, sminkben vagy anélkül?

Smink nélkül.

Gáborsmink  a facebookon

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 24 január 2017 09:06
Értékelés:
(18 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449