TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Eredeti Gábor Áron löveg és sok más 1848-49-es ereklye vendégeskedik Kecskeméten

25
2021 máj.

Eredeti Gábor Áron löveg és sok más 1848-49-es ereklye vendégeskedik Kecskeméten

 

Magyarországon nincs olyan gyermek, aki ne tudná már óvodás kora óta kívülről fújni a „Gábor Áron rézágyúja” kezdetű népdalt. A közismert katonadal az 1848–49-es forradalom és szabadságharc székely ágyúöntő hőséről szól. Gábor Áron egy mindenkihez közelálló hős lett, „alakjában ott van a székely találékonyság, a meg nem alkuvás, a tettrekészség és a hősiesség. Emellett egy „emberi” hős, nem hérosz, hanem olyan személy, aki akár a szomszédunk vagy ismerősünk is lehetne. A Székely Nemzeti Múzeumból hányatott sorsú, becses műtárgy és sok egyéb, 1848-49-es ereklye érkezett Kecskemétre, s 2021. július 25-éig a Cifrapalotában vendégeskednek.

 



Gábor Áron kultusza már 1849-ben kibontakozott, amikor a magyar közönség a háromszéki ellenállás részleteiről először értesült. Erre erősített rá az ágyúöntő tüzér őrnagy hősi halála. A kultusz igazi felvirágzására az 1890-es években került sor. Ekkor még éltek Gábor Áron harcostársai, megindult a vonatkozó emlékiratok kiadása, hagyatékának megjelentetése. Jókai Mór is önálló elbeszélést írt róla a „Forradalmi és csataképek” című novellagyűjteményében, ebben említve, hogy szerinte az első ágyú neve Jancsi volt.

„Lészen ágyú” kezdetű legendás beszédét 1848. november 16-án tartotta elnyerve ezzel az ágyúöntésre a felhatalmazást. Irányítása alatt körülbelül 70 löveg készült, amelyből csak egyetlen egy hiteles ágyúcső maradt fenn. A most kiállításra kerülő löveget 1906. augusztus 18-án találták meg vízvezeték-szerelés közben Kézdivásárhelyen, a hajdan a löveggyárnak is otthont adó Rudolf Kórház udvarán. Az ágyú 1923-ban Kézdivásárhelyről a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba került. 1971-ben azonban Bukarestbe, a Román Nemzeti Történeti Múzeumba szállították. A székely ereklye hosszas politikai előkészítés után, 2010-ben kerülhetett vissza a Székely Nemzeti Múzeumba, ahol 2011. március 15-től állandó kiállításon volt látható.



A kiállítás léttrejöttében együttműködő partnerek:

  • Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy
  • Hadtörténeti Múzeum, Budapest


Múzeuminfók

 

A Cifrapalota május 12., szerdától látogatható rendes nyitvatartás szerint (keddtől vasárnapig 10.00–17.00 között).

Jelenleg az alábbiak kiállítások láthatóak a Cifrapalotában:

 

  • „Lészen ágyú” – Gábor Áron rézágyúja. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum vándorkiállítása, 2021. július 25-ig
  • „Harang voltál, légy a szabadság hirdetője” – a KKJM és az Alapítvány a 48-as Hősökért gyermekrajz pályázatának díjnyertes alkotásai, 2021. július 25-ig
  • Képzőművészeti Állandó Kiállítás
  • Nagyurak és Vezérek – Híres avar leletek a Kiskunságból
  • Horti Pál kerámiái

 

FONTOS!

A 194/2021. (IV. 26.) Kormányrendelet rendelkezéseinek értelmében a múzeum látogatása kizárólag védettségi igazolvánnyal lehetséges. A 18. életévüket be nem töltött személyek védettségi igazolvánnyal rendelkezők felügyelete alatt látogathatják az intézményt.

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: szerda, 26 máj. 2021 11:09
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449