TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A munkájukat és az idejüket is adományozták a kecskeméti vállalkozónők a jótékonysági főzéshez

30
2021 jún.

A munkájukat és az idejüket is adományozták a kecskeméti vállalkozónők a jótékonysági főzéshez


Adományozhattunk volna csak pénzt is a Trendalelke Vállalkozónői Közösséggel, és akkor nem a mi dolgunk a bevásárlás, az előkészítés és az ételosztás. De minden egyes alkalommal, amikor ott vagyunk, jelen vagyunk: látleletet kapunk a városról, a társadalomról, és olyan élményekkel, élettapasztalatokkal, olykor bölcsességgel gazdagodunk, amire nehéz lenne szert tenni az irodánk, üzletünk magányából. Tizedik alkalommal viseltük szívünkön a Trendalelke Vállalkozónői Közösséggel a kecskeméti rászorulók sorsát. Több mint 100 főt ebédeltettünk meg a Wojtyla Ház felkérésére kedden délben.


A Wojtyla Barátság Központ az év 365 napjából 364 napon át lát el étellel 120 nélkülözőt, sokszor épp vállalkozók támogatásával. A szegénység nem válogat, férfi vagy nő, egyedülálló vagy épp sokgyermekes szülő, tucatnyi unokát egyedül nevelő nagymama, vagyonvesztett középkorú vagy egykor szebb napokat megélt nyugdíjas egyaránt a népkonyha rendszeres látogatója.

Tizedjére is igen

Bár 237 napon át nem volt módunk találkozni a Trendalelke Vállalkozónői Reggelin, mégis minden tekintetben ott folytattuk júniusban a kecskeméti női mikrovállalkozókkal, ahol tavaly ősszel abbahagytuk. A jó hangulatú, kötetlen beszélgetések és a vállalkozásfejlesztés mellett nem feledkeztünk meg azokról az embertársainkról, akik jelenleg az élet kevésbé napos oldalán tartozkodnak. Felkérést kaptunk a Wojtyla Háztól, és egyhangúlag el is vállaltuk. Az eseményen összegyűjtött pénzből tápláló ebéddel szolgáltunk 100-120 főnek.

Tényszerűleg ennyi. De szívmelengető sztorik mindig társulnak hozzá.

 

 

Jót, jól!


Én: Kérek 14 kg sertéslapockát!
Eladó: De most nem akciós!
Én: Nem baj! A holnapi jótékonysági főzésre viszem, nem tudok várni vele a következő akcióig. 100 rászoruló kap ebédet belőle.
Eladó: Akkor a legszebb húsokat választjuk ki!

Hasonló párbeszéd kíséretében szerzem be minden egyes alkalommal az alapanyagokat a vállalkozónői közösségünk jótékonysági főzésére. Nem vinnék II. osztályú, aszott vagy nem túl kívánatos árut a népkonyhára, de soha egyetlen kereskedő sem akart rám sózni ilyet. Amikor megtudják, hová kerül a nagybevásárlás, elismerő szavak kíséretében válogatják össze a portékájuk legjavát.

 



Miután abszolváltuk az ötven kiló össztömegű bevásárlást a 11 éves lánykámmal, nagykéssel felfegyverkezett négyfős vállalkozónői csapatunk  - Csomósné Verebéli Apollónia, Petróczi Réka, Szilberhornné Csilla és Pajkó Andrea -  másfél órán át derekasan megküzdött a kisebb hegynyi alapanyaggal. Történjen bármi, a  hagymaaprítóinknak idénre már tuti nem maradt könnye a 4,5 kg hagyma összevágása után.

 

 


A minket sűrű könnyekre fakasztó hagyma másnap 8-kor már kedvesebbik oldalát mutatta, a bográcsban dinsztelődve mennyei pörköltillattal töltötte be az Egressy utcát. A pörköltfőző mester Kolláth Andi, a Wojtyla Ház igazgatóhelyettese volt, aki ízes és sűrű szaftos paprikást készített.

 



Ebéd előtt gondolatban Japánba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló után kezdődhetett meg az ebédeltetés a népkonyhán. A vállalkozónői közösséget Hamvai Edina és Pajkó Andrea képviselték, az utánpótlás nevében pedig Olajos Szonja.

 

 


Akárcsak a korábbi specialitásunk, a tárkonyos raguleves, úgy a pörkölt is az utolsó cseppig mind elfogyott. Kolláth Andi az utolsó pillanatig tartalékolt a későn érkezőknek, s milyen jól tette! Záráskor befutott az utolsó rászoruló, persze neki is jutott a finom falatokból.

 



10 kiló tésztát még soha nem láttam kifőzve, de bármennyire is kolosszális mennyiségnek tűnt, ne legyenek illúzióink: az első körös ételosztás során már csak egészen kevés árválkodott az óriás fazék alján. A repeta osztásakor persze akadt bőven jelentkező a kimaradt tésztára.

“Köszönöm, elég lesz. Csak annyit végy el, amennyire tényleg szükséged van!” - hangzott el egy jó megjelenésű, magas férfi szájából, amikor két merőkanálnál több tésztát szerettünk volna adni.

 


Sok régi arc köszönt vissza a tizedik ebédosztásunkon, de új emberekkel is bővült a népkonyha pártfogoltjainak köre. Van, akiről fél utcával távolabbról is lerítt a kiszolgáltatottság és kilátástalanság, mások kínosan ügyelnek rá, hogy ne legyen szembetűnő az elesettségük.

Hosszasan ecsetelhetnénk a megrendítő sorsokat, de inkább hasonló cselekedetre buzdítanak mindenkit a vállalkozónői közösségunk tagjai.



Így főzz 100 főre finom és tápláló ebédet a népkonyhán!

Sertéspörkölt tésztával, savanyúsággal

14 kg sertéshús
4,5 kg hagyma
2 liter olaj
1 kg paradicsom
1 kg tv paprika
25 dkg őrölt fűszerpaprika
só, bors
10 kg száraz tészta
5-10 kg vecsési vegyes vágott savanyúság

Költségvetés: kb. 40-45 ezer forint

 


Támogatnád a Wojtyla Ház munkáját jótékonysági főzéssel?

Keresd bátran Kolláth Andreát: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 



Fotók: Wojtyla Ház és Olajos Szonja

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utoljára frissítve: csütörtök, 01 július 2021 08:00
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449